Pănă să înceapă nebunia cu pandemia nu îmi plăcea ideea de sport acasă sub nicio formă. Mergeam la sală tocmai pentru că nu mă puteam motiva să fac singură acasă, dar și pentru plăcerea timpului petrecut într-un cadru organizat, în care te motivezi vazându-i și pe cei de lângă tine.
Cu toate că sălile sunt deschise deja de ceva timp, încă nu m-am încumetat să merg iarăși la sală și deși începutul pandemiei m-a prins cu motorul încins și am reușit câteva luni să mă țin de treabă și acasă…prin septembrie/octombrie anul trecut nu am mai găsit motivația de care aveam nevoie.
E drept că octombrie a venit pentru noi la pachet și cu covid, starea emoțională a fost într-un punct nu tocmai ideal, dar din fericire, după sărbători, adică începând cu 2021, am reușit cât de cât să-mi reiau programul de sport acasă.
Pentru că am fost și sunt în căutare de canale de Youtube și alte materiale pe care să le urmăresc, m-am gândit că poate ar fi fain să vă fac și vouă câteva recomandări dintre cele descoperite de mine.
Perioada în care am mers la sală m-a învățat mai multe lucruri, printre care modul în care să execut corect exercițiile, cât de importantă este încălzirea înainte de antrenament, dar și un strech bun după.
Totodată, m-a învățat că rezultatele nu vin așa ușor și că este important și ce mănânci, iar pe propria-mi piele am învățat că unora le e mai ușor să dea kilograme jos, în timp ce pentru mine trecerea de la 51-50 kg la mai jos de 50, se dovedește un challenge deoarece până acum am reușit numai să jonglez cu procentele de grăsime vs. masă musculară, dar greutate rămâne aproape neatinsă.
Poate vă întrebați de unde știu detalii despre masa musculară, procentul de grăsime și altele de genul acesta, ei bine, nu știu cu câtă acuratețe oferă informații însă, eu folosesc acest cântar de la Xiaomi, cu care mă pot conecta la o aplicație de pe telefon și care îmi oferă detalii de genul celor menționate.
Cum ziceam, nu sunt convinsă de datele pe care mi le oferă, dar folosindu-l constant, pot observa măcar diferențele și pot afirma că sunt destul de în concordanță cu felul în care mă simt.
Ce vreau să spun mai exact, este că atunci când de exemplu mergeam la sală, aveam un procent de grăsime mai mic decât cel actual și simțeam și eu că sunt ceva mai fit.
Acum după ce mi-am reluat sportul acasă, observ un progres în aceeași direcție și cântarul o observă și el, so…you might give it a chance!
Now…să trecem efectiv la recomandările mele. La sală, fiecare antrenament începea cu încălzire, lucru pe care încerc să-l mențin și acum când fac sport acasă.
Așadar, ce fac eu în prezent este fie să caut antrenamente care au inclus în video această parte, fie să aleg filmulețe cu 5-10 minute de încălzire.
Două astfel de filmulețe pe care vi le recomand sunt cele două de mai jos.
Ce vă recomand este să luați pauze ori de câte ori simțiți nevoia! Fetele astea, ca și toate persoanele pe care le voi include aici, sunt persoane care fac sport în mod constant, deci nu vă simțiți prost pentru că nu reușiți să duceți la capăt anumite exerciții sau că obosiți mai mult decât v-ați fi așteptat, cu timpul condiția fizică și rezistența la efort se vor educa.
Acum că am trecut peste partea de încălzire, depinde mult motivul pentru care vreți să faceți sport. Eu când m-am apucat prima dată să fac sport am început cu Zumba.
Făcând cardio se presupune că rezistența la efort îți crește, și este și o metodă prin care se pot arde ușor calorii, asta dacă chiar te dedici să faci și nu trișezi, iar pentru mine Zumba este varianta fun de la cardio.
Și în prezent, dar și când mergeam la sală și nu prea aveam chef de sport, dar voiam să mă bine-dispun și totuși să fac și ceva mișcare, Zumba este și era pentru mine calea de mijloc.
Așadar, pentru cineva la început de drum, care vrea ceva distractiv, dar care ușor ușor să-i crească rezistența, aș recomanda Zumba.
Deseori aleg să fac Zumba, pentru că nu am chef de altceva, dar totuși îmi doresc mișcare și efectele benefice pe care le au minutele acestea petrecute făcând sport.
Un canal pe care l-am descoperit acum în pandemie și de pe care fac destul de des sport, este cel al lui Valarie Andrews, iar mai jos vă las unul din video-urile cu care mie mi-a furat multe zâmbete (când veți ajunge la final veți înțelege mai bine de ce).
Acest video are 50 de minute, cam cât ați face în mod normal la sală la o clasă de Zumba. La final aveți și parte de cooldown, peste care vă recomand să nu săriți!
Un alt gadget pe care îl folosesc și de care sunt super mulțumită este ceasul meu fitness, tot de la Xiaomi, de pe care atunci când fac sport îmi pornesc înregistrarea de tip antrenament care la final îmi spune mai multe detalii despre antrenamentul pe care îl fac: câte minute am petrecut făcând sport, cum am avut pulsul pe perioada antrenamentului, câte minute am fost relaxată și câte m-am dedicat intens exercițiilor, câte kcal am ars etc.
Nu aveam de gând să recomand și produse, scopul meu fiind să mă axez pe video-uri ajutătoare pentru sport acasă, dar pentru mine și cele două sunt de mare ajutor și mi se pare că vin mână în mână cu subiectul.
Mergând mai departe, pentru unele persoane Zumba nu sună așa interesantă cum o descriu eu. Știu că sunt subiectivă pentru că îmi place muzica, îmi place că se îmbină pași de dans cu mișcările de aerobic, dar bănuiesc că pentru unele persoane s-ar putea să nu fie așa atractiv.
Pentru acele persoane, am câteva recomandări de video-uri care sunt axate mai mult pe masă musculară, exerciții pe care le puteți face fără obiecte adiționale, cu propria greutate, dar care se vor dovedi eficiente (febra musculară este primul semn).
La început unele exerciții pot părea grele, dar cu timpul, repetând, veți ajunge să le executați cu mai mare ușurință. Puteți începe și cu 20-30 de minute de sport, încălzire, câteva exerciții, după care cooldown și aia e. Orice e mai bine decât nimic!
Toate cele patru video-uri de mai jos au 30 de minute în care sunt incluse atât partea de încălzire, cât și partea de relaxare de la final, iar partea bună este că toate cele patru video-uri au 3 persoane care execută exercițiile.
Pe lângă antrenoarea care ține clasa de sport mai sunt două persoane, una avansată și una începătoare, astfel că puteți face fie exercițiile de avansați, fie cele de începători.
Mie îmi place foarte mult pagina lor, POPSUGAR, și vă încurajez să aruncați un ochi prin video-urile pe care le postează, să încercați și să salvați ceea ce vă produce stare de bine și ceea ce vă aduce orice fel de rezultate, fie că vorbim de rezultate fizice sau de rezultate de natură emoțională.
Tot de la primele două fete de la care v-am dat cele două video-uri cu exerciții de încălzire, plus încă o fată, mai am și recomandări cu exerciții de tonifiere.
La fel ca și în cazul POPSUGAR, recomand să vă uitați totuși pe paginile lor și să alegeți ceea ce vă încântă. Mai jos las trei video-uri cu exerciții de tonifiere care mie mi-au plăcut.
Cam astea sunt recomandările mele, pe încercate. De multe ori îmi găsesc greu motivația de a face sport, dar mă încurajeză starea de după și mă mai păcălesc cu câteva minute de Zumba sau cu alt tip de exerciții în funcție de starea din ziua respectivă și ușor, ușor, ajunge să intre în rutină.
Uneori reușesc să fac sport o oră, alteori 20 de minute, dar nu vă criticați, orice e mai bine decât nimic. Nu sunt în măsură să fac recomandări când vine vorba de alimentație, însă rezultate nu vor apărea dacă faceți sport ca să puteți mânca o shaorma în plus.
Cred că este vorba despre echilibru și că vă puteți urmări alimentația și să faceți mici ajustări. Eu folosesc și aplicatia myFitnessPal unde îmi trec ceea ce mănânc și chiar dacă nu o fac prea conștiincios, încerc să mă țin de treabă și să nu mănânc prea multe prostii.
Sper să vă fie de ajutor articolul meu, poate găsiți pagini de sport interesante, poate vă voi oferi un imbold să faceți sport acasă, dar oricum ar fi, eu vă mulțumesc dacă ați ajuns până la final și vă mai aștept! Pupiciuri și ține-ți minte, zicala: ”pofta vine mâncând!” se aplică și când faceți sport acasă!