Recomandări

Experiența mea la TEDx Bucharest 11

November 17, 2019

Nu știu câți dintre voi ați ascultat sau auzit de conferințele TED sau de evenimentele care se țin sub această licență, dar eu deși nu aveam foarte multe detalii despre ce istoria TED, am ascultat diverse discursuri când și când, iar weekend-ul acesta am avut plăcerea să particip la TEDx Bucharest 11.

Săptămâna aceasta am ascultat discursul Oanei Pellea, pe care l-a ținut la TEDx Cluj, despre puterea emoției. Dacă vă sună bine, take a time and listen!

Mică istorisire despre TED și TEDx

TED s-a înfințat in anul 1984, de către Richard Saul Wurman, arhitect și iconoclast, iar primul eveniment a avut loc în Monterrey, California. El a creat TED ca o anti-conferință, ne fiind un fan al prezentărilor PowerPoint sau discursurilor de o oră. Asta face că la prima ediție TED, Wurman a chemat oameni din diverse domenii invitați să vorbească despre ce îi pasionează. Wurman era un om direct, așa că atunci când i se părea că unul dintre cei invitați devine plictisitor era invitat să coboare de pe scenă.

După această primă ediție, peste 6 ani a urmat o nouă încercare, așa că a avut loc prima ediție TED în care discursurile să aiba fomatul actual de 18 minute, aceasta fiind limita presupusă a atenției umane.

În 2001, Wurman vinde drepturile TED către o organizație nonprofit, Sapling Foundation, condusă de către Chris Anderson. Acesta păstrează formatul discursurilor de 18 minute, iar în anii următori se extinde către TEDGlobal, o serie de conferințe ce au loc în toată lumea.

TEDx sunt evenimente independente, similare conferințelor TED, ce se pot organiza de orice obține o licență. În 2004 erau aproximativ 30.000 de prezentări din peste 130 de țări, iar în anul 2017 numărul a juns la peste 100.000.

TEDx Bucharest 11

Anul acesta, așa cum ziceam, am avut ocazia să particip la conferința TEDx din București. TEDx Bucharest a ajuns anul acesta la ediția unsprezece, iar tema din acest an a fost metamorfoză. Evenimentul a avut loc ieri și azi, au fost 23 de speaker din diverse domenii, de la artiști culinari și profesori de matematică, la coregrafi, anteprenori sau oameni specializați în microexpresii.

Din păcate astăzi nu am putut participa decât la jumătate din eveniment, dar ieri am fost toată ziua. Ca o impresie overall, mi-a plăcut foarte mult. Este și primul eveniment de genul la care particip, am mai fost la prezentări și conferințe, însă ele erau majoritar legate de programare, iar TEDx a fost cu totul altceva.

Locație și tratație 😅

Evenimentul s-a ținut în noua aulă de la Universitate Politehnică, o sală foarte frumoasă. Pe toată durata evenimentului am avut la dispoziție cafele de la Dolce Gusto, smoothies de la Urban Monkey, înghețață, apă, sucuri, energizante etc.

În pauza de masă dintre primele două sesiuni am avut și vin sau cocktail-uri pentru cine a vrut, iar la capitolul mâncare au fost atât variante pentru vegetarieni, cât și pentru ceilați. La înregistrare am primit carnețele pe care să ne notăm idei din timpul discursurilor sau pe care să le păstram ca amintire.

Gazda evenimentului a fost Gregory Caremans, fost speaker la TEDx Bucharest, om care studiază creierul uman. Mi s-a părut că a făcut o treabă bună și mi-a plăcut gluma lui despre ce nu e în regulă cu creierul nostru: On the left side, there is nothing right, and on the right side, there is nothing left!

Despre speakeri – păreri și impresii

Unele discursuri mi s-au părut mai bune, altele nu chiar, dar totuși mi-am notat câte o frază la unii dintre speakeri, care mi s-a părut mie că a fost spusă bine, chiar dacă poate nu am fost în total acord cu un speaker sau altul, ori cu modul în care au prezentat ideile. Găsiți pe pagina de Facebook TEDx Bucharest, întreaga prezentare, pentru cei interesați!

Day 1

Primul speaker a fost Annastiina Hinsta, iar cumva idea principală a discursului ei a fost faptul că: Better life leads to better performance. Printre lucrurile pe care le-a împărtășit cu noi a fost și ideea: Don’t maximaze, optimize! Cheia nu este să faci totul la maximum, ci să optimizezi felul în care faci lucrurile pentru a obține eficiență, bunăstare și echilibru. Chiar mi-a venit în minte acum un citat care zice ceva de genul: Dacă nu poți face lucruri mărețe, fă lucruri mici într-un mod măreț!

Apoi, a uramat Alex Coteț, care a avut un discurs amuzant și catchy în care a pus punctul pe i în ceea ce privește social media. A vorbit despre cum postările de pe rețelele de socializare nu sunt altceva decât nevoile oamenilor de validare. A zis o chestie faină legată de faptul că faima scade cu fiecare persoană care se naște și că din când în când, atunci când nu ai nimic de zis, poate ar fi bine să luăm o pauză să și ascultăm.

Următorul speaker a fost profesorul de matematică, Cătălin Ciupală, care ne-a vorbit despre cum și-a schimbat el modul de predare, aducându-și elevii mai aproape cu ajutorul unui laborator VR, teme ce constau în filmulețe pentru canalul lor de YouTube sau diverse alte metode de predare, explicând nu numai partea teoretică a problemelor de matematică, ci și partea aplicată.

Ce a zis el este că fiecare poate schimba lucrurile în bine acolo unde îi este loculȘi cumva, dacă privim la o scară largă, îmbunătățind fiecare acolo în pătrățica lui, în care se desfășoară, o să contribuim la binele mai mare pe care cu toții ni-l dorim.

M-a impresionat și discursul Sofiei Scarlat, care deși are numai 16 ani, este fondatoarea Girl Up Romania, care susține egalitatea de gen și „împuternicirea fetelor” în România. Mi se pare admirabil ca la o vârstă atât de fragedă să realizezi asta. Însăși participarea la TEDx mi se pare de admirat! Ce a îndemnat Sofia pe toată lumea, a fost să renunțăm la timiditate, la frică și la rușine, să nu mai așteptam ca altcineva să facă sau să acționeze în locul nostru, să ne ridicăm și să acționăm noi înșine.

Pe lângă discursurile mai sus menționate, au mai fost și altele, dar a fost și o reprezentație a trupei de teatru independent Recul, despre metamorfozarea societății. Dacă o să urmăriți video-urile o să vedeți spectacolul lor, mie mi-a plăcut cum au început, dar apoi m-au cam pierdut.

Un alt moment mai aparte a fost din partea lui Paul Bulencea și a Barbarei Neuhofer, un moment ce s-a bazat pe experiența auditivă. Acest ultim moment, din încheierea primei zile de TEDx, nu a fost transmis pe Facebook, dar o să vă spun cam în ce a constat. Ideea era ca ajutați de sunete să ne transpunem în pielea astronauților care părăsesc planeta, să simțim ce simt ei la decolare și la aterizare și înapoi, la întoarcere.

Ne-au oferit maști pentru ochi, toata lumea a fost cu ochii închiși și printr-un exercițiu de imaginație și cu ajutorul unor sunete și vibrații puternice am părăsit planeta pentru câteva momente. Mi-a plăcut experiența, nu am mai avut parte de așa ceva până acum, mi s-a părut interesant!

Ce mi-a mai plăcut din momentul lor, a fost atunci când ne-au zis faptul că astronauții întrebați ce văd atunci când privesc spre planeta noastră din rachetele aflate în căltoria spre spațiu, au zis ca în prima zi toți își văd țara, în a treia sau a patra zi, țoți își văd continentul de pe care vin, apoi în zilele următoare nu văd altceva decât o singură planetă, a tuturor.

Day 2

Astăzi nu am participat decât la prima sesiune de discursuri. Mi-a plăcut discursul lui Refael Bitton, angajat Google care printre altele ne-a arătat cum a crescut procentul referitor la folosirea telefoanelor pentru căutări și cumpăraturi online, față de anii precedenți, dar și cum putem păstra atenția utilizatorilor pe website-uri.

A fost intersantă și informația privitoare la Sex selection, pe care Olya Kudina a inclus-o în discursul ei. Nu am mai auzit despre așa ceva până acum, însă mi s-a părut destul de interesant. La fel și întrebările pe care William Richard, specializat în inteligență artificială, a spus că ar trebui să ni le punem atunci când domeniul acesta o să evolueze sau o se dezvolte complet, până unde le includem și tratăm ca pe niște ființe umane pe aceste mașinării, care au devenit din ce în ce mai inteligente.

La finalul primei sesiuni am avut parte și de un moment artistic foarte interesant, realizat de Cosmina Stratan, Tudor Istodor și Alex Călin. Spectacolul a fost bazat pe Bandersnatch / Black Mirror, adică am putut în timpul spectacolului să alegem replicile pentru actori, folosind aplicația dedicată evenimentului.

Din păcate, după a urmat pauza de masă, iar eu a trebuit să plec. Mi-ar fi plăcut să particip până la final, însă a fost bine și așa. E o experiență interesantă, pe care mă bucur că am trăit-o. Dacă aveți șansa să participați la evenimentele viitoare, vă recomand. Dacă nu, încercați măcar discusurile online. S-ar putea ca unele subiecte să fie pe placul vostru și să le găsiți inspiraționale!

Multumesc celor care au ajuns până la final, revin și data aviatoare cu mare drag!

 

Yours truly,

Tatiana D. 😊

Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *