Rețete

Clafoutis – desertul preferat al verii

July 20, 2020
Clafoutis

Clafoutis este cred desertul pe care l-am văzut cel mai des pe rețelele de socializare de când a început vara. Are și de ce să fie postat fiind unul din acele deserturi pe care le faci ușor și care au un gust deosebit.

La origini un desert franțuzesc ce se făcea cu cireșe amare, de-a lungul timpului, Clafoutis, a fost preparat cu tot soiul de fructe. Eu însămi cred că l-am pregătit în cel puțin patru combinații diferite: vișine, pere, nectarine și acum mure.

Nu mai țin minte cum am dat peste această rețetă însă m-am gândit că este un  moment bun să vă o împărtășesc și cu voi, având în vedere că piețele au început să fie pline de fructe care mai de care mai delicioase. Să trecem la treabă, zic!

Ingrediente

  • 600g fructe (cireșe, vișine, mure, zmeură etc proaspete sau congelate)
  • 4 ouă
  • 100g zahăr
  • 100g faină
  • un praf de sare
  • 240ml lapte
  • 30g unt topit + un cubuleț pentru unsul tăvii
  • esență de vanilie

Clafoutis – Modul de preparare

Ouăle se amestecă cu praful de sare și zahărul. Apoi se adaugă făina, amestecând până la omogenizare.

Adăugați și laptele, esența de vanilie și untul topit, amestecând compoziția. Eu obișnuiesc să coc Clafoutis-ul în capacul de la un vas de iena rotund de aproximativ 22 cm diametru și 3 cm înălțime, precum acesta.

Ungeți vasul cu unt și tapetați-l cu zahăr tos.  După aceea, puneți cu atenție fructele pe toată suprafața vasului.

Pentru că eu am folosit mure din congelator, care nu erau tocmai dulci, am adăugat o lingură de zahăr în sita în care au stat la dezghețat.

Turnați compoziția obținută peste fructe și băgați în cuptorul preîncălzit la 180 de grade celsius pentru aproximativ 40-45 de minute sau până ce capătă o culoare frumoasă și aurie.

Recomand să o consumați când se mai răcește sau chiar după ce a stat la frigider. De asemenea, poate fi împudrată cu zahăr sau consumată ca a tare!

Consitența este asemănătoare unei budinci ceva mai solide, iar gustul aduce foarte mult cu prăjitura inteligent, dar spre deosebire de aceea, aceasta contrastează bine cu gustul fructelor!

Sper să vă placă desertul meu și să vă inspire în serile cu poftă de ceva dulce, deoarece Clafoutis este un desert rapid, delicios și foarte simplu de făcut!

Mulțumiri celor care citesc și spor la gătit!

Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *