Nu știu voi câte rețete de pască cunoașteți și dacă este sau nu, un desert pe care îl faceți de Paște, însă eu știu vreo trei: clasica rețetă cu brânză dulce, pască cu orez și, în cele din urmă, delicioasa pască cu smântână.
Cele trei rețete au apărut în viața mea după ce am intrat în familia lui #futurehubby, deoarece la noi nu se obișnuia să facem pască de Paște.
Înainte de a trece la rețeta propriu-zisă, mă gândesc să facem o mică trecere în revistă a istoriei acestui desert.
Denumirea lui este strâns legată de sărbătorile Pascale, însă în trecut acesta era un desert al cărui denumire era mața și era cunoscută și ca pâinea săracilor.
Era un produs obținut dintr-un aluat nedospit, realizat cu cinci tipuri de cereale pe care evreii îl consumau în perioada Paștelui.
Brânza, smântâna sau și alte ingrediente pe care le folosim în prezent, au început să fie adăugate cu mult mai târziu, iar asta a dus desertul la forma pe care o știm noi astăzi.
Vă spuneam că odată intrată în familia prietenului meu, bunica unora dintre verișorii lui, obișnuia să facă pască de fiecare Paște, toate cele trei rețete, pe care din fericire am reușit și eu să le am și să le adaug în caietul meu de rețete.
Dacă la început pasca cu orez a fost preferata mea, mai apoi cea cu brânză, acest lucru s-a schimbat de anul trecut când mi-a picat pata pe cea cu smântână.
Anul trecut, de Paște, am pregătit-o într-o tavă mică, cu jumătate din ingrediente, dar rezultatul a fost excepțional!
Îmi cer scuze pentru că fotografiile nu sunt foarte reușite, dar sunt făcute anul trecut când mă descurcam numai cu telefonul mobil. Sper însă că vă ajută să vă faceți o idee despre bunătățile și rezultatele minunate, despre care vă vorbesc.
Cred (și sper) că v-am făcut curioși (sper că sunt și curioși pe aici) deja, așa că zic să trecem la rețetă!
Ingrediente aluat
Pentru aluat avem nevoie de aluatul clasic de cozonac, însă pregătit din 500 de grame de făină, este suficient pentru o pască mare.
Așadar, conform rețetei delicioase de cozonac de aici (unde vă recomand să citiți modul de pregătire), avem nevoie de:
- 3 ouă (toate gălbenușurile pentru aluat)
- 30g – 40g drojdie proaspătă sau păstrând următoarea proporție drojdie uscată: 40g drojdie proaspătă = 20g drojdie uscată
- 500g de făină pentru cozonac
- 200ml lapte
- 1/2 linguriță rasă de sare
- 150g de zahăr
- 100ml grăsime (50ml ulei + 50g unt topit)
- 2 pliculețe de zahăr vanilat
Pentru modul de preparere al unui aluat de cozonac divin, vă recomand articolul link-uit mai sus, sunt acolo mai multe ponturi și nu are rost să reiau, dar rețeta mea are un rezultat mi-nu-nat!
Pasca cu smântână compoziție cremă
- 1kg smântână
- 400g zahăr
- 4 linguri făină
- 4 linguri griș
- 12 ouă
- 200g stafide aurii (sunt mult mai bune decât cele negre)
- 3 pliculețe zahăr vanilat
- esență de vanilie
- coaja rasă de la o lămâie
Mod de pregătire
După ce aluatul de cozonac a stat la crescut se întinde într-o foaie subțire de preferat cu mâinile sau dacă preferați un sucitor, nu puneți multă presiune pe aluat.
Foaia astfel obținută se pune în tava în care veți face pasca, pe care vă recomad să puneți și hârtie de copt dacă este o tavă care lipește de obicei. Foaia trebuie să fie mai mare decât tava pentru a acoperi și pereții acesteia.
Eu am folosit o tavă dreptunghiulară micuța (am făcut și crema din jumătate de ingrediente), dar anul acesta voi face într-o tavă mai mare.
Pentru cremă, separăm ouăle, iar gălbenușurile se amestecă cu smântâna, jumătate din zahăr, zahărul vanilat, făina și grișul.
După omogenizare, se adaugă și albușurile bătute spumă cu cealaltă jumătate de zahăr.
La final, adăugați stafidele, coaja rasă de lămâie și esență de vanilie.
Crema astfel obținută, se toarnă peste aluatul de cozonac din tavă, se taie surplusul de aluat și se bagă la copt la 180 de grade.
Se coace în jur de o oră sau până ce capătă o culoare aurie. Veți vedea că pasca va crește frumos și se va rumeni pe desupra.
Când o serviți puteți să o împudrați cu zahăr, însă este delicioasă și fără. Are o structură spumoasă, aerată și în același timp cremoasă, iar gustul… nu v-am convis deja?!
Este una dintre cele mai delicioase rețete de pască, iar alături de cea cu bânză și cea cu orez, rețeta de pască cu smântână ocupă locul întâi pe podium.