Călătorii

City break Amsterdam – 4 zile

June 5, 2022
Amsterdam

Amsterdam este un oraș cu o suprafață de 219.3km², din care 18% sunt copaci, 11% iarbă, 16% apă, iar restul de 53%: clădiri, străzi și altele. Fiecărui locuitor îi revin 70m² de spațiu verde și deși nu este la fel de bine poziționat precum Viena, în topul celor mai verzi orașe, categoric este un oraș cu un farmec aparte.

Pe lista mea de locuri de vizitat exsită cumva două categorii: orașe mari ca primă opțiune când mă gândesc la o țară și apoi orașe mai micuțe pe care îmi doresc să le vizitez atunci când voi merge a doua oară într-o țară.

Amsterdam se afla pe listă, în prima categorie și dacă până anul acesta l-am ocolit pe considerent financiar, acest lucru s-a schimbat când am reușit pentru luna mai a anului în curs să găsesc niște bilete de avion la preț decent și mai apoi, ceva mai greu, o cazare și ea decentă.

Keukenhof

Când am ales perioada eram între aprilie și mai, dar sperând la o vreme ceva mai caldă, am ales weekend-ul 12-15 mai, acesta fiind și ultimul weekend pe care olandezii îl considerau în sezonul lalelelor. Acum privind în apoi, din perspectiva lalelelor înflorite, era mai bine să fi mers în aprlie, dar ajungem și acolo.

Dacă ați mai ajuns la mine pe blog, probabil sunteți obișnuiți cu modul în care mă organizez eu pentru o plecare de tip city break/vacanță, iar dacă nu, vă invit fie să aruncați o privire pe celelalte articole din categoria Călătorii, fie să stați aproape pentru articolul aici de față!

Bilete de avion

Așa cum vă spuneam am avut o perioadă în primăvară când urmăream constant prețul biletelor pentru Amsterdam. Din ce am văzut, deși variau biletele, în aprilie și respectiv, mai, erau două weekend-uri pentru care biletele de avion erau ceva mai ieftine.

De data aceasta, am zburat cu compania TAROM și asta din două motive: orele de zbor avantajoase (așa cum iau de obicei, dimineața la dus, seara la întoarcere) și faptul că biletele au inclus pentru fiecare pasager 1 troller mic de 10kg + o geantă accesoriu.

Nu mă feresc din a cumpăra bilete de la companii diferite (combinat dus – întors), dar pentru că TAROM a avut o variantă ok pentru noi, am ales să folosim varianta sigură.

Prețul biletelor de avion a fost de aprox. 1600RON, ceea ce mi s-a părut bine, având în vedere prețurile pentru același zbor, în restul anului.

Cazare

Aici au fost ceva probleme și dacă până acum Londra mi se păruse cel mai scump oraș în care fusesem (e drept că aveam și alte posibilități financiare atunci când am fost), când m-am apucat de căutat cazare mi-a fost cam greu să găsesc.

Nu aveam nevoie decât de o cameră dublă pentru 3 nopți, fără mic dejun și să fie într-o zonă bună sau măcar aproape de mijloace de transport în comun.

Am mai fost întrebată cum aleg cazarea și cum aleg ce să vizitez când merg într-un loc nou. Răspunsul ar fi că nu există o rețetă care să funcționeze de fiecare dată, așa că nu pot da o listă de pași de urmat, însă vă sugerez să folosiți cât mai multe surse.

Și pentru mine un oraș nou este un oraș nou (da poate sună stupid, dar atunci când alegem o destinație, nu am idee din prima despre zonele bune, unde e centrul sau care sunt cele mai bune restaurante), dar mă documentez, citesc cât mai multe articole, văd vloguri de călătorie, iar din 10 surse, aleg poate 3-4 lucuri care mi se potrivesc.

Hotel Casa Amsterdam

Cu cazarea, după lungi căutări pe platformele pe care le folosesc de obicei Airbnb și Booking, soluția a venit dintr-un vlog de călătorie, unde am văzut hotelul pe care l-am și ales: Hotel Casa Amsterdam.

Prețul pentru cazare a fost aproximativ 2500RON (plus taxa de oraș), cu posibilitatea de a ne lăsa bagajele fără niciun cost extra înainte de check-in și după check-out.

Deși nu este aproape de centru, hotelul este foarte aproape de gara Amstel, iar asta ne-a facilitat transportul oriunde am avut nevoie. Mi-a plăcut foarte mult cum este amenajat și pot să spun ca a fost printre cele mai reușite experiențe din punctul de vedere al cazării. Mai sus aveți un colaj cu fotografii din camera noastră!

Ce facem în oraș?

Keukenhof

Sunt atât de multe lucruri de văzut/vizitat încât este unul dintre acele orașe în care am zis că trebuie clar să revenim.

Legat de atracțiile turstice, eu ca de obicei m-am folosit de my maps, am creat o hartă cu toate lucrurile care mi s-au părut măcar puțin interesante, după care am trecut la costuri.

O să trec mai jos o listă a acestor atracții turstice cu link-uri, dar întâi vreau să abordez alt subiect și anume: I am Amsterdam – City Card.

Este prima dată când am ales varianta unui card de oraș, asta pentru că după ce am făcut o lista cu locurile pe care ni le doream să le vizităm și prețul acestora, trăgând linie, a fost mai avantajos cu acest card.

Dacă ați mai folosit servicii similare, poate informațiile pe care le voi da sunt cunoscute, dar pentru cine nu știe, tipul acesta de card de oraș vă asigură de cele mai multe ori: transportul cu mijlocul lor de transport oficial (în cazul lor tot ce ține de GVB, însă nu și Sprinter), intrări la muzee și alte locuri, dar și pentru altele care nu sunt incluse în mod gratuit, unele au acoperit un mic discount din prețul biletului, chiar și restaurante.

Mai jos este un printscreen cu harta făcută de mine pentru Amsterdam.

Amsterdam Map

Lista obiectivelor turistice

  • Keukenhof – Acesta este locul pentru minunatele câmpuri de lalele. Locația este cam la 30 minute de mers cu autobuzul din gara RAI (bus 852 – cursă specială către Keukenhof). Din păcate pe 12 mai lalelele erau în majoritate trecute, câmpurile goale și ele, așa că vă recomand să mergeți mai degrabă la mijlocul lunii aprilie. Noi am plătit 67 euro pentru două persoane: transport + intrare.
  • Rijksmuseum – Acesta este muzeul lor național unde veți putea vedea faimoasa pictură a lui Rembrandt – The Night’s Watch, alte picturi realizate de artiști olandezi, dar și obiecte de patrimoniu. Muzeul este inclus în IAmAmsterdam Card.
  • Van Gogh Museum – De asemenea inclus in city card, acest muzeu conține unele dintre cele mai importante picturi ale lui Van Gogh, fiind un muzeu dedicat în întregime artistului. Autoportretele lui, picturile cu floarea soarelui sau pcitura cu dormitorul acestuia sunt doar câteva dintre picturile pe care le puteți vedea în muzeu.
  • Heineken Experience – În 1864, Gerard Adriaan Heineken a deschis prima distilărie în Amsterdam, iar dacă vreți să aveți parte de o plimbare prin ceea ce a fost cândva o distilărie funcțională, să vedeți cum arătau primele sticle de bere Heineken, dar și să aflați cum se face berea, recomand Heineken Experience. Deși nu este inclus în cardul de care vă ziceam, aveți reducere, iar noi pentru două persoane am plătit 31.5 euro, and this also includes beer (2 beers for each).
  • Zaanse Schans – Din nou aici este vorba de o localitate în apropiere de Amsterdam (30 de minute de mers cu trenul, biletele nu sunt incluse in city card și costă 4.7 euro de persoană), pe care o recomand din toată inima. A fost printre cele mai frumoase experiențe. City Cardul include intrări la câteva dintre muzeele de acolo, însă noi am ales doar să ne plimbăm la pas, să facem multe fotografii și să bem o ciocolată caldă. Aici puteți vedea morile de vânt, un alt simbol pentru Olanda, puteți degusta brânzeturile lor, să beți o ciocolată caldă în magazinul care vinde produse pe bază de cacao, foarte aproape fiind și o fabrică de cacao, să vedeți cum se fabrică saboții de lemn și chiar să vă cumpărați o pereche, de ce nu?!

Zaanse Schans

  • Royal Palace Amsterdam – Spre rușinea mea nu știam că Olanda este monarhie constituțională, ceea ce înseamnă că este condusă de rege încă din 1814. Regele actual Willem-Alexander a fost pus în funcție în 2013 și încă este la cârma țării. Palatul regal este în continuare folosit, dar o bună parte din el se poate vizita. Nu este inclus nici acesta în city card, iar prețul pentru două persoane a fost de 25 de euro.
  • A’dam Lookout – Una din clările mai noi, dar deja emblematice ale orașului, A’dam Lookout este o clădire bună de vizitat ca și punct de observație asupra orașului. Se poate ajunge cu farry-ul din gara centrală (ferry-ul este gratuit) și puteți fie să vă dați în leagăn într-un mod mai inedit, fie să urcați numai pentru o bere rece și ceva momente de relaxare. Locul are un vibe fain, muzică bună și dacă poate nu vreți să vă dați în leagăn, recomand chiar și numai pentru relaxare.

A'dam Lookout

  • 100 Highlights Cruise – Plimbarea cu barca pe canalele orașului este clar una din activitățile pe care nu trebuie să le ratați. În city card aveți inclusă o plimbare cu barca pe care o puteți lua fie din centrul orașului (în apropierea gării centrale), fie vizavi de Rijksmuseum (căutați locațiile Stromma). Plimbarea durează cam 1 oră și 15 minute, este circulară (vă veți întoarce de unde plecați) și aveți audio guide, dar și explicații pe parcursul plimbării de la căpitanul vaporașului.
  • Artis ZOO – Noi nu am vizitat-o, dar grădina zoo era și ea inclusă în city card, așa că dacă timpul vă permite, go for it!
  • Rembrandt House Museum – Nici aici nu am ajuns, dar este pe toate listele de atracții turistice, așa că am zis că trebuie să o menționez și eu. Intrarea era inclusă în city card, dar nouă nu ne-a permis timpul să o vizităm.
  • National Maritime Museum –  De asemenea inclus în city card, Muzeul Național Maritim adăpostește din ce am văzut mai multe machete și ambarcațiuni, noi nu am avut timp nici pentru acesta, dar din nou, este unul din obiectivele turistice care s-ar putea să vă intereseze.
  • Nemo Science Museum – Acest muzeu ni s-a părut interesant, era și el inclus în city card, dar în final am decis să nu mergem, cumva ni s-a părut mai potrivit pentru cei cu copii.
  • Our Lord in the Attic Museum (Former Hidden Catholic Church) – O biserică ascunsă în interior unei case, construită în 1663 când oamenii catolici nu aveau dreptul de a-și exprima credința. Nu este o atracție turistică inclusă în city card, dar mi s-a părut interesantă, așa că am zis să o menționez aici.
  • Muiderslot – Acesta este un castel aflat ceva mai departe de centrul orașului, iar vizitarea lui este inclusă în city card. Noi nu am ajuns, dar din fotografii mi-a atras atenția, așa că a rămas pe listă.
  • Resistence museum – Muzeul rezistenței spune istoria poporului olandez în timpul celui de al Doilea Război Mondial.
  • Anne Frank – Casa uneia dintre cele mai cunoscute victime ale Holocaustului, Anne Frank, devenită faimoasă odată cu publicare jurnalului pe care aceasta l-a ținut timp de doi ani, când ea și familia ei s-au ascuns de ocupația nazistă.
  • Body Worlds –  Știu că această expoziție a ajuns și în România acum ceva timp, dar dacă nu ați ajuns atunci, dar sunteți curioși să aflați mai multe despre corpul uman, Amsterdam are un muzeu întreg pentru asta.

Rijksmuseum

Ar mai fi fost și alte muzee și atracții turistice, cum ar fi Moco Museum, Muzeul Diamantelor și altele, dar pentru noi nu au reprezentat interes, motiv pentru care nu le veți găsi pe lista mea.

Moco Museum

Puteți merge și prin parcuri, VondelPark fiind unul dintre ele sau puteți să vă relaxați în una dintre multele terase pe care le găsiți la tot pasul.

Revenind la modul de organizare al excursiei, după lista de obiective pe care o vedeți mai sus, am făcut clasificarea lor în funcție de preferințe (separate pe hartă prin culoare) și un tabel cu:

  • programul – zilele în care obiectivul x este deschis, precum și orele
  • prețul biletului
  • dacă este sau nu inclus în city card
  • ziua de vizitat – fiind vorba de 4 zile, această coloană am completat-o când am ales în ce zi vizităm x lucru, astfel încât să profităm de timpul avut la dispoziție, dar să avem și momente de respiro (și da, au fost și momente de respiro, chiar dacă fiecare zi a fost cu peste 30 de mii de pași)

Pentru noi acest tip de organizare a funcționat în concediile pe care le-am avut până acum, așa că aceasta este abordarea noastră când planificăm un nou concediu.

Unde am mâncat

Amsterdam

Cartofi prăjiți, pește pane, gofre, stroopwafel, mini pancakes, brownies (wink, wink) sunt doar câteva dintre chestiile de mâncare pe care le veți vedea în video-urile cu food tours sau articolelor dedicate acestui capitol.

Noi am încercat locurile de mai jos și am avut noroc cu toate, așa că merită incluse la recomandări:

  • Cartofi prăjiți de la MannekenPis
  • Gofre și stroopwafel de la Crepes & Waffeles – deliciosisime <3
  • Mini pancakes din Albert Cuyp Market – atenție piața nu este deschisă și duminica, noi ne-am luat țeapă vrând să revenim duminică și am fost surprinși să găsim strada pustie
  • Dunkin Donuts – din ce am înteles aici avem un competitor pentru Krispy Kreme, am încercat vreo patru arome, bune, bune, nu mă plâng, clar nu sunt de ratat!
  • For some great burgers – Burger Bar Warmoesstraat
  • Delicious hot dogs – daca vreți a quick lunch break recomand FoodCrib din Museumplein (în apropiere de muzeele Vang Gogh și Rijksmuseum) am mânacat aici de două ori.

Cât costă 4 zile în Amsterdam?

Per total am plătit pentru 4 zile, 2 persoane următoarele:

  • 320euro (1600RON) avion
  • 500euro (2500RON) cazare
  • 600euro buget extra (am zis noi o medie de 125 de euro pe zi – aici am inclus mese, suveniruri, transport și orice altă cheltuială random, iar pe lângă cei 500 de euro, am mai avut ceva cash în casa pe care i-am luat la noi)
  • 344euro bilete (Amsterdam city card – 220 euro/72h + celelalte bilete – numai intrări, nu și transport)

============ 1764 euro – aceștia au fost ințial, dar ne-am mai întors cu vreo 200 de euro acasă, deci 1500 de euro pentru 4 zile a fost bugetul cheltuit de noi.

Concluzii

Rijksmuseum

Amsterdam este un oraș scump, printre cele mai scumpe în care am fost până acum, Londra fiind detronată, dar este un oraș foarte frumos în care îmi doresc foarte mult să revin, asta deși nu a trecut nici o lună de când am fost acolo.

Vă recomand cu drag acest oraș, are o arhitectură deosebită, un aer aparte față de ce am mai vizitat până acum și foarte multe locuri de văzut și lucruri noi de făcut/încercat!

Like
3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *