M-am decis azi să vin cu un articol despre ce cărți am citit eu în 2019. Spre rușinea mea, pasiunea pentru lectura a apărut destul de târziu, însă de când am prins gustul lecturii, am continuat să citesc în mod constant.
Înainte de a ajunge la lista efectivă de cărți, vreau să vă fac o recomandare de aplicație/website pe care eu o folosesc pentru a ține o evidență a cărților pe care le citesc.
Este vorba despre goodreads. Eu folosesc mai mult aplicația pentru telefon, unde în ultimii ani mi-am setat la începutul de an un Reading Challenge pe care apoi încerc să-l duc la bun sfârșit. Anul acesta mi-am setat un goal de 12 cărți, iar acum sunt la numărul 11 și deși nu cred că voi reuși să citesc doisprezece, nu se știe niciodată.
În principiu, mie îmi plac romanele de dragoste și uneori când mă plictisesc, ori nu mai găsesc cărți care să-mi atragă atenția din categoria asta, mă îndrept spre cele de dezvoltare personală. Așadar, cam aceste două categorii se vor regăsi în lista ce urmează.
Am decis să împart articolul în două, pentru a nu fi foarte lung și voi aborda subiectul în felul următor: titlu, nota pe care am dat-o, subiect și câteva rânduri despre cum mi s-a părut mie.
- Agonia lui Turing de David Lagercrantz
- Nota: 5/5
- Categorie: ficțiune, polițist
- Subiect: Pornind de la fapte reale, romanul umărește ancheta polițistului Leonard Corell cu privire la posibila sinucidere a matematicianului Alan Turing. Pe lângă anchetă este prezentat și modul absurd în care este tratat Alan Turing din cauza orientării sale sexuale, dar și problemele și ipocrizia cu care se confrunta și restul societății homosexuale în anii ’50.
- Deși nu este un roman de dragoste, mi-a plăcut foarte mult, l-am citit cu sufletul la gură, încercând să deslușesc misterele anchetei ofițerului Corell. I-am dat 5 din 5 pentru că mi-a plăcut foarte mult. Legat de Alan Turing, am si o recomandare de film: The Imitation Game – un film care îl are ca personaj principal, jucat de Benedict Cumberbatch. Povestea este inspirată din fapte reale petrecute în Al Doilea Război Mondial, descifrarea codului Enigma folosit de germani în timpul războiului.
- Vânătorii de zmeie de Khaled Hosseini
- 5/5
- Ficțiune, istorie ficțională
- Un roman emoționat cu acțiunea petrecută în Kabul, Afganistan, despre prietenia dintre Amir, fiul stăpânului și Hassan, fiul servitorului. O țară instabilă din punct de vedere politic, care își supune locuitorii la tot felul de chinuri și situații limită.
- Și acestui roman am acordat nota 5/5 și asta pentru că m-a impresionat foarte mult. De la tradiția zemeielor de hârtie, la loialitatea lui Hassan față de prietenul său, la modul în care autorul narează, romanul te captivează într-o poveste emoționantă care rămâne în suflet. Acum am aflat ca exista si un film după acest roman, The Kite Runner, pe care intenționez să îl văd și eu cât de curând.
- Cel mai frumos loc din lume e chiar aici de Francesc Miralles și Cares Santos
- 4/5
- Ficțiune, fantastic
- Romanul prezintă povestea lui Iris, ce se salvează de la sinucidere în ultimul moment și evenimentele următoare (din sfera fantasicului) care o determină să își schimbe viața complet.
- De această dată am dat nota 4/5, tocmai din cauza firului fantastic strecurat în roman, care nu a fost tocmai ce îmi place mie în mod obișnuit. Cu toate astea au fost destule pasaje în carte care mi-au furat fie un zâmbet, un fior, ori o lacrimă în colțul ochilor. Am primit cartea cadou, nu auzisem de ea până atunci, este micuță și se citește destul de repede.
- Arta magică a durutului în cot de Sarah Knight
- 3/5
- Dezvoltare personală
- „Ce poți face pentru a nu-ți mai pierde timpul pe care nu îl ai cu oameni pe care nu îi suporți, făcând lucruri pe care nu dorești să le faci”
- Am ales să citesc această carte tocmai într-un moment în care simțeam că mă implic în prea multe lucruri și că este momentul să stabilesc niște priorități. Cartea este scrisă într-un stil zeflemist, inclusiv titlul a fost ales ca o parodie după o carte despre organizare a lui Marie Kondo, iar dacă nu te apuci să o citești cu așteptări prea mari, s-ar putea să-ți placă. Nu este nici pe departe o capodoperă literară și de aceea am și dat nota 3/5.
- Arta subtilă a nepăsării – Mark Manson
- 3/5
- Dezvoltare personală
- După ce ne-am acceptat temerile, greșelile și incertitudinile, după ce încetăm să evităm adevărurile dureroase și începem să le înfruntăm, putem găsi curajul și încrederea pe care le căutăm cu disperare. Adoptând pentru acest manifest un ton sincer și un limbaj direct, fără compromisuri, Manson încearcă să ne trezească la realitate pentru a putea duce o viață mai plină de satisfacții și mai ancorată în concret.
- Cu un titlu asemănător cărții de mai sus, aceasta are cumva același subiect, dar cu o altfel de abordare. Ideea de bază este să renunțăm din alergarea după pozitivism și să învățăm să acceptăm și să trecem mai ușor peste obstacolele întâlnite. Totul se rezumă la cum să tratăm viața mai lejer, cu mai puțină implicare acolo unde nu e necesar să fim trup și suflet, să acceptăm că există și zile proaste așa cum există și cele bune și că modul în care trecem peste ele este mai important pentru o viață mai bună, decât o gândire permanent setată spre ”Ce zi grozavă o să fie astăzi!”
O să mă opresc aici cu aceste cinci cărți, urmând ca spre finalul lunii să vin și cu restul de recomandări. Nu am inclus niciun roman cu temă romantică (excepție a treia carte), asta înseamnă că al doilea articol o sa fie mai concentrat într-acolo.
Mulțumesc celor care au citit articolul meu și sper să găsiți măcar o carte care să vă placă din cele recomandate de mine!