Călătorii | Diverse | Sfaturi

Vacanță în Grecia 2021 – combinația perfectă

July 9, 2021
Acropole

Acum înțeleg de ce o vacanță în Grecia este printre primele opțiuni în rândul romnânilor când vine vorba de destinații de relaxare!

M-am tot gândit dacă sa împart articolul în două, pe modelul celor despre Londra pe care le găsiți aici și aici sau dacă să fac un singur articol despre minunata vacanță pe care tocmai ce am avut-o.

Am luat totuși decizia să le împart, astfel că articolul de față o să conțină detaliile despre biletele de avion, cazare, bilete pentru atractiile turistice, transport și alte lucruri care pe mine m-ar fi ajutat să le găsesc într-un singur loc atunci când am început să plănuim această vacanță.

Noi am fost plecați 8 zile în Grecia, din care de luni până joi am stat în Atena, iar de joi ne-am mutat în Varkiza, o localitate la aproximativ 30-40 de minute de mers cu mașina de Atena, unde am mers pentru relaxare la mare și la soare!

Am ales această vacanță cumva ca un cadou ”de la noi, pentru noi” deoarece zilele noastre de naștere sunt una după cealaltă și le-am prins pe ambele acolo.

De asemenea, Grecia și-a deschis cam din luna mai granițele pentru turiști, iar cei vaccinați pot intra numai pe baza adeverinței de vaccinare, acesta fiind un alt motiv pentru care am ales această destinație.

Știam despre Atena că nu este un oraș scump, iar la capitolul bogăție culturală, abundă, așadar, alegerea destinației nu a fost prea grea.

Nouă ne place foarte mult ca în călătoriile în care mergem, să vizităm până la epuizare tot ceea ce locațiile ne oferă.

Cu toate astea, din cauză faptului că anul trecut am stat mai mult acasă, am zis că merităm o vacanță mai lungă și am decis ca vizita din Atena să fie prelungită cu câteva zile de relaxare la mare.

Trecând peste mica-mare introducere, să trecem la detalii mai serioase, lucrurile cu adevărat utile!

Despre COVID și restricțiile peste care am dat

Din fericire, la aeroport nu am avut nevoie decât de adeverința de vaccinare și formularul PLF pe care l-am completat înainte de plecare pe travel.gov.gr.

Masca este obligatorie pe toata durata zborului, inclusiv în incinta aeroportului evident, iar în Atena masca era obligatorie, dar mai toată lumea era relaxată în această privință, iar de pe 24 iunie masca nu a mai fost obligatorie în aer liber.

Despre zbor

Deși multă lume alege să meargă în Grecia (în insule de obicei) cu mașina, mie în continuare varianta zborului mi se pare cea mai bună alegere.

Cu o durată de aproximativ 1h și 25m, zborul de la Bucrești și până în Atena și retur, ne-a costat 1180RON cu tot cu un bagaj de cală de 23kg și locuri selectate, bilete pe care le-am cumpărat de la compania de zbor BlueAir.

Când am mers în Cluj în luna mai am decis să cumpăr un abonament la BlueAir de tipul 1+1 știind că urmează să mergem și în Grecia.

Ca și sfat sau mod în care eu caut cel mai bun zbor sunt două ponturi pe care vi le pot vinde, ce anume urmăresc eu la un zbor:

  • ora de decolare din București să fie cât mai devreme în zi, astfel acolo unde merg să prindem cât mai mult inclusiv din prima zi, iar ora de întoarcere să fie cât mai tarzie, din același considerent
  • prețul cel mai avantajos: de obicei caut zborul care mă interesează la toate companiile de zbor, îmi notez prețurile în funcție și de bagajul de care am nevoie și de orele de zbor și încerc să aleg varianta cea mai avantajoasă pentru mine

Pe lângă bilete, vă recomand să vă cumpărați și o asigurare de călătorie, noi am plătit 89 de lei pentru amandoi și deși din fericire nu am folosit-o, nu se știe niciodată, așa că, vă sfătuiesc să nu ignorați acest aspect.

Despre cazare

Fiind voba de două destinații într-o singură vacanță a trebuit să aleg două locuri în care să ne cazăm, una pentru Atena și alta pentru Varkiza.

Înainte de a alege cazarea pentru Atena m-am documentat puțin despre cum arată cartierele orașului, unde sunt atracțiile turistice, de ce cartiere să te ferești și care sunt cartierele mai scumpe.

Am început prin a cauta un AirBnb, iar eu atunci când aleg un loc de cazare folosesc și StreetView-ul de la Google pentru a vedea cum arată și zona unde se află cazarea, deoarece pentru AirBnb se practică renovarea super faină a unor apartamente în clădiri istorice, unele cu un stadiu de degradare destul de avansat.

După ce am început să fac asta, simțeam cum dezamăgirea crește deoarece tot orașul părea să arate deplorabil, centru vechi din București la tot pasul, clădiri neîntreținute, grafitti peste tot, lucruri care mă făceau să mă îngrijorez.

Apoi am zis că e cazul să văd ce găsesc în materie de hoteluri, doarece AirBnb-urile nu arătau promițător. Am intrat pe Booking și am început să caut. Primul hotel pe care l-am găsit a fost Plaka Hotel un hotel care arăta decent (în sfârșit) într-o zonă bună, a doua zi am continuat căutările și așa am dat peste The Stanley Hotel.

The Stanley este un hotel de 4 stele, cu camere curate și amenajate frumos, cu piscină pe acoperiș, micul dejun inclus și stație de metrou foarte aproape, iar toate acestea ne-au convins să-l alegem.

Pentru trei nopți de cazare am dat 1331 de lei, camera a fost foarte curată, micul dejun diversificat, personalul foarte amabil, iar zona în care se află era una decentă, proximitatea metroului fiind un BIG PLUS!

Piscina de pe acoperiș a fost numai bună pentru pauze de răcorire în timpul zilei, între turele de vizitare, iar terasa cu vedere spre Acropole ne-a oferit un cadru perfect pentru sărbătorirea aniversărilor noastre!

Per total, a fost o super experiență, recomand hotelul și aș revenit oricând!

Pentru Varkiza, deoarece nu este o localitate cu multe hoteluri și majoritatea erau oricum deja booked, am mers din nou spre varianta AirBnb, doar că un apratament pe care îl găsisem pe platforma lor, era listat și pe Booking și am decis să rezervăm tot prin ei.

Aici am plătit pentru 4 nopti de cazare 1260 de lei și deși pe booking scria că trebuie să dăm și o garanție de 100 de euro la început, urmând să ne fie restituită la final, nu am interacționat cu propritarul decât prin WhatsApp și nu s-a pus problema să le dăm acea garanție.

Apartamentul avea două camere, sufrageria fiind un open-space cu o bucătărie complet utilată, însă aici am avut mici minusuri.

Dintre ele amintesc două: geamurile care nu sunt din termopan și care fac ca apartamentul să fie foarte zgomotos, se aude totul din strada, iar vizavi este și o biserică de la care se aud clopotele (noi am prins și două nunți), iar al doilea minus, proprietarul ar fi putut lăsa la bucătărie un strict necesar de: sare, cafea, ulei, zahăr…mi s-ar părea un plus pentru ei să facă asta.

Pe de altă parte, apartamentul are o terasă mare foarte frumoasă, dar pe care nu am stat pentru că era extrem de cald, o plajă mică în apropiere, unde merg localnicii, care deși nu este amenajată, e numai bună pentru îmbăiere, dar este și foarte aproape de Varkiza Resort, locul cu plaje amenajate, unde am mers să facem plajă (detalii despre prețuri mai jos).

Despre transport

Bineînteles că și transportul de la aeroport, către aeroport, prin Atena, dar și din Atena în Varkiza, pentru noi au reprezentat un punct important despre care să ne documentăm, dar și de stabilit.

La un moment dat, am avut ideea de a închiria o mașină, dar peste tot pe unde am citit lumea nu recomandă asta și odată merși acolo am și înteles de ce.

În Atena obiectivele turistice sunt aproape unele de celelalte sau oricum, accesibile cu metroul, iar transportul cu mașina nu ar fi fost decât o bataie de cap, iar în Varkiza am fost oricum pe relaxare, iar la plajă și restaurante am ajuns foarte ușor pe jos.

De la aeroport am decis că cea mai bună variantă este metroul. Atât biletele de metrou pentru liniile care ajung la aeroport, cât și cele de bus, au un tarif diferit față de călătoriile în oraș.

Pentru două cartele valabile de la aeroport la cazarea noastră, am plătit 16 euro (8 euro de persoană), iar metroul l-am schimbat o singură dată și am ajuns foarte ușor la hotel.

Din vlogurile de călătorie pe care le-am mai văzut, au fost persoane care ziceau despre Atena că este un oraș plin de hoți și că trebuie să ai grijă mare la buzunare și lucrurile personale.

Noi din fericire nu am avut nicio experiență de acest gen și nici nu ne-a lăsat această impresia orașul (cu o mică excepție pe care o voi nota la final).

După ce am ajuns la hotel, pentru restul zilelor am decis să ne cumpărăm câte un abonament valabil 5 zile și pentru toate mijloacele de transport din oraș, excepție făcând bus-urile și stațiile de metrou către aeroport.

Pentru aceste abonamente am plătit 18 euro (9 euro de persoană) și s-au dovedit mai mult decât utile, deoarece le-am folosit inclusiv pentru busul care ne-a dus din Atena în Varkiza (aici a fost cam chin, un bus vechi și plin de oameni care mergeau în zonă, am stat foarte înghesuiți și a fost extrem de cald…dar am ajuns cu bine! #thanksgod)

În afară de cele despre care v-am zis mai sus, a mai fost nevoie să cumpărăm bilete pentru bus din Varkiza spre aeroport, iar pe ele am dat în jur de 13 euro (o cartelă cu 2 călătorii pentru bus intern și restul pentru bus care duce la aeroport).

Despre obiective turistice și prețurile biletelor

La capilotul obiective turstice voi face referire strict la Atena, deoarece acolo se află toate obiectivele turistice pe care le-am vizitat, iar la final vă voi spune și despre prețurile la plajă.

Așa cum vă sugeram și în articolul despre Londra, primul lucru pe care îl faci atunci când vrei să vezi ce ai de vizitat este să îți faci o listă cu toate obiectivele turistice pe care oamenii le vizitează de obicei, listă pe care mai apoi o prioritizezi în funcție de interesele personale.

Din nou, am ales să folosesc My Maps de la Google, unde am făcut o hartă pe care am notat toate obiectivele turistice găsite. După ce am avut lista am început să le prioritizez în funcție de ce ne doream noi mai mult să vedem.

Athens - things to see

M-am uitat la fiecare în parte la prețuri, la programul de vizitare după care am cautat cea mai bună variantă de bilete, având experiența din Londra unde am putut cumpăra un bilet care a fost valabil la mai multe obiective turistice.

Așa am găsit biletele de 30 de euro (de persoană) valabile la 7 obiective turistice din cele de pe lista mea, sunt cele marcate pe hartă cu albastru, motiv pentru care am decis ca acestea să le cumpărăm dinainte de a pleca.

Pe lângă acest bilet valabil la 7 atracții turistice (cele mai importante de altfel) mai aveam pe lista două muzee și stadionul, dar pentru acestea am cumpărat la fața locului sau deloc.

Muzeul Național de Arheologie ne-a costat 12 euro de persoană, iar Muzeul Acropole, de la baza Acropolelor ne-a costat 10 euro de persoană, iar pentru stadion am decis să nu mai cumpărăm deoarece se putea vedea foarte bine și fară bilet, din stradă.

Și cam asta e tot ce am plătit noi pe atracții turistice!

Pentru plaja din Varkiza prețurile sunt cam așa: în cursul săptămânii 6 euro de persoană și ai inclusă umbrela și două sezlonguri, iar în weekend (sâmbătă și duminică) 7.2 euro de persoană intrarea, iar pentru umbrelă plus sezlonguri încă 10 euro.

Deși prețurile sunt ceva mai mari în weekend, plaja este amenjată, supravegheată de salvamar, cu asistență medicală, dușuri și băi amenjate, terase și baruri de unde poți cumpăra mâncare și/sau bătură, la prețuri decente unele sau mai piperate altele.

Also, deși au la intrare afiș pe care scrie că nu ai voie cu băuturi sau mâncare, de fapt, acolo nu te verifică nimeni și dacă vrei să strecori o pungă de cipsuri și o sticlă de apă, poți face asta fără prea mult efort.

Alte cheltuieli

Pentru o masă la restaurant pentru două persoane peste tot am citit înainte de plecare că plătești în medie 30 de euro, motiv pentru care noi ne-am stabilit un buget pe zi de 60 de euro: micul dejun a fost inclus la hotel, în timpul vizitelor oricum nu aveam timp de mâncat la restaurant, dar 30 de euro erau păstrați pentru ronțăieli, suveniruri, bilete pe care nu le aveam și/sau alte lucruri pe care ni le-am fi dorit pe timpul unei zile, iar încă 30 de euro pentru masă.

În final, 60 de euro x 8 zile însemnau 480 de euro, iar pe lângă asta am schimbat încă 100 pentru garanția pe care ar fi trebuit să o dăm în Varkiza și am zis să rotunjim la 600 de euro.

Pe lângă, am mai avut și pe revolut ceva bani, just in case și încă vreo 50 de euro pe care îi aveam deja, dar la final de concediu am rămas cu 100 și ceva de euro, bani din care am mai cumpărat o serie de suveniruri din aeroport.

Din punct de vedere financiar, Atena mi se pare o destinație ieftină, comparativ cu Londra spre exemplu, unde am plătit 50 de lire de persoană doar pentru Madame Tussauds.

Concluzii

Pentru noi acest concediu a fost cel mai reușit de până acum! A fost combinația perfectă între vizitat și relaxare.

Menționam mai sus un minus al orașului: supermakert-urile. La acest capitol din păcate stau foarte rău. Chioșcuri mici găsiți destul de des, dar supermakerturi nu. Când am ajuns în Varkiza și am vazut un supermarket aprovizionat, mi s-a părut raiul pe pământ, deci, documentați-vă puțin și la capitolul acesta în cazul în care mergeți pe principiul: lasă că mai cumpărăm și acolo! (nu se știe dacă ai de unde :)))

Locurile de vizitat sunt minunate, încărcate de istorie și merită 100%, mâncarea este delicioasă, fix pe gustul meu, berea – Alfa este preferata mea – bună, deserturile de asemenea (am testat doar vreo două, dar ambele bune), marea – lină, curată și caldă, iar la capitolul bani este un concediu accesibil, având în vedere că am fost plecați 8 zile și că am cheltuit puțin peste 1000 de euro.

Urmează și partea a doua a acestui articol în care o să vă prezint planul celor 4 zile pe care le-am petrecut noi în Atena, programul a fost unul foarte lejer, care ne-a permis să vizităm tot ce ne-am dorit, dar și să ne relaxăm cu o baie în piscină la prânz, dar până atunci, aruncați un ochi la cele 4 zile în Londra și sper ca articolul de față să fie de ajutor în cazul în care vă tentează o vacanță în Grecia.

Acropole
Sică
Sică
Sică
Vulcanii Noroiosi
Vulcanii Noroiosi
Vulcanii Noroiosi
Vulcanii Noroiosi
Vulcanii Noroiosi
Vulcanii Noroiosi
Sică
Image Slide 1
Vedere spre Acropole
Image Slide 3
Templul lui Hephaestus
Image Slide 3
Image Slide 2
Image Slide 2
Image Slide 2
Image Slide 3
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow

Pupiciuri și ne vedem data aviatoare! (mai multe poze în articolul urmator)

Like
1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *