Călătorii

Impresii despre Cluj – Plimbări de weekend

June 10, 2021
Vedere de pe Cetățuie

Hello, lume! A trecut ceva de la ultima mea postare pe blog, însă ca în fiecare an, când vremea devine mai bună, apar multe lucruri de făcut și lately am fost foarte aglomerată.

Nu pot să zic că s-au mai liniștit apele, însă la sfârșitul lunii mai am dat o o fugă în Cluj și m-am decis ca ar fi momentul să vin cu ceva impresii, fiind a doua oară când ajung acolo.

Nu știu cum sunteți voi, dar simt că trece timpul din ce în ce mai repede și că am 1001 lucuri de făcut sau de planificat. Poate or fi ceva sechele din pandemie combinate cu nevoia mea de a avea totul sub control, dar uneori mă simt copleșită de lucrurile pe care le am de făcut și pe care nu reușesc să le fac așa cum aș vrea sau când aș când vrea.

Weekendul la Cluj nu a fost plănuit în prea mult timp, invitația a venit din partea verișoarei lui #futurehubby și am zis da, în cor, fără să stăm prea mult pe gânduri.

Acest articol îl fac ca și parte din seria mea #undeneplimbaminweekend (pe care așteptam cu nerăbdare să o cresc) și voi trece prin diverse lucruri care mi se par importante pentru o călătorie: prețuri, cazări, locuri de vizitat etc.

Până trecem la Cluj, aici găsiți un link cu restul articolelor din această serie, poate găsiți inspirație pentru perioada ce urmează!

Prima data am fost in Cluj în 2017, la scurt timp după mutarea în București și trebuie să vă spun că am plecat la drum cu așteptări foarte mari, pentru că e un oraș pe care îl auzisem lăudat de foarte multă lume.

Nu mi s-a părut așa extrordinar precum era ridicat în slăvi, dar este un oraș frumos, motiv pentru care am mers și a doua oară (și probabil că vom mai merge).

Transportul

Atunci pentru că eram în formulă de patru am decis să mergem cu mașina, să ne mai oprim și pe la Alba-Iulia și oriunde pe drum, unde ni s-ar fi părut frumos, lucru care s-a și întâmplat.

Dumul cu mașina durează destul de mult, iar dacă mergeți doar pentru weekend, din punctul meu de vedere nu este o idee prea bună ca mai mult de 14 ore să le petreceți în mașină, când drumul cu avionul dureaza aproximativ 55 de minute dus-întors.

Din acest motiv, de data aceasta am ales să luam avionul pentru ca a fost o excursie relativ scurtă, de vineri până luni dimineața, și nu am fi vrut să pierdem prea mult timp cu drumul.

Biletele de avion în primă fază le-am găsit cu 400RON dus-întors pentru două persoane la compania BlueAir, având o promoție de 2 la preț de 1, însă până în momentul în care ne-am hotărât efectiv să mergem, acestea și-au mărit prețul.

În final, am ajuns să plătim 900+RON deoarece pe lângă biletele am decis să luăm și un abonament de tipul 1+1 BlueBenefits, asta pentru că știam că urmează să mai zburăm anul acesta cu aceeași companie.

Pe lângă, am luat și un bagaj de cală, deoarece bilete standard acum includ numai câte un ghiozdan de mici dimensiuni și nu ar fi fost suficient pentru trei zile full, acesta fiind motivul pentru care în final am ajuns la un preț ceva mai mare.

Cazare

În 2017 am fost cazați la hotel Atrium unde știu că a fost foarte frumos, însă nu îmi mai amintesc prețurile de atunci.

Din ce am văzut pe site-ul lor, prețurile sunt între 300 și 500 de lei în funcție de cameră, mic dejun inlcus sau nu etc.

De data aceasta, am fost chiar mai norocoși doarece am fost în vizită la rude și am avut cazarea asigurată de ei, which was awesome!

Things you can do in Cluj

Fără să știm, excursia noastră din 2017 a coincis cu TIFF-ul și asta a fost o experiență faină, fiind și primul festival de film la care am participat, așa că, recomand să vă orientați după asta dacă intenționați să mergeți, dar nu știți ce perioadă din an să alegeți.

TIFF-ul a fost singurul festival de film care a avut loc chiar și anul trecut în timpul pandemiei, iar un film pe care l-am văzut atunci și care mi-a rămas în minte este Dalida.

De data aceasta, ne-am dorit un mini-concediu pe relax, fără alergat de colo colo, dar deși văzusem majoritatea celor mai populare locuri și în 2017, le-am revăzut cu plăcere pe unele dintre ele.

După cum ziceam mai sus, noi am zburat din București spre Cluj vineri dimineața, zborul efectiv a durat 25 de minute, iar până în ora 9 eram deja ajunși la locul unde urma să ne petrecem cele 3 zile.

Mihai, gazda noastră, este foarte pasionat de tot ce înseamnă istoria Clujului, el fiind cel care a adăugat informațiile de pe Wikipedia cu privire la oraș, așa că a fost numai bine deoarece și-a testat calitățile de ghid pe noi și ne-a dus în unele locuri unde nu fusesem înainte.

Dintre cele mai populare locuri de vizitat o să le menționez mai jos, într-o listă, pe cele pe care le-am vizitat noi, fie în 2017, fie acum sau obiective pe care nu am reușit să le vedem, dar am fi vrut! (Știți gluma cu: ai mai fost? nu, dar am mai vrut! :)) )

  • Grădina Botanică – Nu știu care e cea mai bună perioadă în care să o vizitați, însă pe lângă faptul că este o grădină botanica este și un parc natural, iar o plimbare prin natură este bine-venită oricând. O să vă las mai jos o serie de fotografii din cele făcute de mine pentru a vă face o idee. Noi am prins liliacul încă înflorit, alături de glicină și de rhododendronul care colora peisajul minunat!
  • Muzeul Etnografic (Parcul Etnografic Naţional “Romulus Vuia”) – Pe acesta l-am vizitat în 2017 și știu că mi-a plăcut foarte mult. Este primul muzeu în aer liber din România, fiind înfiinţat la 1 iunie 1929 și deține case din zona Transilvaniei pe care le puteți vizita la pas, ca și cum v-ați plimba pe ulițele unui sat care a înghețat în timp.
  • Parcul central – Aici am ajuns pentru prima data în acest concediu, într-o tură cu bicicleta și pot să zic că mi s-a părut un parc frumos. Este în apropiere de Cluj Arena, iar mai departe se poate pleca într-o plimbare pe malul Someșului. Mi-au plăcut atât Casino-ul, cât și fântâna din parc și am fost impresionată să aflu că este o fântână de la sfârșitul secolului XIX. Recomand dacă mergeți în parc să încercați Kurtosh-ul cu zmeură! Pentru mine a fost prima dată când am văzut și când am mâncat, iar dacă aveți noroc poate puteți cumpăra unul cu ciocolată și zmeură (acestea se fac numai cu o pilă la vânzător, așadar, întrebați oamenii care le vând în parc și poate aveți noroc). Also, recomand și un langoș cu cașcaval, smântână și usturoi, numai bun pentru a-ți potoli foamea.
  • Cetățuia – Loc de belvedere, de promenadă și de întâlniri, în trecut dealul Cetățuii a fost folosit ca punct de observație asupra orașului. Pe lângă priveliștea de care aveți parte, găsiți acolo mai multe terase și restaurante, iar un loc fain unde am ajuns tot pentru prima dată a fost: Ec Garden, un spațiu amenjat cu rulote cu street food, spații de relaxare și muzică, loc ce aduce atmosfera de festival în orice zi din săptămână la doar câteva sute de metri de centru!
  • Piața Unirii – Punctul central al orașului este reprezentat de această piață și este un loc unde lumea se adună pentru a face poze, a savura o înghetață sau o cafea la terasele amenajate acolo. Aici am vizionat în 2017 filmele difuzate la TIFF și tot aici veți vedea și impozanta Catedrală Romano-Catolică Sfântul Mihail. Acum se afla în ceva proces de renovare, dar chiar și așa construcția este una frumoasă ce poate fi admirată, ca multe alte clădiri din oraș, de altfel.
  • Zidurile Cetății și Bastionul Croitorilor – Un alt loc unde nu mai fusesem îl reprezintă zona acestor ziduri vechi ale cetății care au fost construite pentru a delimita vechea cetate. Pe lângă zidurile masive, au fost construite și diverse turnuri de apărare și bastioane, dintre care doar foarte puține mai sunt existente și astăzi. Bastionul Croitorilor este cel pe care am reușit să îl vedem și noi, fiind recondiționat, iar în prezent un loc de expozție pentru piese de artă.
  • Cimitirul Central – Un loc pe care nu l-am vizitat însă era pe lista noastră, acest cimitir este unul dintre cele mai vechi înființate din Cluj, undeva prin secolul al XVI-lea, și deși poate părea puțin macabră ideea este considerat monument istoric și este trecut pe lista obiectivelor turistice din Cluj Napoca.
  • Clădirile vechi din oraș – Aici nu pot să zic că este vorba de ceva de vizitat, dar ce vreau să spun este că orașul este împânzit de clădiri istorice, majoritatea recondinționate și destul de bine întreținute pe care vă recomand să le vânați pe stradă fiind la tot pasul. Fie că vorbim despre clădirea teatrului și a operei sau despre clădirea primăriei, ori clădirea hotelului New York, toate au o arhitectură impresionată și merită să le acordați atenție deosebită.

Pe lângă cele mai sus menționate v-aș sugera o plimbare cu bicicleta prin oraș. Stau destul de bine din punctul de vedere al pistelor de biciclete și de asemenea prin tot orașul găsiți biciclete închiriat ceea ce vă permite să ajungeți dintr-o parte în alta a orașului destul de rapid, făcând în același timp și mișcare.

Ce am mâncat bun?

Pe lângă ce am mâncat le Ec Garden (un sandwich cubano și un hot dog, ambele de nota 3.75 din 5) au mai fost două locuri unde am mers: Klausenburger, unde am fost mai mult pentru berea lor și London Brothers unde am și mâncat.

Klausenburger merită bifat fiind un local și cu priveliște frumoasă asupra orașului. Cunoscut pentru burgeri (pe care nu i-am testat), dar și pentru berile craft realizate de ei, Klausen este unul din localurile pe care le recomand dacă ajungeți în Cluj.

Un alt local pe care l-am testat este London Brothers, pentru care am lăsat link mai sus. Aici am mers în prima noastră zi din Cluj și mâncarea a fost buna, dar ca și notă aș da un 4 din 5 deoarece totul mi s-a părut puțin cam sărat.

Cu toate astea, deși aveau foarte multe comenzi la pick-up și localul este foarte micuț, ne-au servit cu prioritate și experiența per total a fost una bună, chiar dacă ospătărița a vărsat două sosuri pe noi, la distanță de vreo 30 de minute.

Din ce am înțeles urmează să se mute într-o nouă locație unde or să dispună de o terasă mai mare, așa că îi puteți trece pe lista voastră pentru Cluj.

La capitolul mâncare mai recomand și clătitele de la La nu știu cine, pe acestea le-am mai testat și în București, Botticelli și Grigorescu fiind preferatele mele, dar am mâncat și acolo, iar pentru că au și o rulotă la Ec Garden, dar și un local în apropiere de centru (Piața Muzeului), se înscriu pe lista de recomandări.

Eu mai aveam pe listă și o înghețată bună, ceva prăjituri de cofetărie, dar și niște plăcințele tradiționale de prin locurile alea (al căror nume nu mi-l amintesc), însă nu a fost timp pentru toate, așa că ne-au mai rămas bunătăți de încercat și lucruri de făcut și pentru data viitoare!

Concluzii

Deși prima dată am fost puțin dezamăgită, acum, a doua oară în Cluj, mi-a plăcut să revizitez anumite locuri, dar și să descopăr locuri noi, pe care vi le-am recomandat și vouă mai sus.

Centrul orașului este plin de clădiri istorice, din fericire cele mai multe sunt recondiționate, iar pentru o plimbare relaxantă, Clujul este o destinație care merită.

Las mai jos mărturie o parte din fotografiile făcute, majoritatea în ultima zi petrecută în oraș, doarece nu am luat apartul de fotografiat cu mine și în celelalte zile, și sper să vă fac poftă de vacanță!

Clujul de pe Cetatuie
Cluj-Napoca
Academia Romana
Academia Română
Catedrala Sf Mihail
Catedrala Romano-Catolică Sfântul Mihail
Catedrala Sf Mihail
Hotel New York
Hotel New York
Cluj Centru
Cluj
Pod peste Somesul Mic
Grădina Botanică
Grădina Botanică
Grădina Botanică
Grădina Botanică
Grădina Botanică
Grădina Botanică
Grădina Botanică
Grădina Botanică
Grădina Botanică
previous arrow
next arrow

 

Like
1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *