La mulți ani! A trecut ceva timp de la ultimul articol, dar având în vedere faptul că au fost sărbatorile de iarnă, mi-am permis să absentez. Însă, în ultima vreme la m-am tot gândit New Year’s Resolutions, adică la lista de rezoluții pentru noul an.
Unii oameni obișnuiesc să-și seteze fie la sfârșit de an, pentru anul care urmează, fie la începutul noului an, o serie de țeluri pe care vor să le îndeplinească în anul următor, ori lucruri pe care vor să le schimbe, ori să le îmbunătățească la ei.
Recunosc că nu am scris negru pe alb până acum nicio astfel de listă, însă evident că mi-am propus mereu o serie de lucruri pe care vreau să le fac în anul următor.
Așa mi-a venit și ideea articolului de azi: Cât de realiști suntem atunci când ne setam un țel și cum facem să nu transformăm lista de rezoluții într-un motiv de frustrare la sfârșit de an, când se trage linie?
Cred că un lucru foarte important atunci când îți setezi o serie de scopuri este să fii sincer cu tine și să nu alegi lucruri care sunt imposibil de realizat. Nu poți deveni miliardar într-un an, asta daca nu ești deja destul de aproape și nici nu poți slăbi 50 de kg, dacă nu faci nimic în sensul acesta.
Când am pornit să scriu acest articol, m-am gândit la lista mea de rezoluții pentru noul an și o să menționez doar o parte din ele pentru a vă face o idee despre ce îmi doresc de la mine anul acesta, ce vreau să realizez și ce sper să îmbunătățesc.
În primul rând, îmi doresc să-mi schimb job-ul și îmi doresc să fiu mai atentă când voi face alegerea firmei. Pentru asta este necesar țelul următor, care deși este destul de general, e ceva la care știu că am de lucrat și îmi doresc constant, și anume:
Îmi doresc să las grijile și să încep să trăiesc (mă folosesc de titlul uneia din cărțile citite anul trecut, vă las link aici și aici cu articolele despre cărțile citite în 2019), adică îmi doresc să nu mă mai stresez din nimicuri și să mă motivez pentru a atinge scopurile pe care mi le propun, cum ar fi schimbarea de job. Asta poate presupune să mă dezvolt în sensul acesta, să mă motivez să învăț diverse lucruri din domeniu, să îmi fac un plan de bătaie bazat pe criterii pe care le consider importante pentru mine, vizavi de noul job etc.
O altă rezoluție, în materie de obiecte materiale este să schimb mașina. Din păcate, cea pe care o avem a cam îmbătrânit, iar o schimbare în sensul acesta este absolut necesară.
Vreau să merg în continuare cel puțin o dată pe săptămână la sală, iar dacă cresc numărul la de două ori pe săptămână, ar fi minunat!
Îmi doresc să vizitez două țări. Evident că îmi doresc să văd lumea întreagă, însă realist vorbind, cred că două sunt posibile, deja fac planuri în sensul acesta.
Vreau să citesc măcar doisprezece cărți anul acesta. Așa cum menționam în articolul de mai sus, legat de citit îmi setez ca scop, ca măcar o carte pe lună să citesc. Anul trecut cred că l-am încheiat cu unsprezece, deci destul de aproape!
Îmi doresc să fiu în continuare aproape de familie și să păstrăm o relație apropiată! Pentru mine relațiile cu cei din jur sunt foarte importante, iar relația cu ai mei (părinți, frați, surori și alte rude) primează. Am avut un moment în care am conștientizat că nu o să-i avem toată viața pe cei dragi aproape și asta m-a făcut să înțeleg cât de important este să oferi o îmbrățișare oricând ai ocazia, chiar dacă poate nu ești prea afectuos de fel, să faci un compliment ori să oferi o încurajare când cel de lângă tine are nevoie, să zâmbim cu drag și să oferim mici bucurii celor dragi, cu orice ocazie!
Acestea sunt câteva dintre rezoluțiile mele pentru 2020 și după cum vedeți mi-am ales lucruri pe care știu că le pot realiza, așa voi evita frustrările la sfârșit de an. Pe de altă parte, nu cred că trebuie să luăm în tragic neîndeplinirea unuia din lucrurile pe care poate vi le-ați propus, dar nu le-ați realizat.
Era o vorbă pe care atunci când eram mică și deși nu îmi plăcea să o aud Toate la timpul lor, acum știu că așa trebuie gândit, toate se vor realiza la timpul lor, iar dacă acum nu este momentul, poate anul viitor vei fi mai pregătit, mai motivat ori mai determinat să realizezi ceea ce ți-a scăpat.
Cred că cel mai important atunci când ne setăm un țel este să fim realiști. Desigur, apoi este foarte important să nu uităm ceea ce ne-am propus și să acționăm în direcția scopurilor noastre.
Un alt sfat, ar fi să porniți cu scopuri mai mici, dacă de exemplu vă doriți să slăbiți 10kg, poate ar fi bine pentru început să vă propuneți să slăbiți doar 3kg, ori să vă propuneți să începeți să faceți sport, fie chiar și acasă.
Știu că, pentru mine, primele două îmi vor da ceva dureri de cap și asta nu pentru că ar fi ceva greu de realizat, ci pentru că legat de grijile inutile și stresul fără rost, scapi cam greu. Sunt, din păcate, genul de om care se consumă din lucruri mărunte, însă știu că în cele din urmă voi reuși ce-mi propun, la momentul potrivit!
Aveți răbdare cu voi și dedicați-vă lucrurilor care vă pasionează, lucrurilor care vă inspiră și care vă motivează. Propuneți-vă lucruri care sunt cu adevărat importante pentru voi, nu faceți o listă de 100 de lucruri de îndeplinit, mai bine păstrați o listă scurtă, dar încercați să fiți focusați pe ceea ce vă doriți să îndepliniți.
Nu mă refer neapărat la o listă la propriu, ci mai degrabă la un exercițiu mintal în care să vă întrebați: Ce așteptări am de la mine anul acesta? Ce mi-aș dori să realizez?
Cu toate astea, s-ar putea să fie distractiv ca la sfârșit de an să tăiați de pe listă ce ați reușit să faceți și să vă gândiți acolo unde poate nu ați reușit, ce ați putut face mai bine, ce nu a fost așa cum trebuia și unde este eroarea? Era un țel realist? Ori nu v-ați străduit destul?
Mulțumesc celor care citesc și sper ca lista de rezoluții pentru noul an, pe care eu am alcătuit-o să vă ajute și pe voi în a vă seta niște scopuri!
În final vin și cu o recomandare simpatică, o serie de cărți cu lucruri de făcut în viață, cea de aici fiind 500 de lucruri de încercat într-o viață de Elise De Rijck. Este o serie întreagă, unele fiind special dedicate pentru cupluri, pentru bunici, părinți, ori prieteni. Eu doar le-am răsfoit în librărie, dar mi s-au părut simpatice, vă pot inspira pentru lista voastră de rezoluții pentru noul an!