Există așa ceva precum călătorii fără griji? Nu știu dacă există, însă dacă știm o câteva lucruri, ne poate fi mai ușor și ne putem face din concediu dacă nu o călătorie fără griji, măcar una cu mai puține griji!
Articolul de azi este despre călătorii în general, de unde îmi cumpăr eu de obicei bilete, ce urmăresc atunci când mă decid la o anumită destinație și câteva ponturi, de la ce să iei sau să nu iei în bagaj, cum e cu zburatul cu avionul și alte sfaturi pe care m-aș fi bucurat să le știu și eu înainte de a pleca pentru prima dată într-o călătorie în afară!
În primul rând trebuie să știți că mersul în afară nu este numai pentru cei cu bani mulți! Așa cum există locații foarte scumpe, există și variante accesibile din punct de vedere financiar. De exemplu, Roma este printre cele mai ieftine destinații de călătorie, iar pentru mine aceasta a fost prima ieșire din țară într-un citybreak (mai multe detalii despre Roma găsiți aici).
Așadar, dintre destinațiile ieftine țin să menționez Grecia (Atena), Italia (Roma), Ungaria (Budapesta), Polonia (Varșovia) sau Portugalia (Lisabona), acestea fiind câteva dintre destinațiile pentru care veți găsi zboruri de la 60 euro dus-întors.
Biletele de avion
După ce aveți o listă de astfel de destinații de călătorie, ca un prim sfat este să plănuiți din timp o eventuală excursie. Astfel veți putea alege niște zboruri la prețuri foarte bune. Ca și site-uri sau companii de zbor recomand următoarele:
De asemenea, pentru a vedea prețurile în funcție de lună, vă recomand să cautați pe Vola secțiunea zboruri sau Booking, care vă oferă o listă cu mai multe variante de zboruri de la diverse companii de zbor.
Recomandarea mea este ca după ce găsiți un zbor care vi se pare în regulă, verificați dacă nu cumva direct pe site-ul companiei de zbor, găsiți un preț mai bun. De cele mai multe ori, site-urile precum Vola și Booking au niște surplusuri adăugate prețurilor, care pe site-urile directe ale companiilor de zbor nu sunt aplicate.
Deși poate ați găsit un zbor la preț bun, eu obișnuiesc să văd dacă nu pot găsi o vacanță de tipul citybreak la un preț mai bun decât dacă aș cumpăra separat bilete și cazare. De exemplu, deși în Roma am fost cu un citybreak luat de pe Vola, pentru Londra, am ales să cumpăr separat deoarece zborurile de la ofertele de citybreak erau în mijlocul zilei și din 4 zile două erau pierdute pe zbor!
De asemenea, un alt lucru important atunci când cumpărați bilete de avion aveți grijă dacă și ce fel de bagaje puteți lua la voi. Unele companii de zbor cum ar fi Ryanair îți permit să iei un rucsac la tine care să încapă sub scaunul din față, dar pentru bagaj extra este nevoie să plătiți ceva banuți în plus! Deci fiți atenți și la acest aspect atunci când călătoriți!
Dacă nu călătoriți singur este posibil ca un troller mic să fie suficient pt amândoi, așa că puteți opta pentru bagaj extra numai pentru unul din bilete.
Locurile în avion – Dacă nu plătiți special această opțiune de a vă alege locurile, veți fi repartizați random în avion în funcție de locurile care rământ valabile. Alegerea locului în avion cred ca este până în 10 euro, iar dacă bugetul vă permite, poate pentru primul zbor cu avionul ar fi totuși frumos să fiți alături de cei cu care călătoriți și poate de ce nu să alegeți un loc la geam.
Cazare
Dacă nu ați ales o vacanță de tip citybreak care include zborul și cazarea, însă ați cumpărat bilete de avion, atunci este momentul să căutați cazare. O variantă pe care eu am testat-o pentru prima dată anul acesta în Timișoara, este cazarea prin Airbnb!
Pe Airbnb veți găsi oameni care închiriază diverse apartamente, camere sau garsoniere la prețuri decente, unele amenajate chiar foarte fain, de cele mai multe ori utilate complet. Nu vă gândiți că sunt oameni care își închiriază casa și pleacă de acolo trei zile cât stați voi. Nu! Sunt locuințe cumpărate special pentru așa ceva, iar din punctul meu de vedere merită să căutați și acolo!
Experiența de la Timișoara a fost una foarte plăcută, am închiriat un apartament aproape de centrul orașului la un preț foarte bun și totul a fost mult mai bine decât experiențele din trecut la hoteluri de 4 stele de la mare, de exemplu.
Dacă totuși preferați hotelurile, pensiunile sau pur și simplu Airbnb nu vă inspiră încredere, a doua mea variantă pentru cazare este Booking! Puteți filtra rezultatele destul de bine, puteți să le sortați după distanța fată de centru orașului sau chiar să vedeți locațiile direct pe hartă.
Și Vola are posibilitatea de a căuta numai hoteluri, însă până acum nu pot să zic că am folosit Vola special pentru asta, poate doar pentru a vedea prețurile comparativ.
O altă variantă bună este Google. Căutați numele orașului pe care îl veți vizita împreună cu cuvântul cazare la secțiunea hărți și veți vedea diverse locații pe hartă împreună cu prețul lor și site-ul de pe care aveți cea mai bună ofertă. O locație poate fi pe mai multe site-uri cu prețuri diferite!
Pregătirea bagajului
După ce ați ales destinația, ați cumpărat biletele de avion și ați rezervat cazarea se apropie momentul împachetării bagajului!
Cel mai important lucru de știut este că deși sunt similare, fiecare companie de zbor are niște dimensiuni acceptate cu privire la dimensiunea bagajului.
Informații despre companiile mai sus menționate privind bagajele găsiți mai jos, după cum urmează:
Trecând de dimensiunea bagajului, este de la sine înțeles că nu aveți voie să puneți în bagaj arme, droguri și alte obiecte de genul acesta, iar un alt lucru important de știut este vizavi de transportul lichidelor în bagaj.
Acest lucru este general valabil și presupune că lichidele trebuie să fie în recipiete individuale de maxim 100ml fiecare, iar însumate să nu depășească 1 litru. Ele trebuie să fie toate puse într-o pungă transparentă resigilabilă precum acestea de la Ikea, pentru că la controlul de securitate ele se scot afară din bagaj și acest lucru este verificat.
Acestea ar fi principalele sfaturi vizavi de bagaj: atenție la dimensiuni și la lichidele transportate!
Legat de organizarea eficientă a bagajului, câteva sfaturi ar fi:
- Purtați pe voi cele mai grele sau voluminoase obiecte vestimentare
- Luați strictul necesar, poate o listă cu ținute pe zile ar fi o idee de eficientizare
- Rulați hainele în locul împăturirii obișnuite, ocupă mai puțin spațiu așa
- Folosiți pungi cu vidare, de ce nu?
Alte sfaturi și idei pentru călătorii fără griji
În primul rând plănuiți din timp ce vreți să vizitați! În articolul despre Londra vă povesteam despre lista mea cu nivelul importanței obiectivelor turistice care s-a dovedit de mare ajutor!
Dacă nu vă place să fie totul la voia întâmplării, interesați-vă despre mijloacele de transport în comun, despre locația obictivelor și plănuiți a day by day trip, astfel vă va fi mai ușor să ajungeți dintr-o parte în alta dacă alegeți să vedeți obiectivele în funcție de proximitatea lor de altele.
De asemenea, dacă știți din timp ce anume vreți să vedeți, recomand să cumpărați bilete online, multe au prețuri mai mici astfel și totodată unele vă permit și skip the line, care după experiența mea cu Roma și Londra pot fi niște cozi foarte lungi.
Un alt pont pe care mi-aș fi dorit să îl știu în prima mea călătorie ar fi depozitarea bagajului în gări sau locuri special amenajate. Cum ziceam mai sus, de obicei optez pentru zboruri dimineața la dus și seara la întors asta pentru a profita din timp de orele din vacanță.
Cu toate astea, deși îmi aleg un zbor la ora 18 sau 20 să zicem, multe dintre unitățile de cazare au check-out-ul în jurul prânzului 12 sau 14 și puține sunt dispuse să vă păstreze bagajele până mai târziu.
Totuși, este neplăcut să îți petreci ultima zi cărând după tine un troller ori un rucsac greu.
Dintr-o întâmplare am aflat însă despre luggage storage. În majoritatea orașelor veți găsi așa ceva.
Locurile de genul acesta unde vă puteți lăsa bagajul contra unei sume de bani sunt de cele mai multe ori în gară sau stații de metrou, ceea ce este foarte util.
Prețul pentru depozitare nu este foarte mare, depinde și de dimensiunea bagajului și de perioada de depozitare, în Londra noi am plătit cred că 5 sau 10 lire, dacă îmi amintesc bine, dar asta clar te ajută să scapi de stresul bagajului și să te bucuri de ultimele ore de vacanță.
Asigurarea de călătorie este un alt aspect care trebuie luat în considerare. Asigurările pe care le avem în România nu sunt valabile în afara țării.
Cu toate astea, pe baza asigurării obligatorii din România puteți obține ceea ce se numește Cardul European de Asigurări Sociale de Sănătate care vă permite să beneficiați de sevicii medicale pe teritoriul UE. Mai multe detalii găsiți aici.
Asta nu este suficient și vă recomand să vă faceți o asigurare de călătorie suplimentară care nu costă foarte mult, dar care vă permite să beneficiați de servicii medicale de urgență în cauzul unui accident.
Apropo de cardul de sănătate, scriind acest articol am văzut că a expirat în septembrie anul trecut și m-am gândit inițial: Ok, și ce trebuie să fac acum?!
Am citit însă că s-a dat o lege prin care sunt prelungite cu încă 2 ani, deci dacă v-a expirat și vouă de exemplu pe 31.09.2019, el este încă valabil până pe 31.09.2021. (Nu că ar folosi la ceva, just sayin’)
Ca un ultimul sfat, grijă mare la vânzătorii ambulanți! În Roma ne-am luat o țeapă vizavi de asta, aveți grijă mare, sunt mulți care încep prin a oferi chestii pe gratis ca mai apoi să vă ceară bani de la obraz sau să vă zică fără nicio jenă că nu i-ați dat destul!
Grijă mare și atunci când stați la cozi, vor veni tot felul de oameni care să vă propună să nu mai stați la coadă, iar în schimbul unei sume mai mari decât ar fi biletele în mod normal, să intrați înainte.
Aici posibil să fie și țepe! Pe lângă prețul mai mare, să nu aveți supriza că vă treziți cu banii luați și no skip the line. Cel mai bine cumpărați biletele în avans pe cât posibil!
Cam acestea sunt sfaturile mele vizavi de călătorii fără griji! Unele cum vă ziceam mi-aș fi dorit să le aflu și eu înainte, însă e clar că experiența te învață! Totuși documentați-vă pe cât posibil înainte de a pleca într-o călătorie!
Mulțumiri celor care citesc și ne vedem data aviatoare!
You should participate in a contest for among the finest blogs on the web. I’ll recommend this web site!
My brother recommended I might like this blog. He was entirely right. This post truly made my day. You can not imagine just how much time I had spent for this information! Thanks!
Nice post. I was checking continuously this blog and I am impressed!
Very helpful information specially the last part 🙂 I care for
such info a lot. I was looking for this particular info for a very long time.
Thank you and good luck.
I am really loving the theme/design of your weblog. Do you ever run into any web browser compatibility issues? A couple of my blog audience have complained about my blog not working correctly in Explorer but looks great in Chrome. Do you have any tips to help fix this issue?
I’ve used a free theme, and nobody complained of anything. Maybe you should try another theme?