HowTo | Organizare | Recomandări

Ponturi pentru productivitate și organizare

December 19, 2019

Era în plan să fac acest articol încă de la cel cu organizarea pentru casă, însă până acum am avut și altele în plan, așa că abia astăzi vin cu el. Când vine vorba despre productivitate și organizare, cred că toată lumea caută ponturi și idei care să-l ajute în sensul acesta.

În primul rând, vin cu o recomandare de carte, pe care eu am citit-o acum ceva timp, dar știu ca mi-a plăcut la momentul respectiv și se potrivește cu subiectul articolului de azi. Cartea despre care vorbesc este ”Musai List” de Octavian Pantiș, o carte care promite să vă propună niște idei astfel încât să folosim timpul în favoarea noastră, pentru a fi mai eficienți.

Trecând peste această recomandare, mai jos o să vă propun o listă de idei pe care eu le folosesc și care dau roade în cazul meu.

Plan ahead

Plănuiește din timp 

Primul sfat pe care îl am pentru voi este să vă plănuiți din timp ceea ce aveți de făcut.

De exemplu, acum că este perioada sărbătorilor poate că aveți cadouri de cumpărat, aveți o programare la salon la care ați vrea să ajungeți, ori curățenia generală Crăciun de făcut, sfatul meu este să vă gândiți din timp la ceea ce ați avea de făcut și să alcătuiți o listă aproximativă a tuturor lucrurilor pe care ați vrea să le duceți la bun sfârșit.

Așa nu o să vă treziți prinși în cozile interminabile de la supermarket, în cazul în care aveți cumpărături de făcut și nici nu o să vă prindă Moș Crăciun cu barba netunsă, ori manechiura nefăcută, ori vreun proiect neterminat la timp.

To do list

To do lists 

Prima idee mă duce într-un mod firesc spre pontul numărul doi, listele. Eu mă organizez cel mai bine când știu că am o listă a lucrurilor pe care le am de făcut.

Pornind de la exemplu de mai sus, săptămâna aceasta a fost una foarte aglomerată, iar dacă nu mi-aș fi planificat-o din timp și nu mi-aș fi făcut o listă a tuturor lucrurilor pe care le aveam de făcut, nu cred că le-aș fi putut duce la bun sfârșit.

Aici există două variante, eu o folosesc pe a doua, cel mai des, pentru că mi se pare că mă ajută mai mult decât prima.

Fă-ți o listă a tuturor lucrurilor pe care le ai de făcut pentru săptămâna ce urmează și pe parcurs vezi cum reușești să le îndeplinești.

După ce ai lista cu tot ceea ce ai de făcut, planifică pe zile ce crezi că poți face efectiv din lista respectivă. Comunică și cu partenerul tău, în cazul în care sunt activități care vă implică pe amândoi și stabiliți de comun acord în ce zi puteți face cumpărăturile împreună și în ce zi îți poți pune programarea pentru vopsit/tuns. Mie îmi place să fac liste, iar atunci când tai de pe listă sau marchez ceva ca făcut, mă simt mai bine cu mine știind că am dus la bun sfârșit ceea ce mi-am propus.

Distraction

Elimină distragerile 

Pentru a fi mai productiv, cred că este important ca atunci când alegem să facem ceva, să ne dedicăm 100% și să ne concentrăm pe ceea ce avem de făcut.

De exemplu, dacă vrei să citești dintr-o carte care îți place, te asigur că vei fii mult mai productiv dacă pentru 30 de minute elimini orice distragere, decât dacă citești timp de o oră cu telefonul lângă tine.

Eliminarea distragerilor poate însemna telefonul pus la distanță, pe silent, televizorul oprit, un loc confortabil în care să aveți tot ce v-ar fi necesar, lumină bună, un pahar cu apă, adică un mediu curat în care să vă desfășurați activitatea neîntrerupt, fie chiar și pentru o perioadă scurtă.

Știați că: Generația milenialilor își verifică de aproximativ 150 de ori pe zi telefonul mobil? Recunosc că de multe ori m-am surprins că am petrecut minute bune pe rețelele de socializare, asta după ce am făcut poate o pauză de câteva secunde pentru a citit un mesaj.

Take a break

Pauzele

Știți probabil vorba aia Pauzele lungi și dese, cheia marilor succese!, nu la genul acesta de pauze mă refer, însă am citit inclusiv într-una din cărțile citite anul acesta, pe care o voi menționa mai pe larg în partea a doua a articolului despre cărți, că este important să luăm pauză înainte de a ne simți obosiți.

Cartea se numește ”Lasă grijile, începe să trăiești” și a fost scrisă de Dale Carnegie, o recomand cu drag. Nu am găsit-o nici pe emag, nici pe Cărturești și nici pe libris în limba română, eu am împrumutat-o de la Bookster, de aceea vă las link cu ea în limba engleză.

Cred că este foarte important ca atunci când ai task-uri de îndeplinit la muncă, ori multe pe cap, să iei o pauză de 5 minute în care să faci altceva pentru a te deconecta, înainte de a ajunge în pragul de nu fac față.

Nu este bună practica conform căreia mă chiunui până îmi iese x lucru. De multe ori mi s-a întâmplat ca atunci când aveam ceva de făcut ce nu puteam duce la bun sfârșit, fie să iau o pauză scurtă și să revin, fie să amân pe ziua următoare, ca mai apoi să îl rezolv în câteva minute.

Munca mea presupune stat la birou în fața calculatorului timp de 8 ore, iar de cele mai multe ori chiar asta fac, nu sunt fumătoare să am pauză de țigară și nici nu sunt obișnuită să iau pauze pur și simplu. Cele mai dese pauze constau și ele în navigarea pe vreun website care să nu aibă legătură cu munca, ori pauză să merg după un cafeluț.

Cu toate astea mi-am dat seama că este important să iau pauze în care să mă dezlipesc de calculator, să mă ridic și să mă deconectez fie și pentru 5 minute.

Chiar îmi instalasem după ce am citit cartea lui Carnegie, o aplicație care să-mi amintească ca în fiecare oră să mă ridic de pe scaun. A funcționat timp de vreo două săptămâni, apoi am început să le amân notificările, însă nu faceți ca mine, ci luați pauze!

Prioritize

Prioritizează

Încercați să prioritizați ce aveți de făcut. Este clar că există lucruri mai importante care nu acceptă amânare și lucruri care se pot amâna.

Este important să fiți sinceri cu voi înșivă și să știți câte din lucrurile pe care vi le propuneți, puteți efectiv să le faceți.

Desigur că ar fi minunat ca seara, după muncă, să faci și niște cumpărături, să faci și puțină curățenie, să vezi și un film, să iei și cina, să speli și niște rufe etc, însă nu putem face 100 de lucrui în câteva ore pe care le mai avem seara când venim de la muncă.

Cu toate astea, dacă prioritizați ceea ce aveți de făcut, o să fiți categoric mai liniștiți și mai împăcați cu voi înșivă.

Așadar, împărțiți pe categorii ce este important să faceți astăzi, ce suportă amânare și ce nu este important să faceți deloc.

Wake up early

Trezitul dimineața

Deși poate nu pare așa de important, încercați pe cât posibil să vă treziți de dimineață.

O să simțiți că aveți mult mai mult timp la dispoziție pentru toate lucrurile pe care vreți să le faceți, decât atunci când vă treziți poate la ora 10.

Nu sunt vreo matinală, însă mersul la job presupune ca la ora 7 să fiu în picioare. Sigur, că mă pot trezi și la ora 8 fără și aș ajunge tot ok la muncă, însă prefer să mă trezesc mai devreme și să am timp pentru a mă pregăti dimineața.

Din fericire, am parte de un program flexibil la locul de muncă, dar încerc pe cât posibil să nu ajung mai târziu de ora 9 la muncă, asta pentru că nu îmi place ideea de a pleca la ora 19 de la birou.

Am și colegi care vin la ora 11 la birou și nu i-am văzut niciodată atunci când pleacă, însă personal prefer să știu că la ora 17 pot pleca, asta pentru că ajung la ora 9 la birou.

Având acest program, am inclusiv seara câteva ore în care pot face alte lucruri, pe când dacă aș veni mai târziu la birou, aș simți că pierd toata ziua pe muncă. În plus, simt că dimineața mă pot concentra mai bine decât seara, drept urmare este bine să profităm.

Legat de trezitul dimineața, cred că este ceva cu care ne obișnuim. Pentru mine a devenit obișnuință să mă trezesc destul de devreme, iar în weekend-uri deși îmi place să stau mai mult în pat, îmi pun o alarmă în jur de 9:30, iar dacă vreau, mai amân ridicarea din pat.

Discipline

Disciplina

Încercați să vă faceți un program, o rutină, pe care să o respectați pe cât posibil. Aici depinde de la om la om, ce job are, cât de solicitant este sau cât de dinamic.

Cu toate astea fiți disciplinați. Dacă vreți să faceți ceva trebuie să investiți timp și să vă dedicați lucrului respectiv.

De exemplu, replica aș merge și eu la sală, dar nu am timp, am mai zis eu ceva asemănător într-un articol, cu toții avem aceleași 24 de ore pe zi la dispoziție, depinde de noi cum le împărțim și cărei activități dorim să ne dedicăm.

Dacă vrei să mergi la sală, stabilește-ți o zi în care să mergi și nu mai amâna.

La fel și cu dieta care începe de luni, totul ține de disciplină, trebuie să fim sinceri cu noi înșine și să ne dedicăm oricărei activități sau scop pe care ne dorim să-l atingem, pentru a putea adăuga un plus la capitolul productivitate și organizare.

Exercise

Faceți sport și mâncați alimente care dau energie

Deși poate veți zice că nu aveți timp de sport sau de mâncat mai sănătos, veți vedea că după 1 oră de sport vă veți simți mai energici și veți avea un alt tonus.

Dacă nu aveți timp de mers la sală sau alte motive care vă împiedică să ajungeți, astăzi sunt o grămadă de aplicații pe telefon care vă oferă exerciții pe care le puteți face acasă. De asemenea, pe internet găsiți o grămadă de videouri cu exerciții și antrenamente care se pot face acasă.

Dacă nu sunteți fani ai trasului de fiare, încercați fie și o alternativă mai distractivă a sportului, cum ar fi Zumba. Vă veți destinde și veți pleca mult mai relaxați după o oră de zumba, cu mult mai mult chef pentru a face diversele activități pe care le aveți de îndeplinit.

Legat de alimentele care vă dau energie, nu am de când să propun vreo dietă sau vreun produs minune, nu sunt în măsură să fac asta, însă se găsesc destule informații despre alimentele care ne scad energia și cele care ne cresc energia.

De exemplu, pentru un plus de energie se recomandă: mierea, ouăle fierte, mere, cartofi dulci, somon, porocale, banane, cereale, fasole, spanac, migdale, ciocolata neagră dar și altele, în timp ce pastele, pâinea albă, pizza, alcoolul, sucurile îndulcite, fast-food, acestea sunt alimente care ne consumă din energie.

Am găsit aceste două articole legat de alimentele care ne-ar consuma energia și cele care ne-ar ajuta să o amplificăm, dar sunt sigură că găsiți și altele, așa că citiți cu privire la alimente și încercați să înlocuiți unele alimente care vă consumă energia, cu altele care v-ar putea ajuta în sensul invers.Metro reading

Folosiți timpul mort

Prin timp mort fac referire la timpul pe naveta până la locul de muncă, dacă este cazul, la timpul de așteptare de la salon sau medic, timp în care aparent nu puteți face mare lucru.

Ei bine, acest timp mort se poate valorifica. Eu am o navetă de aproximativ 40 de minute și deși nu este liniară, presupune schimb de metrou, mers pe jos etc, încerc pe cât posibil să folosesc acest timp, iar cel mai adesea citesc.

Dacă este prea aglomerat să citesc, folosesc timpul fie pentru a-mi face o listă de cumpărături, fie pentru a asculta ceva, cert este că aproape niciodată nu stau pur și simplu, aștepând să treacă timpul mai repede.

Acest timp se poate folosi în favoarea noastră, pentru lucrurile mai mici pe care le avem de făcut.

Concluzii

Părerea mea este că nu poți deveni peste noapte mai organizat, dacă ai fost obișnuit altfel și nici nu-ți vei crește productivitatea într-o zi. Consider că asta ține de repetiție, disciplină și determinare, dar că se învață și că oricând putem deveni mai organizați și mai productivi.

Acestea au fost sfaturile mele pentru productivitate și organizare, pe toate le pun în practică și pentru mine funcționează. Încercați să citiți cărți despre managementul timpului, despre productivitate și organizare, sunt destul de multe materiale pe această temă care vă vor ajuta, chiar dacă poate nu vor fii pline de idei revoluționare, furați o idee dintr-o carte, una din alta, și creați astfel propria voastră rețetă care să funcționeze.

Ca un ultim sfat, trebuie să vă împăcați cu ideea că nimeni nu le poate face pe toate. Mai bine faceți trei lucruri bine, decât cinci pe jumătate.

Plănuiți totul din timp și stabiliți ce este important și ce nu. Fiți disciplinați și încercați să faceți ceea ce vă propuneți, nu amânați la nesfârșit. Începeți cu lucruri mai ușoare atunci când nu vă simțiți în formă, iar apoi treceți și la cele mai grele. Luați o pauză înainte de a vă simți copleșit și acordați-vă un moment de respiro ori de câte ori simțiți nevoia!

Sper să vă fie de folos articolul meu despre productivitate și organizare și să vă inspire. Multumesc celor care citesc și nu uitați de listele cu lucrurile pe care le aveți de făcut, dar mai ales de lista pentru Moș Crăciun!

Mulțumiri celor care citesc și ne auzim data aviatoare! Pupiciuri!

Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *