Rețete

Prăjitură cu gem și aluat răzuit

March 23, 2020

Astăzi am de gând să împărtășesc cu voi rețeța mea de prăjitură cu gem și aluat răzuit! Acum vreo 100 de ani, într-o excursie pe care am făcut-o împreună cu sora mea, am mâncat prima dată această prăjitură, la Mânăstirea Agapia.

Acolo măicuțele aveau un fel de rulotă unde vindeau păjitura aceasta cu umplutură de vișine. Deși în anii următori nu am mai mâncat, a rămas în amintire cea mai bună prăjitură cu vișine pe care am mâncat-o, iar eu sunt mare amatoare a vișinelor în prăjituri!

Anul trecut, prietenul meu a fost cel care a descoperit la rându-i aceeași prăjitură la târgul de la facultatea de agronomie de aici din București. În cazul în care nu știți în fiecare sfârșit de săptămână acolo se ținea un tărg cu câteva tarabe cu diverse produse românești, pentru care vă las link. (în momentul de față banuiesc că este suspendat)

Momentul în care am gustat și eu din prăjitura adusă de el a fost cel care mi-a trezit amintirea primei degustări. Pentru că el o tot lăuda, am zis că trebuie să încerc și eu să fac. Prima dată a fost fail, dar la săptămână am încercat din nou, de data asta fiind un succes.

Pentru că stăm în casă în perioada asta și pentru că este mare amator de dulciuri, prietenul meu, deși fără tangențe cu bucătăreala, mi-a propus să faca el o prăjitură într-una din seri. Asta m-a bucurat peste măsură, iar în poză vedeți cum i-a ieșit. Eu nu am ajutat decât la separatul oualor și la demonstrația de frământat, în rest e munca lui și sunt tare mândră.

Ce încerc să subliniez este și faptul că este o prăjitură ușor de făcut, noi într-o oră eram cu ea în cuptor și peste maximum încă o oră o și tăiam. Mai jos găsiți rețeta, eu am folosit aluatul și la prăjitura cu mere și vanilie publicată într-un articol mai vechi, pentru care aveți link aici.

Ingrediente pentru aluat:

  • 3 gălbenușuri și 1 ou întreg
  • 250g unt
  • 150g zahăr
  • 500g făină
  • 1 pliculeț de praf de copt
  • 5ml esență de vanilie

Mod de preparare:

Se amestecă cu mixerul untul, gălbenușurile, oul întreg, zahărul și esența de vanilie, până ce se obține o textură spumoasă. În această compoziție se adaugă treptat făina cernută cu praful de copt și se incorporează, până ce se obține un aluat vârtos, care se desprinde cu ușurință de pe pereții vasului în care ați amestecat.

Se ia din aluatul obținut o treime pe care o înveliți în folie alimentară și o băgați în frigider. Restul aluatului se întinde în tava în care doriți să faceți părjitura, noi am folosit o tavă dreptunghiulară, și se aplatizează apăsând cu degetele.

Pentru umplutură am folosit un borcan de gem de prune, făcut în casă, două linguri de magiun și vreo două linguri de nucă. Am amestecat tot, am întins pe blat și apoi bila de aluat de la rece se răzuie peste gem, pe cât de uniform posibil.

Cuptorul trebuie preîncălzit la 180 de grade și prăjitura se coace în jur de 40-50 de minute sau până ce devine aurie pe deasupra. Prăjitura este una cu aluat crocant și se păstrează foarte bine timp de mai multe zile!

Prajitura cu aluat razuit

Sper să vă placă rețeta de astăzi: prăjitură cu gem și aluat răzuit și să o încercați și voi! Mulțumiri celor care citesc și spor la frământat!

Like
2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *