Călătorii | Diverse | Sfaturi

Viena – cel mai verde oraș din lume

August 30, 2021
Belvedere Palace - Vienna

Sunt multe lucruri care fac din Viena o destinație de călătorie dezirabilă pentru turiști, iar dintre acestea vreau să menționez că Viena este considerat cel mai verde oraș din lume.

Această titulatură a fost dată orașului datorită numeroaselor parcuri pe care le are, jumătate din oraș fiind ocupată de spații verzi, dar și pentru alte lucruri cum ar fi: transportul public foarte bine pus la punct, lucru ce îi determină pe vienezi să îl folosească, iar asta duce la mai puține mașini pe străzi, adică mai puțină poluare, 30% din energia necesară orașului provine din resurse regenerabile, produse alimentare asigurate de piețe locale, dar și calitatea aerului sau procesul de reciclare.

Pe lângă toate lucrurile mai sus menționate, Viena este cunoscută și pentru clădirile impresionante inspirate din diverse stiluri arhitecturale, cum ar fi stilul baroc sau art nouveau, clădiri pe care le întâlnești la tot pasul și care îți taie respirația.

Luna trecută am fost plecată pentru 4 zile în acest oraș, unde am vizitat o parte din atracțiile lor turistice (fiind mult prea multe la număr ca să poți acoperi totul în patru zile).

În articolul de față care mi-aș dori să vă împărtășesc câteva gânduri cu care m-am întors din vacanță, sfaturi, păreri și recomandări de tot felul, iar în curând și o rețetă de desert pe care am reprodus-o acasă (stay tuned).

Se pare că numărul 4 este cifră magică pentru noi când vine vorba de concedii, pentru că tot 4 zile am stat și în Atena și tot 4 și în Londra, dar despre cele două veți găsi mai multe articole pe blogul meu, așa că dați un search.

Despre Viena, am ales însă (să încerc) să mă rezum la un singur articol. (Crossed fingers să nu ne întindem prea mult! Nu promit nimic…)

Cum am ajuns la această destinație?

Inițial intenția a fost să mergem în Oradea, dar atunci când am vrut să luăm biletele de avion prețurile erau foarte mari și am văzut că Viena era o variantă mai avantajoasă în acel moment.

City-break-ul a fost cumva și un cadou pentru părinții mei, care nu ieșiseră niciodată din țară și nu zburaseră vreodată cu avionul, iar asta le-a bifat pe amândouă.

Nu are sens să vă mai povestesc de măgăriile făcute de cei de la BlueAir care ne-au mutat zborul de joi dimineața, pe vineri la ora 15, iar pe cel de întoarcere din ora 20, l-au pus în mijlocul zilei (căci da, se pot face astfel de măgării), pentru că, din fericire, am putut să jonglez cât de cât cu variantele date, astfel încât sa avem cele 4 zile pe care ni le propusesem inițial.

Cazare – recomandări AirBnb Viena

După ce am trecut de frustrarea cu zborurile modificate, a trebuit să caut o nouă cazare cu mai puțin de o săptămână înainte, drept pentru care am pentru voi două recomandări la acest capitol.

Primul apartament pe care îl închiriasem era ceva mai aproape de centrul orașului, dar mare lucru nu pot să vă spun despre el, decât că am comunicat foarte bine cu gazda și că aceasta ar fi fost dispusă să ne schimbe datele de cazare, dacă era liber, lucru care nu s-a putut întâmpla, din păcate.

Apartamentul în care am stat este la două stații de metrou depărtare de primul pe care l-am rezervat, însă foarte aproape de mijloace de transport, lucru foarte util.

Apartamentul este situat într-o clădire foarte frumoasă, pe o stradă pe care veți găsi două supermarket-uri, un Mc Donalds, stație de tramvai chiar în fața apartamentului și metrou vizavi pe aceeași stradă.

Este un apartament spațios, în care am avut toate cele necesare, ne-am cazat fără să interacționăm în mod direct cu proprietarul (am luat cheia dintr-un lock box), dar am comunicat bine și cu el și am reușit să obținem un late check-out, contra cost (jumătate din prețul pe o noapte), iar per total a fost în regulă.

Locuri de vizitat

Vienna - My Maps

Așa cum probabil v-ați obișnuit, atunci când plănuiesc o călătorie mă folosesc de My Maps pentru a face o hartă a tuturor obiectivelor turistice care mă interesează, trecându-le inclusiv pe cele de care nu sunt încă sigură că vreau să le văd.

După ce fac asta, în funcție de distanța dintre ele, ce mă atrage sau timpul de vizitare, decid ce vreau cu adevărat să văd și ce aș putea să sar.

Fac asta utilizându-mă de culori în funcție de mood, pe harta de mai sus cele cu verde fiind cele mai importante (pe care nu-mi doream să le ratez), apoi albastre cele la care știam că vom ajunge, iar cu portocaliu cele la care nu țineam morțiș să merg.

Viena are atât de multe lucruri faine de văzut încât trebuie clar să te limitezi la câteva. Am prieteni care deși au fost deja de două sau trei ori, tot nu au vizitat toate obiectivele lor turstice (și aici mă refer la cele mai celebre, nici vorbă de cele mai ascunse care sunt pour les connaisseurs).

Trebuie să recunosc că pentru acest city-break am ales locurile de vizitat și gândindu-mă la ce le-ar plăcea părinților mei, motiv pentru care: am mers la Madame Tussauds, deși mai fusesem și în cel din Londra care e mult mai mare și mai impresionant, sau am renunțat la anumite destinații fiind vorba de prea mult de mers și alergătură prea mare.

Bilete – tips and tricks

Lista obiectivelor este cea pe care o vedeți mai sus, nu o să le reiau, ce voi face însă, este să vă spun de unde am cumpărat bilete (acolo unde e cazul), care este timpul de vizitare pe care vi-l recomand sau alte sfaturi care cred eu că v-ar fi utile.

În primul rând, ca și în cazul Atenei, vă recomand Audioguide-ul de la play&tour. Poate nu veți găsi pentru toate atracțiile sau vor fi una, două în minus, însă sunt foarte utile și faine.

În ceea ce privește transportul de la și către aeroport, recomand OBB. Noi am luat bilete online de aici și am avut și o reducere de grup, fiind 4 persoane, am plătit 8 sau 9 euro pentru varianta de călătorie cu S7, care s-a dovedit o variantă excelentă, la un preț foarte bun cu timp mic de așteptare și condiții excelente de călătorie.

!Atunci când cumpărați biletul de S7 vedeți că OBB mai are și ceva oferte cu reduceri pentru atracțiile turistice, noi am economisit undeva la 150 de lei, cumpărând de la ei bilete pentru Belvedere și Haus de Meeres.

Pentru restul zilelor, deși în Viena nu sunt validatoare de bilete la metrou/tramvai/bus, dar se fac controale, noi am ales ca începând de a doua zi sa luam biletele de 17 euro/pers care asigurau transportul pentru 72 de ore cu orice mijloc de transport. Pentru asta am folosit aplicația de telefon WienMobil, de pe care am cumpărat bilete pentru fiecare dintre noi, pe care le-am avut eu la purtător, în format digital.

Trecând de asta, bilete pentru atracții turistice am luat la următoarele:

  • Danube Tower – ca timp de vizitare undeva între 30 de minute – 1h asta dacă vreți să acordați ceva mai mult timp priveliștii, însă se urcă rapid (unul dintre cele mai rapide lifturi), iar de vizitat nu este, doar de văzut priveliștea asupra orașului, 360 de grade, de la peste 250m altitudine
  • Schonbrunn – ca timp de vizitare aici vă recomand o zi întreagă, încălțări comode și ceva de ronțăit. Noi am intrat dimineața la ora 9 și am plecat de acolo la 17:30. Am făcut în acea zi, peste 35 de mii de pași, însă am plecat de acolo cu muuuulte amintiri frumoase. Recomand biletul full, adică Classic Pass Plus și de asemenea, să întrebați de audioguide în limba română. Primul loc unde am găsit audioguide în limba română a fost la Hofbourg, însă am aflat apoi că ar fi avut și la Schonbrunn (asta mi s-a părut wow, e prima țară în care merg și care are audioguide în limba română)
  • Palatul Belvedere – aici am ales să vizităm doar Upper Belvedere, deoarece stilul contemporan/modern nu este tocmai pe gustul meu și am decis să dăm skip la Belvedere 21, iar ca timp de vizitare 2h sunt suficiente. Biletele însă le-am luat de pe site-ul OBB împreună cu biletele de S7.
  • Haus des meeres – la fel cu cele pentru Belvedere, am luat bilete și pentru aici tot de pe site-ul OBB. Cel mai mult mi-a plăcut camera tropicală unde erau maimuțele, păsări, lilieci și alte vietăți lăsate libere!
  • Madame Tussauds – deși mai fusesem o dată în Londra, muzeul de ceară mi s-a părut că ar fi o experiență faină pentru ai mei știind cât de impresionată am fost eu prima dată
  • Hofbourg – acesta a fost ultimul pentru care am mai luat bilete, iar timpul de vizitare a fost cam în jur de 3h, se putea și mai mult, dar noi l-am lăsat pe ultima zi și a trebuit să grăbim puțin pasul pentru a ne încadra în timp

Tips and tricks: duminica 90% din magazine sunt închise și trebuie să țineți cont de asta. Also, majoritatea magazinelor se închid devreme și în restul zilelor, chiar și în zonele turistice. Așteptați-vă ca la ora 19 sau 20 totul să se pregătească de închidere.

La capitolul suveniruri, ele au prețuri mai mari decât alte orașe și cam toate magazinele au aceleași suveniruri, pe care, de forță majoră, le veți găsi și în duty free, însă unele sunt chiar mai scumpe în duty free, decât în oraș.

Pentru toate restaurantele (inclusiv terase în aer liber) veți fi întrebați de test covid sau de dovada vaccinării pentru a lua masa acolo.

La unele obiective turistice, poți sta fără mască dacă esti vaccinat, nu la toate, dar la unele, da.

O altă recomandare, mergeți cu transportul în comun oricât de mult. Obiectivele turistice pot părea aproape unele de celelalte, dar pentru a salva timp și dureri de picioare, alegeți transportul în comun atunci când puteți.

Also, mergeți cu un tramvai care să vă plimbe pe inelul Vienei. Există unul care face această plimbare în mod oficial, Ring Tram, dar acum când am fost, circulația lui era suspendat pe perioadă nedeterminată.

Cu toate astea, sunt tramvaie care în mod normal trec pe acolo, iar noi am mers întâmplător cu unul când am plecat la Belvedere.

Am luat metrou până la Schottenring, iar de acolo din apropiere, de la stația Borse, am luat tramvaiul D care nu numai că ne-a plimbat pe acest inel, dispus prin centrul Vienei, care are pe ambele părți clădiri impresionante, dar ne-a și lăsat la destinație. (!Biletul a fost inclus în abonamentul de 72 de ore)

Recomandări culinare

De departe cel mai important tips: mergeți la Figlmuller – casa snițelului vienez, cel mai celebru din oraș!

De preferat să faceți rezervare, altfel veți avea de așteptat la o coadă măricică. Noi am mers fără rezervare, ni s-au lungit puțin urechile de foame așteptând, însă a meritat așteptarea.

Am ales să mergem pe 1 șnițel la două persoane și pe salata lor celebră de cartofi (așa am descoperit că nu îmi place hreanul, salata conținând și mustar cu hrean, pe care l-am identificat mai târziu), iar în final am fost complet satisfăcuți dpdv culinar.

La desert am testat și kaiserschmarrn, unul din deserturile emblematice pentru Viena, desert pe care l-am încercat din două locuri, dar cel de la Figlmuller este câștigător. (Acesta este desertul pentru care voi publica rețeta, mi-a iesit 1:1, așa că stați aproape!)

O altă recomandare culinară ar fi tonetele Bitzingers Würstelstand. Le veți găsi prin mai multe locuri, iar aproape de opera, în centru, au chiar și un restaurant/terasă. Am mâncat de la ei un hot-dog și ceva cârnați fripți care au fost foarte buni pentru o masă rapidă.

La capitolul deserturi, recomand să încercați și ștrudelul de mere și tortul Sacher. Ștrudelul l-am încercat în două părți, la o terasă în parcul de distracții și la Hotelul Sacher, unde am mers în primul rând pentru tort.

Nu m-au dat pe spate nici cu ștrudelul, nici cu tortul, dar rămân fana declarată a kaiserschmarrn-ului și încă cu gândul la el.

Donau Park
Sică
Sică
Vulcanii Noroiosi
Vulcanii Noroiosi
Vulcanii Noroiosi
Vulcanii Noroiosi
Vulcanii Noroiosi
Vulcanii Noroiosi
Vulcanii Noroiosi
Vulcanii Noroiosi
Vulcanii Noroiosi
Vulcanii Noroiosi
Vulcanii Noroiosi
Vulcanii Noroiosi
Vulcanii Noroiosi
Vulcanii Noroiosi
Vulcanii Noroiosi
Vulcanii Noroiosi
Vulcanii Noroiosi
Vulcanii Noroiosi
Vulcanii Noroiosi
Vulcanii Noroiosi
Vulcanii Noroiosi
Image Slide 1
Donau Park
Image Slide 3
Vedere din Danube Tower
Image Slide 3
Image Slide 2
Viena văzută de sus
Image Slide 2
Schonbrunn Palace
Image Slide 2
Image Slide 2
Image Slide 2
Vedere spre Gloriette
Image Slide 2
Grădinile de la Schonbrunn
Image Slide 2
Palm House
Image Slide 2
Image Slide 2
Image Slide 2
Image Slide 2
Image Slide 2
Expoziție lângă Palatul Belvedere
Image Slide 2
Gustav Klimt
Image Slide 2
Dimineața de Crăciun
Image Slide 2
Ștrudel de mere
Image Slide 2
Tort Sacher
Image Slide 2
Statuie Mozart
Image Slide 2
Image Slide 2
Hofburg - Sisi Museum
Image Slide 2
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow

Concluzii

Viena m-a impresionat în primul rând, din punct de vedere arhitectural. Clădiri istorice la tot pasul, care sunt bine întreținute și care oferă orașului un aer aparte.

Recunosc că am o afinitate pentru genul acesta de clădiri și poate de aceea Viena este acum pe primul loc în topul orașelor din afara țării pe care le-am vizitat, alături de Roma, urmate fiind de Atena și Londra.

Pe lângă arhitectura deosebită, Viena abundă de locuri care te ajută să te îmbogățești din punct de vedere cultural. Cred că ai nevoie de cel puțin o lună să poți vizita toate muzeele, palatele, grădinile și celelalte atracții turistice.

Din punct de vedere costuri, este un oraș ceva mai scump, decât Atena sau Roma de exemplu (pe ele le am ca și termene de comparație pentru moment), însă depinde și de tine cât de cumpătat vrei să fii sau care este bugetul în care vrei să te încadrezi.

Veți plăti destul de mult pentru biletele obiectivelor turistice, însă merită, este un oraș frumos, din care pleci cu amintiri faine și în care speri să mai vii și a doua oară.

Sper că v-a plăcut articolul meu despre Viena, vă invit la un șnițel, pardon, vă invit să acordați ceva timp fotografiilor din slider și vă mulțumesc pentru timp & atenție! Ne auzim data viitoare! Pupiciuri!

Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *