Rețete

Cinnamon Rolls – rețeta unui dulce perfect

November 2, 2021
Cinnamon Rolls - reteta

Poate greșesc, dar în copilăria mea acești delicioși cinnamon rolls erau deghizați sub denumirea prăjiturii cu numele trandafir, pe care nașa mea ii pregătea când mergeam în vizită.

Într-adevăr la un search pe google după prăjitura trandafir nu găsesc cu ușurință ceea ce păstrez cu drag în amintirile mele, dar totuși sunt câteva fotografii cu deserturi asemănătoare.

Despre cinnamon rolls generațiile de după ’90 au auzit cu siguranță, acum fiind un desert foarte popular care nu necesită explicații prea multe.

Astăzi m-am decis ca atât pentru ei, cât și pentru ceilalți să public varianta de cinnamon rolls pe care am încercat-o în weekend fiind împinsă de prețurile obscene cu care acest desert (atât de simplu în fond) se vinde.

Cum fac de obicei, citesc mai multe rețete, aleg ceea ce îmi place și fac cum mi se pare mie mai bine, lucru care în majoritatea timpului îmi și iese, cel puțin în materie de rețete. :))

Fără alte adăugiri inutile, sa trecem la rețeta delicioasă de cinnamon rolls.

Ingrediente aluat cinnamon rolls

  • 550g de făină
  • 50g unt topit și răcit
  • 10g drojdie uscată
  • 2 ouă la temperatura camerei
  • 100g de zahăr
  • 2 pliculețe de zahăr vanilat
  • 250ml lapte călduț
  • un praf de sare

Pentru umplutură

  • 150g unt la temperatura camerei
  • 150g zahăr brun
  • 1 lingură de scorțișoară
  • nucă măcinată
  • 1 plic de budincă + 3 linguri de zahăr + 550ml lapte

Modul de pregătire pentru aluat este foarte similar cu cel de la cozonac, la fel ca și ingredientele. Făina se pune într-un bol, cu drojdia, zahărul tos, zahărul vanilat, praful de sare și se amestecă puțin.

Untul topit (și răcit) și ouăle întregi se incorporează împreună cu laptele care se adaugă treptat. Se frământă aproximativ 20 de minute, până ce aluatul nu mai este lipicios (am avut ceva de furcă, dar nu vă descurajați, frământați deoarece o să ajungeți la un aluat elastic în scurt timp), dacă mai este nevoie mai adăugați puțină făină, cât luați într-o mănă.

Odată frământat, aluatul se pune la crescut într-un bol uns cu ulei și acoperit cu folie. Eu obișnuiesc ca și la cozonac să pun aluatul în cuptor la temperatura minimă (50 de grade), având un cuptor electric care îmi permite asta.

Dacă aveți un cuptor pe gaz, vă recomand să îl porniți pentru a face cald în bucătărie și să puneți aluatul la crescut pe aragaz lăsând căldura din cuptor să ajungă la el.

Când aluatul a crescut, puteți pregăti umplutura de unt cu scorțișoară. Untul se amestecă cu zahărul până devine o compoziție omogenă, după care se pune și scorțișoara și se amestecă.

Aluatul se întinde cu mâinile initial și apoi cu ajutorul unui sucitor într-o formă dreptunghiulară, urmând să îl rulăm.

Se unge cu crema de unt și scorțișoară uniform tot aluatul, pe desupra presărați nucă măcinată (puteți folosi alune de pădure, nuci pecan sau migdale, după preferință), iar apoi se rulează totul obținând astfel un rulou de aluat pe care trebuie să-l tăiați în părți egale cam de 5-6 cm grosime.

Bucățile astfel obținute se pun în tava în care le veți coace, de preferat una cu pereți ceva mai înalți și se mai lasă la crescut în tava pe care o puteți acoperi cu un prosop.

După aproximativ 15-20 de minute se pot băga la cuptor, la 180 de grade pentru aproximativ 40 de minute, până ce rolls-urile se rumenesc frumos.

Pregătiți budinca așa cum scrie pe plic. Eu am găsit niște arome noi foarte interesante la Dr. Oetker: creme brulee, ciocolată cu alune de pădure și caramel, le-am cumpărat pe toate, iar când a sosit momentul am ales-o pe cea cu ciocolată și alune de pădure.

După ce am scos rolls-urile din cuptor, am turnat budinca fierbinte peste, direct în tavă. Am întins foarte bine budinca încât să acopăr toate zonele. Am mai preserat puțină nucă măcinată, i-am lăsat să ajungă la temperatura camerei și i-am savurat pe nerăsuflate.

Data viitoare o să înlocuiesc nucile cu nuci pecan și o să optez pentru budincă de caramel. O altă variantă care mi-a venit acum în minte ar fi ceva umplutură pe bază de brânză, cu căpșuni liofilizate, iar pe deasupra o budincă de cășuni, yum yum!

Sunt foarte multe variante în care pot fi făcuți, mi se pare un desert perfect pentru toamnă și sper să vă inspir și pe voi și să încercați această rețetă.

Cam atât pentru astăzi, dar stați pe aproape pentru că săptămâna viitoare: vin cu calendarele advent pe 2021! <3

Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *