În ultimele luni ale anului ce se pregătește să se încheie am avut norocul de a mai bifa două dintre orașele lumii pe care mi le dormeam să le văd, Praga fiind unul dintre ele.
Propunerea de a vizita acest oraș a venit din partea unor prieteni, ca o excursie pe care să o facem împreună, profitând de zilele libere 30 noiembrie și 1 decembrie.
Desigur că ideea ne-a surâs din prima clipă și după ce ne-am consultat bugetul, am hotărât să mergem și așa se face că pentru 6 zile am plecat în Praga.
La momentul plecării situația în România nu era prea roz, fiind considerată de către Republica Cehă țară cu risc foarte ridicat de răspândire a corona virusului(culoarea roșu închis), dar fiind toți patru vaccinați, asta nu ne-a adus prea multe probleme.
Avion
La categoria zbor noi am decis să zburăm cu două companii diferite dus/întors, asta pentru că zborurile erau mai bine legate așa.
Astfel, am plecat vineri cu un zbor de la BlueAir, iar pe 1 decembrie ne-am întors cu un zbor de la Tarom.
Ca și sfat, când alegeți astfel de zboruri, de la companii diferite, grijă la bagajele pe care le alegeți pentru că e important ca dimensiunile bagajului să se potrivească de la o companie la alta.
Mai jos vă las dimensiunile acceptate de fiecare companie de zbor, iar sfatul meu este să alegeți unul intermediar care să fie ok pentru toate sau cât mai multe dintre ele:
- Rynair – 81cm înalțime x 119cm lățime x 119cm grosime
- BlueAir – 100cm înalțime x 80cm lățime x 30cm grosime
- Tarom – suma dimensiunilor max 158cm
- WizzAir – 149cm x 119cm x 171cm
Recomandarea este oricum să confruntați această informație și cu site-urile companiilor de zbor, deoarece din timp în timp, aceștia își mai modifică criteriile și cele pe care vi le las pot deveni irelevante.
Prețul biletelor dus-întors România – Praga, pentru două persoane cu bagaje de cală (de max 23 kg) + câte un ghiozdan, a fost de aproximativ 1900 de lei.
Pe lângă asta, am mai plătit cam 100 de lei, pentru amândoi, asigurările de călătorie, and that was it!
Cazare
Fiind vorba tot de o călătorie cu alte persoane, așa cum a fost și plecarea în Viena, am decis să optăm pentru Airbnb.
Apartamentul pe care l-am închiriat a avut două dormitoare, un spațiu comun de relaxare, bucătărie și baie, echipat cu toate cele de trebuință.
Au fost și ceva minusuri, cum ar fi faptul că fiind o clădire istorică, parchetul scârția groaznic, însă niciunul dintre aceste minusuri, nu a fost suficient de mare încât să rămână în amintire.
Comunicarea cu proprietarul a fost foarte bună, așa că, încă o experiență plăcută cu Airbnb.
Prețul apartamentului pentru 5 nopți, a fost de 3050 de lei, asta inseamna 1525 de lei, de cuplu.
Ce poți vizita în Praga
Odată cu stabilirea plecării în Praga, a fost mare bucurie pe noi să vedem că urma ca pe 27 noiembrie să se deschidă târgurile de Crăciun.
Am aterizat în Praga pe la ora prânzului, iar până la ora 16 eram deja cazați.
Cum ajungi de la aeroport în oraș? Well, noi ne-am bazat pe Uber și foarte rău am făcut pentru că sunt puține mașini și nu am reușit să luam Uber după mai multe încercări.
Ne-am reconfigurat opțiunile rapid și am găsit un autobuz care ne-a dus până la o stație de metrou, iar mai apoi după un metrou luat în sens greșit și câteva stații mai târziu, am reușit să ajungem la cazare.
Deși a fost cam foarte aglomerat busul, a fost ok per total, iar ca și concluzie: nu vă bazați pe Uber.
Prima zi nu am avut prea multe în plan, după ce ne-am cazat, am fost și am făcut niște cumpărături, după care am fost să luam prima noastră masă în orașul de aur.
Plănuiam, dat fiind că aveam să stăm 6 zile, în una din ele să luam un bus până în Dresden, un oraș din Germania, aflat la doar 1h30m de Praga pentru a vedea cel mai vechi târg de Crăciun din lume, dar din motive COVID, târgul nu s-a mai ținut, așa că am renunțat la plecare.
În Praga însă, târgurile de Crăciun păreau gata pregătite, orașul amenajat de sărbătoare, dar, în prima zi, după ce ne-am întors de la masă, am avut parte de o dezamăgire: autoritățile au anunțat că niciun târg de Crăciun nu o să mai fie deschis, din cauza creșterii numărului de infectări cu COVID.
Am tras adânc aer în piept, am fost dezamăgiți, dar am încercat să reconfigurăm ttraseul și să profităm de zile așa cum s-a putut date fiind condițiile respective.
Ca de obicei, m-am folosit de My Maps de la Google unde am făcut o hartă a tuturor obiectivelor pe care le puteam vedea în Praga.
După ce am facut această hartă, ne-am reunit cu prietenii cu care urma să mergem și am făcut un triaj după zonă sau importanța obiectivelor pentru noi.
Ce trebuie să menționez este că deși poate parea că am avut cazarea mai departe, în ultimele zile nu de puține ori am fost uimiți cât de aproape erau unele locuri de celelalte.
La capitolul obiective de vizitat, spre deosebire de alte orașe pe care le-am văzut Praga este un muzeu la pas.
Ce vreau să spun când zic asta, este că nu excelează la locuri de văzut în interior, însă, oriunde întorci capul, ai ceva frumos de văzut.
Mai jos aveți o listă de obiective pe care eu zic că nu ar trebui să le ratați dacă ajungeți în Praga:
- Old Town Square – Piața din centrul orașului, simbol pentru oraș, un loc pe care nu aveți cum să-l ratați și pe care sigur l-ați văzut în fotografiile cu Praga, oriunde pe internet. Deschideți bine ochii, sunt foarte multe clădiri istorice frumoase în această piață, dar și pe străduțele din jurul ei.
- Church of Our Lady before Týn – Impozanta biserică din centrul vechi al orașului, se poate vizita fără a fi necesară plata unui bilet, asemenea catedralei Sf. Nicolae. Merită să le vizitați pe ambele atunci când vă învârtiți prin piață.
- Ceasul astronomic – a fost instalat în 1410, fiind unul dintre cele mai vechi ceasuri din lume, top trei, dar cel mai vechi ceas încă funcțional.
- Cartierul evreiesc (Josefov) – pe acesta noi am decis să îl vizităm la pas, doar pe afară, însă se poate cumpăra bilete și se pot vizita cimitirul, sinagogile și un muzeu. Prietenii noștri au făcut asta, însă noi am preferat să dăm banii pe altceva. Cartierul merită vizitat categoric, tot aici este și una din statuile dedicate lui Franz Kafka și este super aproape de centru!
- Jerusalem Synagogue – Dacă nu vizitați sinagogile din cartierul evreiesc, dar totuși ați vrea să intrați într-o sinagogă frumoasă, aceasta este cea pe care vi-o recomand. Are o arhitectură foarte frumoasă, niște culori ce mă duc cu gândul la stilul oriental, iar în interior puteți găsi câteva informații despre familiile de evrei din Praga.
- Râul Vâltava – fie că alegeți o croazieră, fie că mergeți pe malul ei să hrăniți lebedele și șobolanii de apă sau că îl veți admira de pe Podul Charles, Vâltava separa Praga între orașul vechi și nou.
- Podul Charles – cred că este cel mai frumos dintre multele poduri care traversează Vâltava. Acesta este un pod din piatră, a cărui construcție a început în 1357, complet pietonal, iar pe stânga și pe dreapta sunt statui cu sfinți sau protectori venerați în vremurile trecute.
- Castelul Praga – în prezent biroul oficial al președintelui, Castelul Praga este un ansamblu ce se poate vizita, însă nu pot să zic că ceea ce vă este permis să vizitați este wow. În afară de catedrala Sf. Vitus care este impresionantă, nu a fost altceva care să-mi atragă atenția.
- Klementium – pentru acest obiectiv turistic cred că Librăria Barocă este atracția principală, însă nu e de ratat nici vederea pe care o aveți din turnul astronomic.
- Piața Wenceslas – aceasta piață a fost foarte aproape de cazarea noastră, cumva la poalele Muzeului Național. Aici este o zonă de shopping destul de mare, iar pe timp de seara este foarte plăcut să te plimbi.
- Dealul și Turnul Petrin – aceast obiectiv turistic nu era pe lista noastră cu importanță mare, dar pentru că plecarea în Dresen a fost anulată, am decis să mergem. Se urcă cu funicularul, deci nu vă faceți probleme. Biletele de transport sunt valabile pentru toate mijloacele de transport + funicular, iar cartelele de 72h sunt o alegere foarte bună. Am ajuns pe întuneric și începuse să ningă ca în povești și deși noi fetele nu ne-am încumetat să urcăm decât până la prima oprire din turn (liftul nu mergea), vederea asupra orașului este deosebită.
- Turnul Pudrăriei – Acesta face parte din cele 13 porți ale orașului, iar în secolul șaptesprezece a fost folosit pentru a depozita praful de pușcă, de aici și demunirea lui.
- Municipal House – O clădire impresionantă, cu o fațadă frumoasă decorată cu mozaic, merită admirată și fotografiată. Momentan are la parter un restaurant, iar în interior se țin spectacole și concerte.
- Dancing House și Rotating Head – Le-am grupat deoarece și noi le-am văzut în aceeași zi, de la Dancing House la Rotating Head fiind doar o stație de tramvai și câțiva metri de mers pe jos. Singurul lucru pe care noi nu l-am știut, dar ar fi fost util, Capul rotativ se învârte numai la ore fixe, timp de 15 min, așa că dacă vreți să îl vedeți și rotindu-se, faceți în așa fel încât să ajungeți la oră fixă.
- Muzeul Național – Dacă nimic dine expozițiile permanente sau provizorii nu vă încântă, acest muzeu merită văzut chiar și numai pentru arhitectura minunată, scara interioară din holul principal, dar și pentru expoziția de pietre și minerale. Mi-a plăcut foarte mult tot muzeul, iar vederea din cupolă asupra Pieței Wenceslas, este superbă!
Acestea sunt toate obiectivele turistice pe care le-am vizitat noi.
Din păcate, din târgurile de Crăciun nu am reușit să mai vedem nimic, au mai rămas deschise numai câteva căsuțe cu produse de mâncare, însă mult așteptatele căsuțe cu ornamente de Crăciun, turtă dulce, vin fiert și ciocolată caldă, au rămas numai la nivel de dorință.
Unde am mâncat în Praga – ce ne-a plăcut și ce nu
Legat de prețurile pentru mâncare, mi s-au părut la fel ca în București, în medie am plătit cam 300 de lei toți patru, pentru câte un fel de mâncare și o băutură de căciulă.
Mai jos vă las informații despre ce restaurante am încercat noi si cum ni s-au părut!
- Bad Jeff’s Barbecue – Aici am mancat în prima seară din Praga, iar mâncarea a fost delicioasă! Eu am ales coaste și ceva cartof copt cu smântână, #futurehubby a ales un burger de pui, iar ceilalți au ales loaded fries, burgers and co. Toți am fost foarte mulțumiți de mâncare, dar și de bere!
- U Pivrnce – Acesta a fost al doilea restaurant unde am mâncat. Aici am încercat gulaș, dar nu mi-a plăcut mai deloc. Deși localul arata foarte interesant, benzile desenate de pe perete deși pe alocuri puțin porcoase, localul avea un vibe nice, însă mâncarea nu a fost pe gustul meu. Nu pot judeca după alegerea făcută de mine, a fost prima dată când am încercat gulaș, poate mă așteptam la altceva și de aici dezamăgirea, însă și ceilalți care mai mâncaseră gulaș, au zis că nu e bun drept etalon. Băieții au ales șnițel cu piure de cartofi, care a fost bun, șnițelul merită un 4.5 din 5, iar piureul nimic deosebit, însă gustos, cam de 4 din 5.
- U Glaubicu – Aici am dat lovitura, a doua oară. Am mâncat un cârnat la grătar cu cartofi copți în coajă, cașcaval pane și bere (că doar și berea e aliment). A fost foarte gustoasă mâncarea, atmosfera faină, merită să îl țineți în minte, dacă nu știți unde să mergeți.
- Bageterie Boulevard – văzând că au foarte multe locații, am vrut ca în una din dimineți să mergem și la ei, but it was an epic fail :)) Tipa de la casă ne-a stricat complet comanda, probabil că nu înțelegea prea bine engleză, dar asta ne-a cam stricat vibe-ul din dimineața cu pricina. Dacă totuși vreți să încercați ceva de la ei, alegeți să comandați de la roboțel, it’s safer!
- Restaurace U Mecenáše – Aici am fost după ce am urcat pe dealul Petrin, pentru că ningea foarte rău și am vrut să ne retragem undeva pentru un desert și o ciocolată caldă. Am mâncat un ștrudel de mere foarte bun, cu un sos de prune, care a fost delicios! Ceilalți au ales lava cake, servit cu ceva gem de vișine, also, great, great!
- Ristorance – Pizzeria Giovanni – După ce ne-am cam plictisit de mâncarea cu specific praghez, am zis să alegem și ceva italienesc și așa am ajuns la acest restaurant micuț, cu o atmosferă tipic restaurantelor din Italia, cu oameni primitori și mâncare delicioasă! Am încercat atât pizza, cât și paste, ambele de-li-cio-si-si-me, așa că nu ratați!
- The Dutch Pub – Steak & Burger – Aici am fost în ultima seară și deși majoritatea a ales să mănânce burgeri, eu am decis să încerc un grilled rib-eye steak, which was ok, not bad, not great, i-aș da un 3.5 din 5. Burgerul în schimb foarte bun, and also, am luat ca și garnitură niște cartofi cu usturoi, which were great!
Extra – pe lângă recomandările de mai sus aș mai avea două recomandări de localuri de unde puteți încerca ceva dulce, diferit, și anume:
- Oh Deer Bakery – niște gogoși altfel, din aluat de foietaj, cu umpluturi care mai de care mai delicioase. Îmi pare rău că am mâncat numai o singură dată de la ei, dar recomand ca-te-go-ric!
- Knedlín – raiul iubitorilor de găluște. Găluștele sunt un desert destul de popular în Praga, iar aici găsiți de la banalele găluște cu prune, la găluște cu ciocolată, zmeură sau chiar carne. Eu am plecat de la ei cu 4 găluște la pachet și deși am avut și cu ciocolată sau arome mai deosebite (una cu kinder, iar alta cu zmeură și pastă de fistic), cea cu caise și cea clasică cu prune, au fost preferatele mele!
Concluzii
Per total, această excursie de 6 zile ne-a costat cam 1000 de euro.
Mereu am trăit cu impresia că Praga este un oraș scump, însă acum după această excursie nu mi se mai pare la fel, Londra și Viena fiind orașe, din punctul meu de vedere, mult mai scumpe.
Orașul este superb, are multe clădiri frumoase și întreținute, însă aș zice că dat fiind faptul că la interior nu sunt multe obiective turistice de vizitat, ajung lejer 3-4 zile, 6 au fost prea multe având în vedere ritmul în care eu și #futurehubby călătorim de obicei!
Dacă ne-am fi putut ține de planul de a merge în Dresden și am fi avut și târgurile de Crăciun, probabil că nu mai eram de aceeași părere, dar acum privind la cum a fost in the end, cred că ne descurcam lejer și cu 4 zile.
Bucătăria locală nu pot să zic că m-a dat pe spate, văzusem mai multe lucruri de încercat prin vlogurile de călătorie, însă nu m-au impresionat nici plăcințelele cu mac și nici măcar kurtoshul cu înghețată și alte minuni, care deși arată instagramabil, tot mai gustos este în România!
Recomand să vizitați orașul și cred că orice anotimp este potrivit pentru vizitat, e adevărat că încă nu se pornise iarna adevărată, dar ne-a fost ok, fiind prima oară când călătorim în afara țării în sezonul rece.
Sper că v-a plăcut articolul meu, că veți găsi lucruri utile în el și ne vedem în curând cu un nou articol de călătorie, destinația Oradea, România – stay close. Pupici și un an nou bun și fericit!