DIY | Rețete

Pasteis de nata – Rețeta

December 1, 2019
Pasteis de nata

Pasteis de nata – deși poate fi găsit în mai multe țări, la origini este de fapt un desert portughez. Desertul mai este cunoscut și sub numele de tartă cu ou, iar mie mi se pare delicios.

Prima dată când am mâncat nu a fost în Portugalia, pentru că nu am ajuns (încă), ci în București.

În centrul vechi al Bucureștiului, lângă cafeneaua Van Gogh, se află un mic magazinaș în care se vând Pasteis de Nata. Sunt absolut delicioase și weekendul acesta mi-am propus să încerc și eu să fac.

De obicei, când fac ceva dulce nou, citesc mai multe rețete și le combin, având un rezultat propriu. Mai jos aveți rețeta cu ingredientele și pașii pe care i-am urmat eu.

Ingrediente

Ingrediente

  • aluat foietaj
  • 250 ml lapte
  • 130 ml apa
  • 150 gr zahăr
  • 30 gr făină
  • 4  galbenușuri
  • esență de vanilie
  • coajă de portocale
  • baton de scoțisoară

 

Mod de preparare

Pentru cremă punem într-o cratiță majoritatea cantității de lapte cu batonul de scorțișoară și puțină cojă de portocală și le punem la fiert. Separat apa împreună cu zahărul se pun la fiert pentru a face un sirop.

După ce dă în clocot compoziția cu apă și zahăr și zahărul s-a topit, mai lasam 3 minute la fiert fară să amestecăm.

Restul de lapte se amestecă cu făina, cu grijă pentru a nu face cocoloașe, iar apoi adăugăm în laptele pus la fiert și amestecăm continuu cu un tel, până ce crema se îngroașă.

După ce s-a îngroșat se dă de pe foc și se adaugă în fir subțire siropul amestecând până la incorporare. Compoziția astfel obținută se toarnă printr-o sită pentru a scoate orice cocoloș, coaja de portocală și batonul de scorțișoară.

În compoziția obținută se adaugă gălbenușurile pe rând și se amestecă pentru a nu se găti în compoziția caldă. La final eu am mai pus un praf de scorțișoară și esența de vanilie.

Pentru aluat am folosit aluat de foietaj de la Morărița. În pachetul lor sunt două foi, dar una este suficientă. Pentru copt am folosit o tavă de brioșe unsă cu unt.

Am luat foaia de aluat am rulat-o și am taiat-o cu cuțitul în 12 rulori mici. Ce nu am facut eu, dar vă recomand vouă este să le întindeți cu un făcăleț. Eu doar le-am aplatizat cu mâinile și am folosit și mai mult de o foaie. Am avut mult prea mult aluat, care la copt s-a umflat și crema a ieșit mult prea mult în afară.

Așadar o foaie de aluat, rulată, tăiată în 12 rondele pe care le întindeți puțin cu un făcăleț și pe care apoi le puneți în tava de brioșe urcând până pe pereți, în forma unui coșuleț. În cele 12 forme turnați crema și dați la copt în cuptorul preîncălzit la 220 de grade.

În privința timpului de coacere nu vă pot spune exact, știți cum se zice că din greșeli înveți? Așa cum am mai zi eu am pus mult aluat, iar asta a dus la umflarea prăjiturelelor mai multe decât trebuia, iar timpul de coacere a fost undeva peste 30 de minute. Crema trebuie să capete o culoare aurie cu mici zone caramelizate ca în fotografia mea.

Promit să mai încerc și să revin cu îmbunătățiri. Acum a fost prima dată când am încercat și cred că rezultatul a fost destul de bun, chiar și așa: gustul 100% de acolo, dar la aspect ar mai fi de lucru, iar asta din cauza cantităților folosite!

Mulțumesc celor care au citit, spor la experimentat și poftă bună!

Like
3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *