Călătorii | Recomandări

Cazanele Dunării – unde ne plimbăm în weekend

July 27, 2020

În continuarea articolului cu Vulcanii Noroioși pe care i-am vizitat mai la începutul lunii, astăzi vă prezint o nouă destinație de weekend: Cazanele Dunării.

Cum vă spuneam și data trecută, îmi doresc să fac o mini serie de destinații unde ne putem plimba în weekend, destinații pe care eu le consider mai sigure din punct de vedere al aglomerării, dintre cele alese de mine.

Weekendul trecut am făcut o mini excursie în județul Mehedinți, cu destinația Eșelnița, pentru a vizita Cazanele Dunării.

O să împart articolul în două deoarece vineri și sămbătă am stat în acea zonă, iar duminică în drumul de întoarcere spre casă am adăugat două opriri: Drobeta Turnu-Severin și Craiova, dar acestea două merită și ele un articol de sine stătător cu tot cu păreri și impresii.

Cazanele Dunării – istoric

Din cele spuse de ghidul nostru denumirea de Cazanele Dunării vine de la faptul că deși Dunărea este adâncă, are niște stânci destul de colțuroase pe fundul și pe pereții care o delimitează de uscat, iar în momentul în care nivelul apei scăde, apa se lovește cu putere de vârfurile stâncilor. Acest lucru face ca Dunărea să pară că fierbe ca într-un cazan, de aceea oamenii i-au pus denumirea de Cazanele Dunării.

În unele zone Dunărea are o adâncime maximă de până la 120m, iar dacă chipul lui Decebal se poate admira pe malul românesc, peisajul minuntat poate fi văzut și pe malul sârb, granița dintre cele două fiind o linie imaginară pe mijlocul Dunării.

În plimbarea pe Dunăre o să puteți vedea, pe lângă chipul lui Decebal, și Tabula Traiana, un momument ridicat de regele Traian pentru a marca victoria în urma ultimului război daco-roman, din anii 105-106. Deși au existat în jur de 10 astfel de monumente, numai acesta mai este păstrat, de pe malul sârbesc, restul fiind distruse în timp de către apă.

După cum spuneam, Chipul lui Decebal, cea mai mare sculptură în piatră din Europa și a doua din lume, se află pe malul nostru, are o înălțime de 55m și a durat aproximativ 10 ani până la finalizare. Sculptarea a început în 1994 și a fost inaugurată undeva în 2004 și a costat peste 1 milion de dolari.

Această sculptură are cu 6m mai puţin decât Statuia Libertăţii şi cu 8m mai mult decât Monumentul lui Hristos de la Rio de Janeiro.  Nasul lui Decebal are 7m lungime şi 4m lăţime, iar acesta precum și partea de sus a buzei au fost reumplute recent, deoarece începuse să se degradeze.

De asemenea, dacă veți alege ca și noi o plimbare pe Dunăre, pe lângă cele menționate mai sus veți mai putea observa și mânăstirea Mraconia, aflată tot pe malul nostru, precum și peștera Ponicova, prin care mulți au încercat în trecut să traverseze ilegal granița sau să facă contrabandă, însă au eșuat deoarece traversarea înnot a Dunării s-a dovedit anevoioasă.

Distanță & drum & cazare & prețuri de vizitare

O să încep prin a spune că tot ce înseamnă zona Cazanelor Dunării s-a dovedit a fi destul de aglomerată din punctul de vedere al cazărilor. Deși este o destinație pe care o aveam în minte de ceva vreme, ideea de a merge a apărut cumva neașteptat atunci când și sora mea mi-a zis că s-a hotărât să meargă și am zis să mergem cu toții, incluzând și părinții.

Drept urmare, cred că am căutat cazare cam cu 2-3 săptămâni înainte și deși pensiunile sunt una lângă cealalta, majoritatea fiind foarte frumoase, cu vedere la Dunăre și piscină, ceea ce oferă puncte în plus destinației, răspunsul a fost în proporție de 98%: avem ocupate toate weekend-urile din iulie!

În cele din urmă, am căutat și o variantă în satele de lângă, iar Eșelnița a fost cu noroc. Am găsit o cazare de nota 20+, la un preț mai mult decât decent (150lei/noapte cameră dublă cu baie) și cu o gazdă foarte de treabă!

Deși nu am avut priveliștea de pe marginea Dunării, Casa din Sat, a fost pentru noi varianta ideală: o casă nouă, dar în stilul satului și zonei, primitoare și cu acces la strictul necesar (bucătărioară de vară cu cafetieră și frigider, curte unde puteai face grătar și camere spațioase curate și amenajate cu bun gust!)

Am decis să vă recomand cazarea, deși doamna care o ține s-a scuzat tot timpul pentru că încă nu este finalizată 100% și mai sunt lucruri pe care vrea să le facă în curte, iar dacă vă interesează o găsiți pe turist info (link mai sus).

Ca punct de reper căutați Casa Alina, deoarece eu am avut puține probleme cu adresa trecută pe turist info, însă doamna Arabela este tare drăguță am vorbit pe WhatsApp și mi-a oferit toate detaliile cerute. Ca să nu mai zic că ne-a pus la dispoziție tot ce ne-ar trebui, plus că a insistat că dacă avem nevoie de ceva, să apelăm la dânsa fără probleme.

Trecând de cazare drumul, cu pornire din Târgoviște, fără prea multe opriri durează aproximativ 5 ore jumătate, pe Pitești > Slatina > Craiova > Drobeta Turnu-Severin > Orșova > Eșelnița și deși are mai multe zone cu serpentine, asfaltul este predominant bun.

Pe lângă zona Cazanelor Dunării, la o distanță de 90-100 km se află și Cascada Bigăr, considerată cea mai frumoasă din lume conform unui clasament realizat de The World Geography. 

Cascada se află în județul Caraș-Severin și dacă noi la dus am mers pe Orșova, la întors am decis să facem roată pe Oravița și malul Dunării.

Într-adevăr drumul la întors a fost mai lung pe Oravița, însă peisajele de pe drum fac toți banii. 

Recomandarea mea este dacă ajungeți în zonă mergeți și la Bigăr pentru că este tare frumos, atât la cascadă cât și în parcul natural de lângă!

Legat de prețuri avem așa:

  • plimbarea pe Dunăre cu o șalupă de dimensiuni mici – 40lei/persoană cu tot cu ghid, noi am fost cu cineva de la Pensiunea Septembrie, ne-a plăcut foarte mult toată plimbarea precum și modul în care ne-a prezentat locurile
  • peștera Ponicova 6 lei de persoană, noi nu am vizitat-o deoarece fix atunci se oprise un alt grup și am vrut să evităm aglomerația
  • Cascada Bigăr este la șosea, se poate vedea fără să plătiți nimic, însă pentru 6 lei puteți intra în Parcul Natural Cheile Nerei și puteți ajunge să vedeți și locul de izvorâre, la aproximativ 150m de Paralela 45, pe DN57B
  • cazare 150lei/noapte așa cum am mai zis și mai sus, însă sunt cazări și mai scumpe din cele cu piscină și vedere la Dunăre, dar din ce am mai căutat și eu, sunt în jur de 300-400 de lei
Vulcanii Noroioși
Vulcanii Noroioși
Sică
Sică
Vulcanii Noroiosi
Vulcanii Noroiosi
Vulcanii Noroiosi
Vulcanii Noroiosi
Vulcanii Noroiosi
Vulcanii Noroiosi
Sică
Sică
Sică
Sică
Vulcanii Noroiosi
Vulcanii Noroiosi
Image Slide 1
Cazanele Dunării
Image Slide 3
Mânastirea Mraconia
Image Slide 2
Image Slide 2
Image Slide 2
Image Slide 3
Cascada Bigăr
Image Slide 3
Parcul Natural Cheile Nerei
Image Slide 2
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow

Cum am împărțit plimbările în cele trei zile

Vineri am ajuns undeva în jurul prânzului, iar după-amiaza pe la 17 am plecat cu barca pe Dunăre pentru că se anunțase ploaie a doua zi (ceea ce s-a și întâmplat).

Sâmbătă pentru aveam la dispoziție o zi întreagă am pornit spre Bigăr, am plecat la ora 11 și cu întoarcerea pe Oravița am ajuns pe la 18 înapoi.

Duminică am pornit la drum pe la 10, pentru că aveam în plan două opriri Dobreta Turnu-Severin și Craiova și deși ploaia nu ne-a lăsat să facem chiar tot ce ne-am propus, am fost totuși mulțumiți cu ce am reușit! (Mai multe în partea a doua cu cele două orașe)

Tips and tricks: Ce vreau să mai menționez, un aspect destul de important pe care eu nu l-am luat în considerare, fiind atât de aproape de Serbia, semnalul la telefon este foarte prost. Eu având o cartelă de la Vodafone, am fost trecută deseori pe rețeaua sârbilor și deși aveam roaming, am avut uneori dificultăți în a trimite mesaje sau a face apeluri.

În sat, la cazare nu am avut această problemă, dar pe drum deseori se deconecta, iar dacă folosiți ca și mine Waze, recomand să descărcați harta și de pe Google Maps, just in case you go offline!

Concluzii finale despre Cazanele Dunării

Mie mi-a plăcut foarte mult această destinație. Peisajele sunt minunate, aglomerația se poate evita, fiind vorba de obiective turistice în natură, iar pentru relaxare este ceea ce trebuie!

Dacă aveți noroc și găsiți și vreo cazare pe malul Dunării și cu piscină (vă recomand să căutați mai din timp), vă asigur că veți avea un concediu mai mult decât reușit și vă vor impresiona peisajele de acolo!

Cât despre celelalte două destinații de duminică…vă aștept data viitoare! Mulțumiri celor care citesc și pupicios mulți!

Like
1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *