Articolul de astăzi a fost conceput ca o serie de trucuri utile în bucătărie de la o gospodivă, trucuri pe care și eu le folosesc și pe care le-am împărtășit la rându-mi.
M-am gândit să fac acest articol tocmai pentru că nu de puține ori am împărtășit fie cu mama, fie cu sora mea aceste sfaturi care au funcționat și pentru ele și sunt sigură că vor fii utile și pentru voi.
Așadar, fără alte introduceri, să trecem la treabă!
Curățarea cuptorului cu microunde – cu lămâie
Cuptorul cu microunde pe care îl am are aproximativ șapte ani și încă funcționează foarte bine! Motivul pentru care încă funcționează este faptul că am avut grijă de el și l-am curățat periodic.
Este vară și probabil că din când în când cumpărați lămâie pentru o limonadă răcoroasă, iar dacă nu le cumpărați pentru limonadă, merită să o faceți pentru ce urmează să vă propun.
În primul rând pentru obținerea a mai mult suc din citrice înainte de a le tăia pentru stoarcere presațile cu mâna pe blatul din bucătărie sau pe un tocător, astfel veți obține mai mult suc.
Sfatul meu este ca după ce storceți lămâile să păstrați jumătățile storase (pe care oricum probabil le-ați fi aruncat), le puneți într-un castron rezistent în cuptorul cu microunde și puneți apă cât să le acopere.
Adăugați și puțină zeamă de lămâie, după care băgațile în cuptorul cu microunde. Poniți-l să funcționeze pe un program normal timp de 7 minute.
După ce timpul se scurge mai lasați castronul puțin în interior pentru că apa este fierbinte și vă puteți arde.
După ce se mai răcește apa, deschideți cuptorul, scoateți castronul cu apa și lămâia (folosiți o mânușă de bucătărie dacă este încă fierbinte) și cu ajutorul unei lavete umede ștergeți interiorul cuptorului cu microunde.
Vaporii de apă cu zeamă de lămâie înmoaie stropii de grăsime și elimină mirosurile. Astfel veți avea un cuptor cu microunde curat ca în prima zi, iar asta îi va crește durata de viață.
Pe lângă trucul folosit pentru curățare, un alt truc pe care eu îl folosesc în cuptorul cu microunde este folosirea unui capac special pentru cuptorul cu microunde atunci când încălzesc mâncarea.
Astfel nu sar stropi de mâncare peste tot, iar prețul unui astfel de capac este destul de mic. Eu am unul cumpărat din Kaufland, a costat în jur de 10 lei, dar ceva similar găsiți și în Ikea și costă 5 lei.
Păstrarea alimentelor – pungile zip
Un alt sfat pentru o durată mai îndelungată a alimentelor este să folosiți pungile zip.
Pentru napolitane, biscuiți, alune sau orice alte ronțănele, pungile cu zip fac minuni, păstrându-le la fel de proaspete ca în momentul deschiderii pungilor acestora.
Eu folosesc aceste pungi de la Ikea pe care uneori le utilizez inclusiv în congelator atunci când pun fructe, ori verdeață la congelat.
Nu aruncați verdeața nefolosită sau fructele prea coapte
Atunci când gătesc se întâmplă să cumpăr câte o legătură de pătrunjel sau de mărar. Niciodată nu o folosesc în întregime și așa cum spuneam mai sus cel mai adeasea ce îmi rămâne ajunge în congelator pentru dățile viitoare.
Obișnuiesc să le spăl și eventual să le toc și fie ajung în punguțe cu zip așa cum am zis mai sus, atunci când am o cantitate mai mare, fie le pun în caserole mici cu etichete.
Nu sunt genul de gospodină care să pună în cantități industriale chestii în congelator, însă pentru a nu arunca aiurea: congelați-le!
Legat de fructele prea coapte cum ar fi bananele, merele, piersicile ori nectarinele am mai multe idei.
Pentru bananele prea coapte desigur că sugestia mea este: banana bread, rețetă pe care am împărtășit-o cu voi acum ceva timp.
Pentru mere desigur că începe sezonul plăcintelor cu mere și scorțișoară, însă oricând puteți să le răzuiți și să le băgați la congelator pentru o viitoare plăcințică.
Legat de piersici și nectarine (ori prune) cel puțin o dată pe vară ajung să fac o prăjitură atunci când fructele au stat prea mult în frigider.
Chiar de curând am făcut această prăjitură cu piersici și nectarine care a dispărut în două zile.
Rețeta nu este vreo mare filozofie, eu caramelizez zahăr într-o tavă, apoi tai feliuțe de fructe (merg foarte bine piersicile, caisele, nectarinele și prunele) pe care le așez frumos, iar la final pun peste: o compoziție de pandișpan.
Aproximativ 30 de minute la 180 de grade în cuptorul preîncălzit și asta e tot! Recomand să o consumați cu înghețată de vanilie și vă asigur că veți descoperi un nou super desert simplu și foarte ușor, dar mai ales: no waste, fructele nu ajung la coșul de gunoi!
Spălarea geamurilor cu ziar
Tot din seria trucurilor utile în bucătărie, dar și în toată casa, acesta e un truc pe care îl știu de la mama. În trecut am încercat și alte variante pentru curățarea geamurilor: lavete, ustensile etc. nimic nu mi se pare că sterge mai bine un geam sau o oglindă decât hârtia de ziar.
Atenție puțin aici pentru că ziarul trebuie să fie din acela clasic și nu din acela lucios, iar împreună cu o soluție de geamuri, veți obține strălucirea perfectă!
Tot din categoria sfaturilor legate de curățare, un alt secret al meu îl reprezintă Sano Forte Plus! Produsele Sano sunt în general favoritele mele, însă această soluție de curățare îndepărtează cele mai vechi și mai negre pete de grăsime.
Aici mă refer la genul acela de pete negre care apar pe tăvile cuptorului sau chiar pe pereții acestuia. Sano Forte Plus îi îndepărtează cu ușurintă, însă trebuie avută grijă, deoarece eu obișnuiam să spăl și plita cu el și deși o curăță minunat, la mine partea de la ochiurile plitei a fost afectată pentru că nu sunt din inox și au rămas pătate.
Cu toate astea, pentru tăvi, cuptor, hotă sau altele de genul, îl recomand cu căldură! Puteți încerca întâi pe o porțiune mică, iar mai apoi să treceți pe toată suprafața în cazul în care totul este în regulă. Purtați însă mânuși din cauciuc pentru că este o soluție destul de puternică care vă poate afecta pielea!
În loc de concluzii
Și pentru că pentru orice gospodivă adevărată purtarea tocuri este o a doua natură, ultimul truc este legat de curățarea pantofilor din piele lăcuită, mai exact a petelor negre.
Probabil că daca purtați v-ați confruntat măcar o dată cu urmele de pe pantofi de la atingerea unuia de celalalt.
Pentru asta vă recomand să încercați să-i curățați cu o cotonetă de bumbac și puțină acetonă! Urmele se curăță cât ai clipi și pantofii sunt ca noi.
Acesta deși nu e un truc care să ne ajute în bucătărie, cu siguranță e un truc care ne ajută în viețile noastre de gospodive!
Sper să vă placă articolul meu, vă mulțumesc dacă ați ajuns până aici și ne auzim data aviatoare!