Atunci când te hotărăști să pleci în concediu, fie chiar și pentru puțin timp, sunt câteva lucruri pe care trebuie să le iei în considerare. Primele două lucruri la care trebuie să te gândești, după ce ai ales destinația, sunt: cum ajung acolo și unde mă cazez. Personal am ieșit numai de două ori din țară în concedii planificate de mine în totalitate, iar destinațiile au fost Roma și Londra. O să urmeze și un articol legat de Roma, dar acesta se referă la cea de-a doua destinație, Londra.
Pentru cei interesați efectiv de cele 4 zile și cum am împărțit noi lista de obiective puteți da click aici. Pentru cei intersați de detalii precum site-uri de unde să cumpărați bilete sau ce să folosești ca să te organizezi mai ușor atunci când planifici o excursie, vă invit să citiți rândurile următoare (posibil să mă întind, dar puteți da scroll oricând la cuvintele cheie marcate cu bold sau link-urile din postare).
Deși pentru Roma am ales un citybreak cumpărat prin site-ul celor de la Vola, pentru Londra, din cauza orelor de zbor care ar fi însemnat două zile pierdute (prea târziu la dus și mult prea devreme la întors), am decis să cumprăm biletele de avion direct de pe site-ul companiei de zbor.
Perioada concediului am ales-o în funcție de lunile din an când palatul Buckingham este deschis, pentru că voiam să-l vizităm, iar în cazul în care nu știati acesta este deschis numai de la sfârșitul lunii Iulie, până la sfârșitul lunii Septembrie, anul acesta a fost deschis de pe 20 Iulie, pana pe 29 Septembrie. Mai multe detalii despre perioadele și orele de vizitare găsiți aici. Așadar, am decis să mergem în concediu în luna August, de pe 20 până pe 23 ale lunii. Am vrut să mergem în cursul săptămânii în speranța unor cozi de mai mici dimensiuni, ceea ce nu s-a întâmplat neapărat. Acum revenind la zbor, am zburat cu o companie low cost, iar biletele ne-au dus undeva la 1300 de lei, două persoane dus-întors. Din fericire, am avut zbor marți dimineață la dus, iar la întors zborul a fost spre seară, ceea ce vă recomand, dacă vreți sa profitați din plin de tot timpul pe care îl aveți în concediu.
Detalii despre cazare
Pentru cazare am ales să căutam pe Booking, în funcție de ce buget aveți și de proximitatea de punctele voastre de interes, puteți găsi ceva care să vă fie pe plac. Noi nu suntem foarte pretențioși când vine vorba de cazare, punem cel mai mult accent pe curățenie, distanța față de obiectivele pe care ni le setăm și desigur prețul. Cazarea ne-a dus undeva la 1600 de lei, fără mic dejun, locația destul de aproape de o stație de metrou și într-o zonă draguță.
Pentru alegerea cazării puteți să intrați direct pe Google, căutați destinația plus cuvantul cazare, iar dacă intrați pe maps puteți vedea în funcție de perioada pe care o selectați ce oferte sunt disponibile, cu prețurile de pe mai multe site-uri, însă recomand să faceți rezervarea de pe un site cunoscut ca fiind de încredere.
Lista obiectivelor de vizitat
După ce ați cumpărat biletele de avion și ați rezolvat cu cazarea este momentul să vă gândiți la ce aveți de vizitat. Atât pentru Roma, cât și pentru Londra, eu am început prin a căuta pe internet genul de articole precum cel de față, topuri de obiective pe care e bine sa nu le ratezi, clipuri pe YouTube, am avut inclusiv o carte „Top 10 Londra” – Ghid turistic de la Săptămâna Financiară pe care am împrumutat-o de la cineva, dar astfel de cărți se găsesc și în librării etc, orice material e binevenit.
După ce faci o listă cu ce ai de vazut este momentul să te gândești la câte dintre ele poți să și ajungi. Ca să vă fie de ajutor o să scriu mai jos lista noastră inițială pentru Londra (alături cu orele în care se pot vizita), cu mențiunea că nu am ajuns să vedem tot, pentru că la unele am renunțat în momentul în care am făcut planul de calătorie pe zile sau au rămas cu „dacă avem timp”:
- Tower Bridge
- Windsor Castle – 10:00 – 17:15, 16:00 ultima intrare
- Shard – 18:00 – 22:00
- Sky Garden – 10:00 – 18:00
- Brough Market
- Big Ben – închis pentru renovări
- British Museum – 10:00 – 17:30, vinerea pana la 20:30
- Oxford Street
- Madame Tussauds – 9:00 – 18:00
- Hyde Park
- Buckingham Palace – 15:00 ultima intrare
- London Eye – 10:00 – 20:30
- Churchill’s War Rooms 9:30 – 19:00
- Westminster Palace
- Westminster Abbey
- Aquarium Sea Life
- Natural History Museum – 10:00 – 17:50
- St Paul Cathedral
- Science Museum – 10:00 – 18:00
- Tower of London
- National Gallery and National Gallery of Portraits – 10:00 – 18:00
- Windsor Castle
- Roman Wall
- Gradina Zoo 10:00 – 17:00 (ultima intrare)
- Victoria and Albert Museum – 10:00 – 17:45
Lista este lungă și are obiective importante, dar și mai puțin importante, cum ar fi piața Brough unde am vrut să ajung pentru că o văzusem într-o emisiune: Bizarre Foods: Delicious Destinations, London, emisiune pe care o mai urmăresc uneori la tv, pe Travel Channel, existând și varianta fără partea delicioasă, adică numai mancăruri bizare, după care nu pot spune că mă dau în vânt. Revenind la lista de obiective, pentru a stabili în ce zi mergem unde, am folosit tot ceva ce ne pune Google la dispoziție și anume, My Maps.
Aici ai posibilitatea să îți creezi o hartă pe care poți adăuga pin-uri cu diverse locații. Ce am făcut eu a fost să împart lista pe niveluri de importanță, le-am deosebit după culorile pin-urilor și apoi m-am apucat să le adaug pe hartă pentru a vedea aproximativ unde sunt unele față de altele. Mai jos este harta despre care vorbeam, cu obiectivele de pe lista de mai sus: cu mov le-am notat pe cele care nu erau de ratat, portocaliu următoarele ca importanță, iar cu galben cele mai putin importante, unde nu mă deranja să nu ajungem.
Bilete pentru obiective
Așa am reușit să ne facem o idee despre cât de departe sunt unele de celelalte și cum ar fi bine să le împarțim, dar nu fără să ținem cont și de orele de vizitare. Mai sus sunt notate orele pentru o parte dintre obiective, recomand însă să verificați cu încă o sursă, pentru că cele de mai sus sunt cele notate de mine pe agenda în care am planificat călătoria. Legat de intrări, o parte dintre muzee au intrare liberă, altele sunt cu plată. După experiența din Roma, când am cumpărat biletele pentru vizitare în avans, unele având inclusiv skip the line, am decis că cel mai bine este să cumpărăm biletele înainte, dar nu am făcut asta decât pentru obiectivele care erau în topul nostru de must see, iar pentru restul am decis că vom vedea la fața locului. Primele bilete au fost cele pentru Platul Buckingham, recomand să le cumpărați din timp, deoarece fiind deschis numai o perioadă mică din an, este posibil să nu mai găsiți. Noi am cumparat biletele de aici, am avut un tip de bilet care conținea intrare la:
- galeriile reginei, unde era expoziția Leonardo da Vinci: A Life in Drawing expoziție deschisă până pe 13 Octombrie, anul accesta
- grajdurile regale – aici puteți vedea trăsurile pe care regina le-a folosit de-a lungul anilor cu diferite ocazii
- camerele de stat – aici am intrat practic în platul Buckingham unde putem vedea în principiu camerele în care regina are întâlniri oficiale
Toate cele trei au ghid audio ceea ce este de mare folos pentru a afla cât mai multe lucruri despre ceea ce vizitați, în timp real. Prețul pentru o persoană a fost 45£, deci aproximativ 240 de lei de persoană. După ce am cumparat aceste bilete, am vrut neapărat să cumpărăm și pentru London Eye, iar în timp ce căutam am găsit că dacă alegi să cumperi bilete online, în afara faptului că ai parte de prețuri mai mici, găsești și „pachete” de genul 1+2 atracții la preț mai mic. Noi am ales să cumpărăm biletele de pe pagina oficială London Eye. Așadar, pentru London Eye, Sea Life și muzeul de ceară am plătit 50£ de persoană, adică aproximativ 270 de lei.
În afară de aceste obiective, ne-am dorit mult să ajungem la Windsor Castle, Tower of London și la Churchill’s War Rooms, așa că am cumpărat bilete și pentru acestea. Ele au costat după cum urmează: 45£ Windsor Castle, 44£ camerele de război ale lui Churchill și 49.40£ Tower of London (locul unde sunt păstrate bijuteriile regale). Atunci când cumpărați biletele pentru vizitat este indicat să aveți deja un plan legat de ce zi urmează să-i alocați, deoarece multe dintre ele sunt programate pe dată și oră.
Este important ca atunci când vă faceți planul să adăugați timp extra: transportul de la aeroport, trafic, pauză de masă, pauză de poze, cozi lungi la obiective, metrou luat în direcția greșită etc, pentru că astfel de lucruri se întâmplă și este bine să știi din timp că situați neprevăzute sunt la tot pasul.
Despre transport
Pentru transportul la metrou recomand să folosiți plata directă cu cardul, contactless, de preferat Revolut pentru ca are o conversie mult mai bună decât bancile noastre locale, dar fac această recomandare pentru că deși ei au ceea ce se numește Oyster card, un card de transport pe care îl poți încărca, transportul cu metroul este destul de costisitor. Cred că am dat aproximativ 12 lei pe călătorie numai dus, asta pentru că ei au prețurile în funcție de zonele în care călătorești, dar și în funcție de ora la care mergi cu metroul, orele de vârf fiind și mai scumpe.
Drept urmare, cardul Oyster se scanează la fiecare intrare la metrou și este verificat ca pe el să ai suma pentru cea mai scumpă călătorie posibilă, în timp ce cu Revolut se face o preaprobare, care confirmă că ai o anumită sumă pe card, după care poți merge liniștit, deoarece plata se face abia peste câteva zile, când retrag ei banii de pe card.
Partea bună, dacă alegeți varianta Oyster, este că la finalul excursiei cardul Oyster se poate returna și primiți banii de pe el, dar atenție este o suma maximă pe care o returnează, plus 5£ pentru cardul efectiv. De la aeroport (Stansted) până în oraș și invers, noi am ales să mergem cu un autobuz. Nu numai că era mult mai ieftin decât Express-ul lor, dar în timpul călătoriei am putut să stăm cu ochii pe geam curioși să vedem ce ne așteaptă. Puteți cumpăra bilete online și pentru autobuz sau se pot cumpăra direct din aeroport sau gara de unde plecați.
Cam asta este tot ce pot spune pe partea de organizare, probabil că o sa fie și un articol legat de impresiile noastre despre oraș și locurile vizitate (poate și ceva fotografii), însă acesta de față vrea să vină ca un ajutor celor care plănuiesc o viitoare călătorie în Londra.
Pentru cine a ajuns până aici, vă multumesc pentru timpul vostru și vă las link cu postarea care conține cele 4 zile succint cu modul în care le-am împărțit noi.
Pupiciuri și ne „vedem” data aviatoare! 🙂