Diverse | Sfaturi

Pandemie COVID – Despre schimbarea jobului, autoizolare și altele

May 8, 2020
Covid Isolation

Acum ceva timp am scris un articol, la începutul autoizolării, unde vă făceam câteva recomandări pentru activități pe care să le faceți la voi acasă în această perioadă. Pentru mine începutul a fost destul de ușor, dar punctul critic cred că a fost în apropierea Paștelui.

Articolul de astăzi este despre cum au fost pentru mine aceste două luni de izolare, prin ce schimbări am trecut și cu ce provocări m-am confruntat pe întreaga perioadă.

Săptămâna aceasta se împlinesc 8 săptămâni de când nu am mai ieșit din casă decât pentru cumpărături sau de câteva ori, cât să număr pe degetele de la o mână, pentru alte activității, asta pentru că a fost absolut necesar.

De data aceasta însă, pentru că (fingers crossed) ne apropiem de sfârșitul izolării la domiciliu, m-am decis să vă spun ce a însemnat pentru mine această perioadă, ce schimbări au fost la mine sau în viața mea de-a lungul celor aproape 8 săptămâni și cum le-am ținut (sau nu) piept!

Ce mi-a fost cel mai greu în autoizolare

Cel mai greu în această perioadă de autoizolare cred că mi-a fost să stau departe de familie. Nu i-am mai văzut pe ai mei de la sfârșitul lunii februarie și deși îmi este tare dor de ei, știu că a fost mai bine pentru noi să nu ne vedem. Din fericire am reușit să ne vedem prin video calls și să mai alinăm dorul, însă în continuare abia aștept să pot să-i vizitez și să-i pot strânge în brațe.

Ca să nu mai zic că i-am pregătit mamei o întreagă listă de bunătăți pe care vreau să mi le facă: sarmale, ciorbă de perișoare, chifteluțe cu dovlecel și altele, dar dacă am noroc poate reușesc să bag pe listă și șoriceii de salcâm, asta dacă nu se trece salcâmul până ajung acasă.

Chiar așa, știți ce sunt șoriceii de salcâm? Nu știu dacă chiar asta e denumirea, eu așa le zic de mic copil! Dacă interesează pe cineva, let me know! hearts icon

Nu mă aștept ca lucrurile să fie cum erau cât ai clipi, cu siguranță voi avea foarte mare grijă atunci când mă voi întâlni cu ei, pentru că nu îmi doresc sub nicio formă să contribui în vreun fel la îmbolnăvirea lor sau a oricui.

Important să ne păstrăm optimismul și să mergem mai departe cu încrederea că lucrurile se vor îndrepta cât de curând, iar noi să facem tot ce ține de noi pentru a împiedica răspândirea.

Despre schimbarea jobului în perioada pandemiei

Din nefericire, izolarea la domiciliu a dus la închiderea multor afaceri, mulți oameni a fost trimiși acasă, în cazul fericit, în șomaj tehnic, ori numărul angajaților a fost redus din diverse motive, toate având însă aceeași cauză.

Pentru mine, din fericire schimbarea jobului a fost ceva ce mi-am dorit. Această dorință a fost inclusă în lista rezoluțiilor mele pentru anul 2020 și am apucat să demarez procesul de căutarea jobului ideal înainte de a începe nebunia aceasta.

Cu toate astea, schimbarea efectivă de la un job la celălalt a avut loc când deja starea de urgență fusese instaurată și recomandările de stat acasă s-au transformat în obligativitate. Asta a însemnat ca lucrurile să fie puțin diferit decât mă așteptam.

În primul rând, lucratul de acasă full time. Nu mă plâng, chiar îi sunt recunoscătoare lui Dumnezeu că putem lucra de acasă, însă atunci când schimbi jobul și practic nu cunoști pe nimeni, asta poate fi puțin ciudat.

Din fericire, am dat peste oameni prietenoși care și-au dat interesul ca integrarea oamenilor noi în echipă să se desfășoare într-o manieră cât mai firească și mai plăcută. Așadar, dacă aveți temeri din punctul ăsta de vedere, este foarte importantă echipa în care mergeți.

În momentul de față îmi cunosc colegii doar din online și deși nu este ideal, nu a fost nicio problemă, comunicăm foarte bine și totul este cât se poate de bine.

Mulți dintre voi probabil se tem de faptul că vor fi în perioadă de probă și că dacă afacerea/firma pentru care ar lucra ar fi afectată de pandemie, ei vor fii primii vizați atunci când se va pune problema micșorării numărului de angajați.

Este o temere fondată și ce pot să vă spun este că depinde foarte mult domeniul în care vă desfășurați activitatea.

Din punctul meu de vedere, ca angajat în domeniul IT, acesta este unul dintre domeniile în care tot timpul se va găsi de lucru, iar angajatorii au nevoie permanentă de oameni, iar dacă voi vă veți face treaba, nu cred că aveți motve să vă faceți griji. Ce pot să vă mai spun este că în continuare se fac angajări, se caută oameni, iar procesul de recrutare s-a mutat în online.

Eu am trecut printr-un astfel de proces de recrutare, online, am avut parte de onboarding tot în online, iar colegii mi-i cunosc numai din video calls și cu siguranță numai pe o parte dintre ei.

Asta nu a reprezentat pentru mine o problemă, deși sunt de părere că lucratul de acasă e foarte bun, atunci când e dorința ta și nu atunci când ești forțat de împrejurimi. Cu toate aceastea, situația de față o cere și e de înteles pentru toată lumea.

După cum am mai spus, cu riscul de a mă repeta, sunt recunoscătoare că pot lucra de acasă, iar schimbarea jobului și tot procesul, pentru mine nu a reprezentat niciun fel motiv de îngrijorare.

Am deja o lună la noul job, sunt în continuare ok cu situația, abia aștept să merg la birou să îmi cunosc colegii și față în față, dar până atunci, lucrurile merg bine!

Așadar, dacă vă trece prin minte o schimbare vizavi de job, cântăriți bine situația, dar un om trecut prin schimbarea jobului pe timp de pandemie, vă poate spune că nu ar trebui sa fie niciun motiv de îngrijorare.

Alte schimbări din viața mea, în această perioadă

Nu știu cum s-a schimbat viața pentru voi în perioada asta, dar pentru mine clar a venit cu mai multe schimbări. De la primul Paște petrecut departe de familie, la mai bine de doua luni de când nu i-am vizitat pe ai mei.

Nu mă plâng, mi-a fost destul de bine și așa, am înțeles de la început cât este de important să stăm în casă și asta am și făcut, dar schimbările au fost evidente pentru noi toți și nu foarte ușor de ignorat.

Printre altele, familia mea și-a mărit numărul cu doi membri, pe care din păcate nu îi pot vedea decât în fotografii momentan. Poate pare nepotrivit să mă plâng că nu îi pot vedea, îmi închipui că pentru părinți bebelușilor născuți în perioada asta e mult mai greu, dar pentru mine asta clar o să rămână notat ca unul dintre lucrurile de care nu am putut avea parte în perioada aceasta.

Așa cum scriam și în articolul pentru care am lăsat link mai sus, care poate a avut o notă mai pozitivă, vreau să închei în aceeași notă. Recomandarea mea este să încercați pe cât posibil să aveți grijă de voi și de ai vostri, să vorbiți cu cei dragi despre trăirile voastre, despre schimbările cu care vă confruntați atât voi cât și ei și sigur o să vă ajute.

De data aceasta, poate nu am scris un articol de tipul celor cu care v-am obișnuit, dar am simțit nevoia să împărtășesc așa puțin din stările și provocările cu care eu m-am confruntat în aceste două luni, în ideea că poate mai sunt și alte persoane care trec prin ceea ce trec eu și putem schimba idei.

Ca o trecere rapidă în revistă eu am gătit mai mult, am încercat rețete noi, am facut (și aproape terminat) un puzzle de 1000 de piese, am făcut antrenamente online pe cât posibil, recomand pagina POPSUGAR Fitness, plănuiesc să schimb orhideeile în ghivece noi, ah… și am terminat un joc pe consolă!

Dacă simțiți nevoia să împărtășiți și voi din experientele voastre în această perioadă, puteți lăsa în comentarii sau să îmi scrieți în privat!

Vă mulțumesc și ne revedem data aviatoare! Take care & stay safe! message icon

 

Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *