Așa cum am sugerat pe ici, pe colo, acest website nu a fost creat să fie destinat unui singur subiect, ci mai degrabă în ideea unui conținut cât mai bogat, care să cuprindă lucrurile care mă pasionează sau de care m-am lovit eu la un moment dat. Fără să o mai lungesc, după cum probabil v-ați dat seama din titlu, astăzi vin cu o rețetă, rețeta de brioșe pe care am încercat-o pentru prima dată acum vreo două luni și pe care repetat-o de cel puțin cinci ori de atunci, în diverse combinații: vanilie și afine, vanilie si fulgi de ciocolată, cacao, ciocolată și zmeură, cacao și fulgi de ciocolată albă, cu glazură sau fără, cert este că m-am decis: ăsta-i un desert ușor, cu care sigur dau gata familia, merită să-l trec în caietul meu de rețete.
Mărturisesc că până să intru la facultate nu găteam mai nimic, mama ne ținea pe mine și pe sora mea, mai de bibelou, pe ideea: “Lasă, vor face și ele la cășile lor!” (asta cu cășile e de la mine), dar tot timpul îmi plăcea să ajut la prăjituri! (poate de aia mă atrag mai mult rețetele dulci)
Drept urmare, când am plecat la facultate, acum să fie vreo 6 ani de atunci 😳, a trebuit ușor, ușor să mă descurc. Din fericire, îmi place să experimentez rețete, chiar dacă la început multe sfârșeau cu lacrimi, însă acum, cred despre mine că “le am cu bucătăria” (nu o spun doar eu, vă rog să ma credeți pe cuvânt 😂) și desigur că încă am rețete care eșuează, dar asta nu m-a dat înapoi din a încerca, cred că acesta e un principiu pe care să-l aplicam în viață, nu doar în bucatărie: încercați, încercați! Chiar văzusem recent pe Facebook un share cu un citat care zicea ceva de genul: Nimeni nu s-a născut învățat, dar asta nu îți dă dreptul să mori prost! (good one)
Ce ziceam? Că nu mă întind? Cred că e defect din fabrică, uneori vorbesc mult, în cazul de față, scriu mult, dar gata, mai jos este rețeta de brioșe pe care am folosit-o eu. Spor la brioșit! 😍
Ingrediente (pentru 12 brioșe)
- 195g făină
- 150g zahăr
- 1/4 linguriță sare
- 1 plic de praf de copt
- 80 ml de ulei
- 1 ou mare
- 80-120 ml lapte
- esență (de care vreți rom/vanilie/migdale/portocale etc)
Opțional
- fructe/fulgi de ciocolată
Mod de preparare
Într-un castron se toarnă toate ingredientele uscate: făina, praful de copt, sarea, zahărul și se amestecă cu o furculiță. Separat (acum o să întelegeți de ce am scris la lapte 80-120ml) amestecăm oul, cu uleiul și laptele (în total trebuie să aiba toate cam 250ml) și esența. Lichidul astfel obținut se incorporează în făină, amestecând în continuare cu furculița. Când se obține un aluat omogen este momentul să adaugați ce vă poftește inima: în cazul fructelor treceți la amestecatul cu o spatulă de silicon, asta ca să nu zdrobiți fructele, iar în cazul fulgilor de ciocolată puteți incorpora în continuare cu furculița. (Dintre umpluturile încercate, mie cel mai mult mi-au plăcut brioșele cu afine, felul în care de la căldură afinele explodează 💣 și împrăștie sucul lor în aluatul pufos al brioșelor este pur și simplu yummi!)
Aici trebuie sa fac o mică pauză pentru fulgii de ciocolată (nu, nu să-i mănânc pentru că s-au dus de mult pe brioșe, dar să vă povestesc ceva), am căutat în magazinele de la noi foarte mult timp și da, am încercat și să fărâm o ciocolată, însă rezultatul nu e același. Fulgii de ciocolată pe care îi vedeți în poze sunt cumpărați din Londra din Sainsburry’s (un fel de Mega al lor) pe care de cum i-am văzut, am sărit să-i cumpăr. Ideea e că nu sunt fulgi, sunt niște bănuți grăsuți care nu se topesc la copt, își păstrează forma și atunci când mănănci brioșa simți efectiv ciocolata. Dacă aveți idee unde se găsesc pe la noi, please let me know! 😌 Acum, revenind…(v-am zis că vorbesc mult 🤓)
După ce ați terminat, este momentul să puneți aluatul în tavă, eu am o tavă cu 12 spații pentru brioșe, pe care am cumpărat-o cu 20 de lei și niște forme de silicon, care au fost în jur de 15 lei, cumpărate în ideea să le pot refolosi. În cazul de față am folosit forme de brioșe din hârtie, pe care le-am cumpărat din Jumbo cu 4 lei, 100 de bucăți, asta pentru că am copt două tăvi de brioșele pentru că am fost în vizită în weekend la niște rude și mi-am dorit să merg cu ceva dulce la pachet.
Cuptorul trebuie preîncălzit la 200 de grade celsius, preserăm puțin zahăr tos deasupra aluatului (pentru a obține o crustă crocantă, dar cu un interior pufos), iar după aceea brioșele se coc timp de 25-30 de min. Puteți să le verificați ca pe orice prăjitură cu scobitoarea, dacă iese curată sunt făcute. That’s it!
Ganache de ciocolată – glazură
Dacă vreți să puneți și glazură eu am încercat să fac un ganache de ciocolată, pe care l-am folosit ca și glazură. Ganache-ul de ciocolată deși are un nume pompos are la bază numai două ingrediente: ciocolată și smântână pentru frișcă. În funcție de proporții (eu am folosit 1:1, 200ml smântână, 200g ciocolată) și de felul în care se amestecă, ganache-ul poate fi glazură, crema densă sau cremă aerată.
Tot ce aveți de făcut este să încalziți puțin smântâna pentru frișcă, în care apoi topiți ciocolata. Dacă amestecați cu un tel și dați 10 minute la rece, este perfectă pentru glazură. Mai jos am documentat toată treaba (așa cum m-am priceput mai bine) și sper să vă fie de folos.
Multumesc pentru cei care au ajuns până aici și vă aștept și data aviiatoare! Spor la brioșit!!! 😊
Vad ca ti.a placut aia cu “Nu ai dreptul sa mori prost” 🤣
Briosele arata grozav si sunt delicioase! Pe testate! Pupici!
Da, mi-a plăcut! Multumesc frumos :*