Hey, hey, dragilor! Nu știu despre voi, dar eu simt că abia astăzi intru în 2021. Anul nou mă găsește cu un suflu fresh, cu mulțumire sufletească, cu energie bună, cu gânduri și speranțe mari pentru 2021. Până vom vorbi despre rezoluțiile mele pentru acest an, m-am gândit să vă vin în întâmpinare cu ce cărți mi-am petrecut eu a doua jumătate a anului 2020, cu ce m-am delectat în concediul de sărbători și care este reading challenge-ul pe care mi-l propun pentru 2021.
După cum probabil știți, împart recomandările de cărți în două, iar prima parte, care conține cărțile citite până în iunie 2020, poate fi găsită aici. Dacă vreți și mai multe recomandări de cărți, căutați pe blog, ar trebui să fie deja trei articole pe tema asta.
Vă povesteam și în celelalte articole, că la început de an îmi setez un targhet vizavi de numărul de cărți de citit pentru anul în curs. Fac asta folosind aplicația GoodReads și de cele mai multe ori reușesc să duc și la bun sfârșit ceea ce îmi propun.
Pentru articolul aici de față, am numai cinci cărți, pentru că am reușit să finalizez 11 din cele 12 cărți pe care mi-aș fi dorit să le termin anul acesta. În anii trecuți terminam cam 10, iar asta se întâmplă pentru că eu am perioade în care pur și simplu devorez cărțile și perioade în care mă mobilizez foarte greu să termin sau să reîncep o carte.
Nu mă mai lungesc, deja avem o introducere prea lungă și cred că e momentul să trecem la lista cu cărți.
- Un bilet pentru Paris – Jojo Moyes
- Nota: 3/5
- Categorie – Romane de dragoste
- Subiect: O să încep prin a spune de ce am dat eu o notă așa micuță. Inițial mă așteptam la un roman și deși cea mai mare parte din carte cuprinde povestea Un bilet pentru Paris, cartea conține de fapt mai multe povestiri. Cea care mi-a plăcut cel mai mult a fost într-adevăr povestea din centrul cărții, cea care a dat și titlu, dar am fost dezamăgită de structura ei. Eu una, nu am găsit menționat nicăieri anterior cumpărării acestei cărți faptul că ea conține mai multe povestiri. În linii mari, subiectul primei povești, o prezintă pe Nell, o tânără de 26 de ani care nu a vizitat niciodată Parisul și care era cumva cunoscută pentru faptul că iubea predictibilitatea. Atunci când iubitul ei nu apare pentru călătoria în Paris, Nell ia totuși decizia spontană de a demonstra că poate fi și altfel. Aventurile ei îmi amintesc puțin de serialul Emily in Paris, iar excursia devine o călătorie dedicată propriei cunoașteri pusă în fața unor fapte și întâmplări pe care anterior le-ar fi evitat pentru a nu-i tulbura viața liniară pe care o ducea. Mi se pare o poveste drăguță, se citește ușor, iar dacă nu vă deranjează acest tip de cărți, cu mai multe povestiri, fără legătură între ele, atunci poate că o să vă placă.
- Al cincilea as – Rodica Ojog-Brașoveanu
- Nota 5/5
- Categorie – Roman istoric/polițist
- Subiect: Dacă sunteți cititorii blogului meu de ceva mai mult timp, probabil că m-ați mai auzit menționând-o pe Andreea Balaban, iar dacă nu știți cine e, probabil nu vedeți care este legătura. Ei bine, Andreea este fană declarată a doamnei Rodica Ojog-Brașoveanu, iar cărțile autoarei au fost menționate de mai multe ori în videourile Andreei. Asta m-a determinat și pe mine să aleg să încerc o carte scrisă de această autoare, iar Al cincilea as a fost prima. Eu am citit-o de pe telefon, nici acum nu am reușit să o găsesc pe undeva cu stoc disponibil. În cazul în care nu am făcut-o deja, din când în când eu îmi mai iau cărți în format electronic de aici. 101books este un website cu cărți free unde am găsit-o și eu pe aceasta. Cartea mi-a plăcut foarte mult, este diferită de stilul pe care îl citesc eu de obicei, și m-a ținut cu sufletul la gură până la final. Personajul principal al cărții este tânăra Magda, care lucrează la Statul Major, ca traducătoare. Acțiunea are loc aproape de sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, iar modul în care este prezentată, intriga și misterul vă vor ține în priză, până la final.
- Despre prezență – Carlos L’Abbate
- Nota 2/5
- Categorie – Dezvoltare personală
- Subiect: Această carte am citit-o într-o perioadă în care pur și simplu mi-a fost foarte greu să mă concentrez, iar asta a făcut să îmi fie și mai greu să o parcurg cu atenție. Au fost mai multe lucruri care m-au determinat să dau această notă mică. În primul rând, nu mi-a captat atenția. Chiar dacă am perioade în care nu am chef de citit, o carte pe gustul meu, îmi trezește interesul indiferent de starea cu care o încep. Nu prezintă lucruri noi sau o nouă abordare. În carte sunt cam aceleași informații pe care le veți găsi și în altele de genul, ideea centrală fiind despre cât de important este să trăim în prezent. Alt lucru care mie personal nu mi-a plăcut au fost referirile la alte capitole ale aceleași cărți. Asta mi-a dat sentimentul că ar putea fi o carte din care să citești din când în când câte un capitol, pe sărite, nu neapărat cap coadă, ceea ce poate fi și un lucru bun, dacă sunteți în căutarea unei lecturi fragmentate. Poate a contribuit și cheful meu legat de citit din perioada în care m-am apucat de ea, însă, nu este o carte care să îmi fi plăcut.
- Bună seara, Melania! – Rodica Ojog-Brașoveanu
- Nota 5/5
- Categorie – Mister, Polițist, Ficțiune
- Subiect: Deși este a doua carte din ciclul Rodicăi Ojog-Brașoveanu care o are ca personaj principal pe Melania Lupu, din ce am înțeles cărțile au povești diferite unele de altele și numai unele personaje se păstrează, deci se pot citi și într-o altă ordine decât cea a publicării. Nu am găsit prima carte, pentru că aș fi început cu prima, dar chiar și așa mi-a plăcut mult această carte. Modul în care personajele sunt construite, misterul din jurul povești, intriga și suspansul sunt câteva dintre lucruile care m-au făcut să aștept cu nerăbdare următoarea carte a seriei, pe care chiar astăzi am împrumutat-o și care trebuie să ajungă zilele astea. Cartea are o dinamică bună, te ține în altertă, te face curios și îți captează atenția. Sunt sigură că o să o îndrăgiți pe Melania, dar mai ales pe Mirciulică, răsfățatul doamnei.
- Peste cinci ani – Rebecca Serle
- Nota 5/5
- Categorie – Dragoste, Ficțiune
- Subiect: Cu această carte am încheiat anul 2020. Știți întrebarea aia pe care o primești uneori la interviuri: Unde te vezi în cinci ani? Ei bine, această carte o are ca personaj principal pe Dannie, o tânără focusată pe carieră, pentru care munca este pe primul loc și care are aparent o viață bună care urmează un curs firesc. În ziua în care obține jobul mult visat, iubitul ei o cere de soție, lucru cum nu se poate mai frumos. Toate lucrurile se cam dau peste cap când în aceeași noapte are un vis care îi va tulbura existența, dar mai ales următorii cinci ani din viață. Pe lângă povestea din centrul cărții, veți descoperi și o poveste frumoasă despre prietenie. Cartea se citește incredibil de ușor și deși poate la final o să vă lase un gust amar, mie mi-a plăcut modul în care este construită acțiunea. Chiar dacă am citit și cărți mai bune, sunt mai multe lucruri care contează pentru mine atunci când notez o carte și știu că sunt subiectivă.
Voi unde vă vedeți în cinci ani? Poate e un moment bun să ne gândim la treaba asta fiind începutul de an sau poate e mai bine să trăiți prezentul, să vă bucurați de azi și de ceea ce aveți. Nu știi niciodată ce te așteaptă mâine, iar 2020 ne-a dovedit-o cum nu se poate mai brutal.
Mulți cred că sunt precauți acum când vine vorba de planuri de viitor, dar pe de altă parte, poate asta ne va ancora mai bine în prezent! Sper că vă vor plăcea mini-review-urile mele pentru cărțile mai sus menționate și poate chiar veți găsi aici următoarea carte pe care să o citiți.
Până data viitoare, voi aveți curaj să vă setați obiective sau să vă faceți planuri pentru anul acesta? Pentru 2021, printre altele și până la articolul meu cu rezoluțiile pe 2021, îmi propun să citesc 12 cărți, challenge pe care mi l-am setat deja în GoodReads. Aveți grijă de voi și fiți optimiști!