Bine v-am regăsit, astăzi vin către voi cu o nouă rețetă pe care recunosc că am făcut-o din inspirație proprie. Este vorba despre o prăjitură simplă cu mere și vanilie. Această combinație sunt sigură că ați mai întâlnit-o. Merele se înțeleg bine cu vanilia, cel mai adesea eu am văzut ștrudelul de mere, servit cu un sos de vanilie.
După cum spuneam, prăjitura este o rețetă proprie deoarece am combinat un aluat pe care îl fac la Prăjitura răzuită, cu merele pregătite ca pentru plăcinta cu mere, la care am adăugat o budincă de vanilie. Rezultatul? Minunat!
Mai jos aveți rețeta cu ingredientele necesare și modul de pregătire. Destul de simplu totul, după părerea mea.
Pentru aluat
Ingrediente:
- 3 gălbenușuri și 1 ou întreg
- 250g unt
- 150g zahăr
- 500g făină
- 1 pliculeț de praf de copt
- 5ml esență de vanilie
Mod de preparare:
Se amestecă cu mixerul untul, gălbenușurile, oul întreg, zahărul și esența de vanilie, până ce se obține o textură spumoasă. În această compoziție se adaugă treptat făina cernută cu praful de copt și se incorporează, până ce se obține un aluat vârtos, care se desprinde cu ușurință de pe pereții vasului în care ați amestecat.
Se ia din aluatul obținut o treime pe care o înveliți în folie alimentară și o băgați în frigider. Restul aluatului se întinde în tava în care doriți să faceți părjitura, eu am folosit o tavă de tartă de 26cm, și se aplatizează apăsând cu degetele.
Eu având o formă rotundă am vrut să urc aluatul și pe pereții ei, v-a arata mai frumos când tăiați prăjitura, asemenea unei tarte. Până am terminat de făcut merele și budinca, am băgat tava la rece.
Pentru umplutură
Ingrediente:
- 5 mere
- 3 linguri de zahăr
- un praf de scorțișoară
- 1 plic de budincă de vanilie, pentru care veți mai avea nevoie de:
- 3-5 linguri de zahăr
- 500 ml de lapte
Merele se spală, se curăță de coajă și se dau prin răzătoarea mare. Se pun într-o crăticioară, se adaugă trei linguri de zahăr (eu am pus și un pliculeț de zahăr vanilat) și se călesc câteva minute, la fel ca pentru plăcinta cu mere. La final adăugați un praf de scoțișoară și lăsați-le într-o strecurătoare pentru a lasa sucul din ele să se scurgă.
Separat pregătiți budinca. Eu obișnuiesc să pun conținutul plicului, împreună cu zahărul și o parte mică din lapte. Incoporez totul, pentru a nu avea cocoloașe, apoi adaug restul de lapte și pun pe foc, amestecând continuu, până se îngroșă, dar puteți face și așa cum scrie pe plic. După asta, lăsați budinca să se răcească, astfel se va lega și mai bine.
Scoateți tava din frigider, puneți merele peste, iar peste mere, budinca de vanilie. Pe deasupra, răzuiți aluatul pe care l-ați pus inițial la rece în folia alimentară.
Cuptorul trebuie preîncălzit, la 160 de grade. Apoi se bagă tava la cuptor, în principiu până ce aluatul capătă o nuanță aurie frumoasă. Eu am copt la 160 de grade, timp de 40 de minute, după care am ridicat temperatura la 180 de grade și am dat pe un program cu ventilație, pentru a se rumeni frumos.
Se scoate din cuptor, se lasă să se răcească complet, se împudrează cu zahăr și puteți să vă apucați de mâncat! Eu am fost foarte mulțumită de rezultat, a ieșit o prăjitură delicioasă, pe care o recomand! Aceasta este rețeța mea de prăjitură simplă cu mere și vanilie , destul de simplu de făcut și cu un rezultat delicios!
Mulțumesc celor care au citit, sper să vă placă rețeta mea și să o încercați și voi! Poftă bună!