V-am mai spus ca am tot experimentat în bucătărie în ultima vreme. Așa m-am gândit că ar fi o idee bună să împărtășesc cu voi câteva idei pentru micul dejun, ori pentru brunch, când vorbim despre late morning days.
Încercând să selectez din pozele pe care le-am făcut deja, fără să mă pregătesc special pentru un articol, constat că majoritatea au la bază oul, fiind diverse rețete simple cu ouă la bază sau ca center piece.
Croque madame
Deși este o denumire foarte pompoasă, pe scurt asta nu e altceva decât un sendvis cu șuncă, cașcaval și ou prăjit, toate ambalate într-o formă frumoasă.Pentru un sendviș de tipul Croque madame, aveți nevoie de:
- 1 ou
- 2 felii de pâine
- 1 linguriță de unt
- 2-3 felii de șuncă
- 2 felii de cașcaval feliat
- 2 linguri mozzarela rasă
Faceți un sendviș cu șunca și cașcavalul pe care îl aveți și puneți sendvisul într-o tigaie în care ați topit untul, rumenindu-l pe ambele părți.
În aceeași tigaie (eu am folosit una de clătite ca aceasta, pentru că pot prăji în ea fără ulei și fără să se lipească) părăjiți oul, puteți pune capacul pentru a-l găti așa cum este al meu.
După ce s-a prăjit, puneți pe sendviș mozzarela rasă, mie îmi place foarte mult aceasta de la lidl, iar peste puneți oul cald. Eu am făcut și o mini salată cu rucola și oțet balsamic și mi s-a părut că au mers de minune împreună!
Ză Papară la tigăiță – Inspirație Ză Lokal
Inspirată de ceva ce am încercat anul trecut la un local din București, de unde am preluat și numele, în una din dimineți am încercat să reproduc rețeta lor de Ză Papară la tigăiță.
Localul era cunoscut la vremea accea în special pentru brunch-uri așa că ne-am făcut timp într-o dimineață și am mers să luam acolo prima masă a zilei.
Ce am mâncat eu a fost o omletă destul de simplă, nimic deosebit, însă prietenul meu și-a comandat acestă tigaie care suna tare bine! Ce s-a întâmplat vă spun la final, acum o să trec la rețetă.
Aveți nevoie de:
- cartofi wedges cu coajă congelați (pentru gătire mai rapidă)
- sos de roșii
- două ouă
- câteva felii de chorizo sau bacon
- brânză
- ceapă verde
- ardei kapia
- ceapa albă
Am început prin a căli ceapa albă, împreună cu ardeiul kapia, peste care mai apoi am pus feliile de chorizo.
Am mai călit puțin, după care am pus sosul de roșii și le-am lăsat așa să scadă ca un sos. Separat am prăjit cartofii, am făcut cele două ouă ochiuri moi.
Cartofii i-am trântit în sos, am amestecat și i-am dat de pe foc. Pentru servire am pus cele două ochiuri peste, am ras brânză și am tocat puțin pătrunjel, dar mai sus v-am spus de ceapă verde, cred că ar merge de minune.
Revenind la povestea din Ză Lokal, experiența nu a fost perfectă cartofii nefiind gătiți, drept urmare nu prea ne-am putut atinge de mâncare.
Cu toate astea, sunt sigură că a fost un one time thing, cei de acolo au fost foarte ok și nu ne-au pus să plătim acea porție. Vă recomand să mergeți pe la ei când circumstanțele ne vor permite sau măcar să comandați.
Rețeta aceasta este pentru brunch, pentru că este destul de sățioasă și cam grea pentru micul dejun, dar vă asigur că este foarte gustoasă!
Pain perdu/French Toast/Frigănele
Când eram mică nu știam nici de pain perdu, nici de french toast și nici măcar de denumirea de frigănele, însă acesta un dulce pe care îl rugam pe tata cu frecvență să ni-l prepare. Mai târziu, când am mai crescut am început și eu să fac și continui să prepar și acum.
Cum am dat peste denumirea oficiala sau mai ales de unde știe tata rețeta încă nu am aflat, însă mi se pare ceva ușor de preparat, o idee pentru micul dejun, când vrei să te răsfeți cu ceva dulce. Despre ce este vorba?
Pentru preparare aveți nevoie de:
- câteva felii de pâine albă
- lapte, cantitatea e în funcție de câte felii de pâine vreți să pregatiți
- 1 pliculeț de zahăr vanilat
- 1 ou
- esență de vanilie
- opțional coajă de portocală comestibilă
Prepararea nu reprezintă mare inginerie. Oul se bate și se amestecă împreună cu laptele, esența și zahărul vanilat.
Feliile de pâine, pe care vă recomand să le tăiați puțin mai groase, se dau prin acest amestec lichid și se prăjesc într-o tigaie cu puțin ulei sau unt, pe ambele părți până se rumenesc.
Nu le țineți prea mult în compoziția cu lapte pentru a nu se înmuia prea tare, dar nici nu le scoateți prea repede, ne dorim un mijloc moale si aromat.
După ce le prăjiți, le scoateți pe un prosop de bucatarie și presărați zahăr tos pe fiecare, așezându-le una peste cealaltă în formă de turnuleț.
Le puteți orna cu fructe proaspete: căpșuni, afine, cireșe etc sau se pot mânca cu o dulceață mai acrișoară precum cea de vișine, care merge de minune!
Vă asigur că este o idee pentru micul dejun delicioasă, rapidă și ușor de realizat!
Lipie/Tortilla – idee mic dejun dulce/sărat
De ceva timp, am făcut o pasiune pentru tortillia de la lidl pe care le umplem cu tot soiul de chestii și facem diverse combinații.
Întăi o să vi le propun pe cele în varianta de aliment sărat, iar apoi o varinată de dulce, pe care am văzut-o la Teo’s Kitchen pe care o urmăresc pe instagram ca sursă de inspirație!
Pentru prima variantă sărată aveți nevoie de următoarele ingrediente:
- două tortilla de la lidl ca cele link-uite mai sus
- cremă de brânză
- suncă crud uscată pe care o cumpăr tot de la lidl sau am mai încercat una bună și de la mega image
- brânză telemea
- ardei kapia sau ardei usturat, pentru cei care preferă mai picant, vara îmi place să pun ardei bulgăresc din acela care nu este usturat, dar are un gust diferit de cel de la ardeiul kapia
Din nou, modul de preparare este foarte simplu, ungeți tortilla cu crema de brânză, puneți 2-3 fâșii din muschiul crud uscat, apoi brânză tăiată în fâșii subțiri și ardeiul tot așa tăiat subțirel.
Eu am renunțat de mult la ardeiul roșu gras, în favoarea ardeiului kapia, atât pentru micul dejun, cât și în general în rețetele pe care le prepar, mi se pare că este mult mai aromat pe tot parcursul anului, indiferent de anotimp.
După ce ați umplut-o, o rulați și o puneți într-un aparat de tipul sandwich-maker, la fel ca atunci când faceți sandvișuri toast. De preferat să le mâncați când sunt călduțe, dar merg de minune și în varianta rece, fără partea cu băgatul la sandwich-maker.
O altă variantă pentru cei care preferă mai picant, ar fi să înlocuiți crema de brânză cu un sos de tipul sosului samourai, muschiul crud uscat cu un salam uscat, brânza cu un mix de brânzeturi răse, iar ardeiul la alegerea voastră picant, kapia sau bulgăresc.
Procedați la fel în rest și veți obține o altă variantă de tortilla, picantă. Toate produsele pentru care am lăsat link, sunt produse pe care eu le am în frigider constant.
Ultima variantă de tortilla este una dulce, cum ziceam inspirată de Teo’s Kitchen.
Ungem tortilla cu cremă de ciocolată, și aici am o descoperire de la lidl pe care v-am recomandat-o și în trecut, peste puteți pune felii subțiri de banană.
Rulați bine, tăiați ruloul obținut în două și trecețile printr-un ou bătut.
Le prăjiți apoi pe ambele părți într-o lingură de unt topit până se rumenesc și veți obține un mic dejun dulce, delicios și rapid!
Cam acestea sunt ideile de mic dejun pe care voiam să vi le propun, pe care le-am făcut în perioada de izolare, vă recomand să le încercați și voi!
Pentru cine dispune de mai mult timp, puteți încerca și rețeta de pancakes pe care am scris-o acum ceva timp!
Sper să vă placă rețetele, scriind mi-am dat seama că am atâtea rețete delicioase pe care le-aș putea recomanda, dar promit să revin cu ele în viitor!
Mulțumesc celor care citesc și vă aștept și data aviatoare! Am multe proiecțele faine pe care abia aștept să le împărtășesc!