În perioada aceasta de izolare am experimentat în bucătărie, încercând rețete pe care nu le-am mai făcut înainte. Una dintre ele a fost și rețeta de salam de biscuiți pe care urmează să o împărtășesc cu voi, este o rețetă simplă, la îndemâna oricui.
Astrele au fost de partea mea, deoarece mi-au reușit toate rețetele încercate. Trebuie să vă spun și faptul că de cele mai multe ori standardele mele în bucătărie sunt raportate la gustul pe care îl știam pentru anumite prăjituri sau feluri de mâncare, gătite de mama. Nu de puține ori o sun pe mama după ce fac câte ceva bun și îi zic: ”A ieșit foarte bun! Exact ca al tău!”.
După cum v-am mai zis, poate asta e tot moștenire de la mama (care niciodată nu face rețeta 100% așa cum e scrisă), de obicei când îmi propun să încerc o rețetă nouă, citesc mai multe variante și aleg din fiecare ce mi se pare mie că ar fi mai bine. Nu știu cum, dar reușesc să scot un rezultat destul de bun!
De aceea, vă invit să încercați varianta mea de rețetă pentru salam de biscuiți și astept să îmi spuneți cum v-a ieșit! Nu vă temeți dacă iese o cantitate prea mare, se păstrează foarte bine la frigider sau puteți oricând să înjumătățiți cantitățile și astfel veți obține numai o bucată de salam de biscuiți, în loc de două, cum mi-au ieșit mie!
Ingrediente pentru două bucăți de salam de biscuiți
- 500 g biscuiţi populari
- 100 g unt
- 250 ml lapte
- 3 linguri zahăr
- 4 linguri pudră de cacao
- rahat
- 150 g nucă măcinată
- 50 g stafide aurii (sunt mai bune decât celalalte, după gustul meu)
- 3 linguri rom
- 2 pliculeţe zahăr vanilat
- fulgi de cocos pentru ornat
Modul de preparare
Biscuiții se dau prin robotul de bucătărie pentru a se mărunții. Recomand să lăsați și bucătele mai mari, dar și mai mici, însă sa nu îi măcinați prea fin!
Stafidele, ca și restul ingredientelor precum nuca, rahatul, pot avea cantități variabile în funcție de cum vă place. Ce obișnuiesc eu să fac stafidelor este să le hidratez înainte de a le pune în compoziția pe care o prepar, cam pentru toate rețetele, așa că le-am pus într-un castron cu romul și le-am lăsat așa cât timp am făcut restul pașilor.
Am folosit rom autentic pentru că aveam în casă, însă am pus si esență apoi în compoziție, asta pentru că nu mi se părea că se simte suficient, dar nici nu am vrut ”să îmbăt” salamul de biscuiți!
Laptele și zahărul le-am pus la fiert într-o crăticioară, iar în momentul în care au ajuns în punctul de fierbere am pus untul tăiat bucăți mici și am amestecat până s-a topit. După asta, am pus cacaua și zahărul vanilat și am amestecat până am obținut o cremă.
În castronul cu biscuiţi am pus nucile măcinate și rahatul tăiat bucățele, stafidele hidratate cu rom cu tot și la final crema de cacao pregătită mai devreme. Am amestecat totul, iar pentru că mie mi se părea puțin cam uscată compoziția, mai pus lapte, cât să aibă consistența pe care mi-o doream.
Am întins apoi pe folie alimentară compoziția, împărțită pentru două bucăți de salam de biscuiți și i-am rulat, după care am preserat nuca de cocos și i-am strâns bine în folia alimentară.
Se bagă la frigider și se așteaptă câteva ore înainte de a-l tăia. De păstrat se păstrează foarte bine la frigider, până la o săptămână, chiar o săptămână jumătate.
Vă recomand să încercați acest dulce! Este o rețetă clasică și sunt convinsă că și voi ați mai mâncat, însă merită să o încercați!
Mulțumesc celor care citesc și sper să ne revedem și data aviatoare!